Jaundzimušā trešā dzīves nedēļa: pieskaries un samīļo bēbīti!

09. Dec 2013, 14:38 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Pirmās 12 dzīves nedēļas ir stāstu sērija Māmiņu Klubā, kuras laikā piedzīvojam mazulīša attīstību no piedzimšanas brīža līdz pat 3 mēnešu vecumam, uzzinot, kas notiek ar bērniņu katrā viņa dzīves nedēļā. 

Kopā ar māmiņu Ingūnu un tēti Romānu sagaidījām viņu meitiņas Katrīnas nākšanu pasaulē. Pimro nedēļu mazulīte aizvadīja Rīgas Dzemdību namā, savukārt otrajā nedēļā meitiņa iejutās dzīvei jaunajās mājās kopā ar māmiņu un tēti. Mēs uzzinājām, kāpēc krūts barošana bērniņam ir tik ļoti nepieciešama, kā arī to, cik daudz bērniņš spēj šajā laikā saskatīt. Un nu ir pienācis laiks trešās nedēļas dzīves notikumiem, jo mazā Katrīna šajā pasaulē ir jau trešo nedēļu.

Kas notiek ar bēbīti trešajā dzīves nedēļā 

Trešajā dzīves nedēļā mazulītis šķiet jau daudz stiprāks nekā tikko pēc nākšanas pasaulē vai arī pirmajās dienās pēc piedzimšanas. Ja salīdzinām ar tikko dzimušu bērniņu, tad trīs nedēļu veca mazuļa prasmju sarakstā ir pievienojušās jaunas iemaņas, lai gan bērniņš joprojām ir pavisam mazs un neaizsargāts.

Jau trešajā dzīves nedēļā bēbītis sāk vairāk reaģēt uz māmiņas un tēta darbībām, sāk atpazīt skaņas un vizuālus objektus. Mazulītis lēnām mācās pārvaldīt savu mazo ķermenīti, taču pagaidām viņa kustības ir neveiklas, lai gan vairs ne tik haotiskas. Nomoda laikā bērniņš jau apzinātāk mēģina grozīt galviņu, lai saskatītu apkārtējo pasauli.

Joprojām mūsu pieskārieniem mazulīša dzīvē ir ļoti liela nozīme – mums ir bēbītis jāmīļo un jāglāsta. Mūsu balss un pieskārieni ir tie, kas bērniņam liek justies drošībā, jo mazulim pasaule joprojām šķiet liela un sveša. 

Jau trīs nedēļu vecumā bērniņš ir spējīgs atbildēt mūsu pieskārieniem, kustinot mazās rociņas un kājiņas, varbūt pat pasmaidot un pieglaužoties mums ciešāk klāt.

Tam piekrīt arī fizioterapeite Kristīne Stalīdzāne: "Jo tuvāk bērna ķermenis ir pieaugušo ķermenim, jo drošāk bērns jutīsies. Ja pieskaramies bērnam ar izstieptām rokām, ja mūsu pozīcija nav tik stabila, mēs uztraukumu nododam bērnam, tāpēc visu laiku pieksārieniem jābūt diezgan ciešā kontaktā." 

Šis ir laiks, kad mazulīša tauste nobriest un tai ir liela nozīme bērniņa atīstībā. Visjutīgākās ķermeņa daļas šobrīd ir bērniņa plaukstiņas, pēdiņas un mazā sejiņa. Lielākoties mazuļiem ļoti patīk, ja viņus maigi glāstām vai veic vieglu masāžiņu, tāpat bēbīšiem patīk silta ūdens pieskārieni.

Mazuļiem, gluži tāpat kā pieaugušajiem, ir nepieciešama arī ikrīta dušiņa, kuru veicam no rīta pēc pamošanās un kārtīgas rīta maltītes ieturēšanas, lai aprūpes laikā bēbītim būtu labs noskaņojums.

Veicam ikrīta apkopi!

Lai rīta dušiņa mums izdotos patīkama, ir rūpīgi jāiekārto vietiņa, kur to veiksim, lai viss nepieciešamaos būtu rokas stiepiena attālumā un mums nenāktos bērniņu atstāt vienu bez uzmanības, jo arī dažu nedēļu vecumā bērniņi var būt tik kustīgi, lai noveltos no pārtinamās virsmas.

Mazulīša rīta aprūpes rituālam mums būs nepieciešams patīkami silts vārīts ūdens, reizi pa reizei varam izmantot arī kumelīšu novārījumu, tāpat sagatavojam vates tamponiņus.

