Kā izvēlēties bērnam vārdu?

Kā izvēlēties bērnam vārdu?

04. Jun 2018, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Runā, ka vārds par cilvēku pasaka ļoti daudz. Un tā kā ar to nākas sadzīvot visu dzīvi, vārda došana bērnam, ir atbildīgs uzdevums. Kā izvēlēties savam bērniņam piemērotāko vārdu, atklāj neirolingvistiskās programmēšanas trenere, hipnopsihoterapeite Dace Rolava.

Kā izvēlēties?

Pazīstamu cilvēku un grāmatu varoņu vārdi

Vārdiņu savam bērnam, vecāki var meklēt un izvēlēties jau gaidīšanas laikā. Dažkārt, cilvēki jau ļoti agrā vecumā, iespējams, pat bērnībā jau zina, kā dēvēs savu meitu vai dēlu. Man šķiet, ka tad, ja konkrētais personvārds ir izvēlēts, balstoties uz kādu grāmatas tēlu, vai ņemot vērā kāda reāla cilvēka paraugu, iedotajam vārdam ir dubultspēks. Tomēr ļoti bieži, izaugot, bērns, kuram apzināti ielikts kāda konkrēta cilvēka vai grāmatas varoņa vārds, šim tēlam nemaz nelīdzinās. Savukārt, var būt arī tā, ka, izvēloties vārdu nejauši, nedomājot par kādiem konkrētiem paraugiem, bērns var būt kādam līdzīgs.  

Zinu, ka dažkārt vecāki savam mazulim neizvēlas to cilvēku vārdus, kuri viņiem šķiet neveiksmīgi, vai nepatīk. Piemēram, Martas tante bija resna, tādēļ savai meitai šo vārdu neizvēlēšos. Vai arī, kaimiņu Oskars ir dzērājs, tāpēc šo vārdu nelikšu savam dēlam. Man šķiet, ka arī šīm līdzībām ir savs spēks, un, izvēloties vārdu mazulim, mēs pēc tā vadāmies.

Īpatnēji, ka daudzi vecāki savu bērnu vēlas nokristīt vārdā, kurš nav nevienam, radot jaunvārdus. Tomēr arī tas ir labi, jo citādāk nerastos nekā jauna! Zinu, ka savulaik kāda mūziķe savai meitai iedeva vārdu Sonora. Un šodien šis brīnišķīgais vārds, kas saistās ar mūziku, jau ir ierakstīts kalendārā. Meitenes vecāki bija mūziķi un pati Sonora šobrīd dzied uz operas skatuves, tā kā sakritības šajā gadījumā ir pat ļoti lielas.

Dzimtas vārdi

Daudzās ģimenēs pastāv tradīcija jaundzimušo nokristīt kādā no dzimtas senču vārdiem, kuriem piemīt ļoti spēcīga enerģētika. Ja, piemēram, vecvecāki ir bijuši parauga cienīgi un enerģētiski spēcīga vārda nesēji, tad noteikti savu bērnu tajā var saukt, jo senčos vienmēr sakņojas mūsu resursi un enerģija. Ja ģimenē senči tiek godināti, nododot dzimtas vārdus no paaudzes paaudzē, man šķiet, ka tas ir skaisti un šī spēcīgā enerģētika bērnam dzīvē palīdz.

Numeroloģija

Domāju, ka vārdiņu bērnam var izvēlēties arī izmantojot numeroloģijas metodi. Katram vārdam ir savs cipars, ar kura palīdzību tiek noteikta tā enerģētika. Konkrētā vārda enerģētika tiek skatīta kopā ar uzvārdu. Ņemot vērā, ka 99,9% zēnu dzīvi nodzīvo ar vienu uzvārdu, būtu jāskatās, kā viņa vārds ar to sader. Vārdam savienojumā ar uzvārdu jābūt skanīgam, enerģētiski spēcīgam, labi izrunājamam un viegli uztveramam. Ja ir sarežģīts uzvārds, tad jāliek vienkāršāku vārdu, savukārt, ja uzvārds ir vienkāršāks, tad savam dēlam var izvēlēties arī sarežģītāku vārdu.

