Aktuālie jautājumi par un ap vakcināciju ONLINE TV videoieraksts!

26. Nov 2016, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Mēs ļoti labi apzināmies, jo vairāk pieaugs to iedzīvotāju skaits, kuri izvēlas nevakcinēties, jo vairāk palielināsies risks infekcijas slimībām izplatīties ātrāk un plašāk, tostarp atgriežoties slimībām, kuras mūsdienās tiek uzskatītas par izskaustām. Lēmums atteikties no vakcinācijas ir jāpieņem kopā ar ārstu, apzinoties sekas un riskus, kādam tiek pakļauta vakcinējamā persona, sevišķi, ja runa ir par bērniņu.

Ar bērnu vakcinācijas kalendāru varat iepazīties tepat:

20161117143207-67468.jpg

 

Par vakcināciju runājot, pastāv dažādi mīti. Un tomēr ir saslimšanas, no kurām iespējams izvairīties tieši ar vakcināciju, pasargājot savu mazuli no smagām saslimšanas izraisītām sekām. Vakcinācija ir viens no visefektīvākajiem profilakses pasākumiem un vienmēr ir izdevīgāka un lētāka par ārstēšanu un rehabilitāciju . Vakcīnas tiek radītas, lai pasargātu no slimībām un nodrošina imunitāti, tās sastāvā ietilpst aktīvā viela, kas veido antivielas. Bērnu vakcinācijas kalendārs tiek izskatīts, pārbaudīts un atjaunots rūpīgi, ņemot vērā ne tikai mūsdienām aktuālo dzīvesveidu. Sagatavo arī tu dažādus jautājumus par vakcināciju, tās nepieciešamību un arī iespējamām blakusparādībām. 

Konsultē  Ieva Kantsone, SPKC Infekcijas slimību uzraudzības un imunizācijas nodaļas epidemioloģe.

Māmiņu Klubs

20161121202242-46993.jpg

22. Nov 2016, 16:55

Labdien!
Kā pirms pirmās potes var zināt, ka bērnam nav alerģija uz vakcīnās esošo olbaltumu?
Pie kādām pēc vakcīnas bērna izpausmēm un uzvedības ir nekavējoties jādodas uz uzņemšanu?
Kādas ir iespējamās bērna izpausmes un uzvedības izmaiņas pēc vakcīnas? Cik ilgā laikā bērns atkal kļūs normāls (uzvedība un izpausmes kā pirms vakcīnas)?
Vai pēc vakcīnas ir kādi aizliegumi (vanna, āra pastaigas)?
Vai var būt situācijas, kad tomēr prātīgāk būtu bijis izvēlēties bērnu nevakcinēt (piemēram, smagu komplikāciju dēļ)?
Kurš būtu atbildīgs gadījumā, ja pēc potes bērnam parādās kādas būtiskas izmaiņas uzvedībā?
Pēc nedēļas būtu jāveic pirmā pote, bet man jālieto antibiotikas (bērnu baroju ar krūti). Bērns ir savārdzis, parādījušās problēmas ar vēderu. Vai vakcinācija jāatliek? Vai novājinātais zīdaiņa organisms uz poti reaģēs adekvāti? Ar kādām vēl blakus parādībām būtu jārēķinās?