Meitenēm ir nedaudz citādāk. Sievietes dzīves laikā savus uzvārdus maina daudz biežāk nekā vīrieši, tādēļ lielāku uzmanību jāpievērš tieši vārdam – tam, cik tas ir enerģētiski spēcīgs. Tātad, to var noteikt, izmantojot numeroloģiju.

Cilvēki ar vienādiem vārdiem – vai līdzīgi?

Ja mēs meklētu, noteikti atrastu kādu līdzību arī starp viena vārda un uzvārda nēsātājiem, piemēram, Jāņiem Liepiņiem, Juriem Krūmiņiem vai Lienēm Bērziņām. Savukārt, ja veiktu socioloģisku vai psiholoģisku pētījumu, iespējams, atklātu, ka pastāv arī milzīgas atšķirības. Starp vienādu vārdu un uzvārdu īpašniekiem noteikti var atrast gan līdzības, gan atšķirības! Viss ir atkarīgs tikai no tā, kas tiks pētīts: ja orientēsimies uz līdzību meklēšanu, noteikti tādas atradīsim, bet, ja mērķis būs sameklēt atšķirības – noteikti atklāsies arī tās.

Tas tādēļ, ka kritēriji, pēc kuriem varētu tikt vērtēts līdzīgais un atšķirīgais, ir ārēji faktori, turklāt to nav sevišķi daudz. Daži no tiem varētu būt, piemēram, tas, cik viena vārda un uzvārda īpašnieki ir veiksmīgi, vai viņiem ir daudz naudas, vai ir izglītība, vai viņi ir skaisti, viņiem ir zilas acis, vai – brūnas. Turpretī, ja vēlēsimies uzzināt, kādi šie cilvēki ir iekšēji – vai ir laimīgi, vai piepildījuši savus sapņus, vai sasnieguši, ko vēlas, vai ir apmierināti ar savu nodarbošanos, var izrādīties, ka tad redzēsim daudz atšķirību.

Tomēr, ja meklēsim līdzības, visbiežāk ņemsim vērā acīm saskatāmo, un atradīsim gan līdzības, gan lielas atšķirības.

Vārds, liktenis un personība

Manā pieredzē bijis gadījums, ka sieviete vārdā Una, savu vārdu nomainīja, jo sievietes Unas esot vientuļas, neapprecas. Tas tādēļ, ka itāliešu valodā vārds „uno”, nozīmē viens. Pēc vārda maiņas, 40 gadu vecumā, šī sieviete veiksmīgi apprecējās, bet kāda cita, man zināma Una, kura savu vārdu nenomainīja, joprojām ir viena un nav precējusies. Dažas sakritības jau pastāv, tomēr nebūt nevēlos apgalvot, ka visas Unas ir neprecējušās!

Domāju, ka cilvēka raksturīpašībām noteikti var vilkt kādas paralēles ar viņa vārdu, ar to, cik tas ir spēcīgs pēc numeroloģijas principa. Ļoti daudzi uzskata, ka R burts ir ļoti enerģētisks, vīrišķīgs un spēcīgs, tādēļ zēna vārdā tam noteikti jābūt.   

Šim uzskatam noteikti ir pamats, jo katram burtam ir sava vibrācija. Un pēc vibrācijas mēs varam veidot austrumu mantras. Katram burtam ir sava kosmiskā un subjektīvā vibrācija. Ja saliekam burtus kopā, tie savirknē mantru kā tavu vārdu, un tam noteikti ir sava enerģētika! Katrai skaņai ir sava enerģētika! Kad klausāmies mūziku, mūsos rodas emocijas, sajūtas un mūzikas skaņas var pacilāt, iedvesmot un dot spēku. Mūsu vārds arī ir skaņa. Un vārds ir visspēcīgākā skaņa, kas piemīt ikvienam cilvēkam – tas ir mūsu visspēcīgākais enkurs!