Ikrīta aprūpe bērniņam  var kļūt par patīkamu ikdienas rituālu, ja mēs būsim maigas un uzmanīgas un stāstīsim mazulītim visu, ko darām.

Vienmēr rīta dušiņu sākam ar mazo actiņu aprūpi – ar samitrinātu vates tamponiņu rūpīgi izslaukām vienu actiņu virzienā no ārējā kaktiņa uz iekšējo. Tieši tāpat izlaukām otru actiņu, tikai tam izmantojam citu vates tamponiņu. Ļoti svarīgi tīrīt actiņas tieši šadā virzienā, lai izvairītos no iespējamās infekcijas, kas var slēpties asaru kanāliņos. Tāpat mazulīša skropstiņās nevajadzētu būt dzeltenām krevelītēm, lai actiņas viegli atvērtos pēc miedziņa.

Pēc tam viegli ar samitrinātu vates tamponiņu noslaukām mazulīša sejiņu – mazo pierīti, apaļos vaidziņus, sīciņo deguntiņu un zodiņu. Mūsu kustībām jābūt lēnām un nesteidzīgām 

Tāpat neaizmirstam par mazajām austiņām – maigi noslaukām austiņas gliemežnīcu, taču kanālu neaiztiekam un vates kociņus neizmantojam, lai netraumētu bēbīša dzirdi. Noteikti noslaukām ādiņu aiz austiņām, jo tur visai bieži sakrājas māmiņas pieniņš, kas maltītes laikā notecējis gar bēbīša vaidziņu. Savukārt mazais deguntiņš neprasa īpašu kopšanu, jo vannošanās laikā bērniņš visu, kas traucē deguntiņam, izšķauda laukā.

Taču īpaša uzmanība jāpievērš bēbīša krokām – rūpīgi izslaukām kakla krociņas, arī mazās padusītes, roku locītavas, cirkšņu krokas, potītes, kāju locītavas, lai izvairītos no ādiņas iekaišanas.

Ikrīta parūpes laikā mēs arī mainām bērniņam autiņbiksītes. Kad bēbītim jau ir trīs nedēļas, mēs māmiņas to darām jau drošāk un ar pārliecību, vairs rokas netrīc uztraukumā, iespējams jau varam sniegt padomus citām jaunajām māmiņām, kā to pareizi paveikt.

20131209091004-65865.jpg

Mainām autiņbiksītes!

"Jāatceras, ka bērnam ir maz uzmanības, uzmanības koncentrēšanās, bērns nebūs pacietības pilns gaidīt minūtes trīsdesmit, kamēr nomainīsi autiņbiksītes- tam maksimāli būs 5 līdz 10 minūtes," atklāj fizioterapeite Kristīne Stalīdzāne.

Noteikti atceramies, ka mums jāizvēlas tādas autiņbiksītes savam mazulītim, kuras labi uzsūc mitrumu, ir maigas un mīkstas, lai mazulis vienmēr ir sauss un priecīgs. Tāpat pievēršam uzmanību arī autiņbiksīšu aizdares austiņām, lai tās būtu vairākkārt stiprināmas jebkurā autiņbiksīšu jostiņas vietā, lai mazajam puncītim būtu ērti. Tāpat ir jāzina, kā reaģēt, ja autiņbiksīšu mainīšanas laikā mazulis izrāda nepatiku.

Ikdienā mazulīša aprūpe un barošana aizņem daudz laika, taču tāpēc nevajadzētu aizmirst par to, ka bēbītim svarīga ir arī komunikācija. Māmiņas maigie pieskārieni spēj radīt brīnumus. Ja bēbītis nevar aizmigt, maiga masāžiņa var bērniņu ieaijāt saldā miedziņā, ja bērniņš nevar nomierināties, mūsu rokas var kļūt par drošāko vietu, kur rast mieru. Mūsu smaids, apskāvieni un pieskārieni palīdz bērniņam augt veselam un laimīgam. Jo maigāki būs mūsu pieskārieni, jo emocionāli atvērtāks bērniņš augs, tāpat pieskārieni palīdz mūsu un bērniņa savstarpējo attiecību veidošanā. 

Pieskārieni bērniņa dzīves pirmajās nedēļās ir svarīgākais informācijas avots, tāpēc mazulītim svarīgi iepazīt dažādus mūsu pieskārienus. Vai tie būtu glāsti vai viegla masāžiņa, vai mūsu pieskārieni mazajām rociņām un kājiņām, tā bērniņš iepazīst pats savu ķermeni, izrādot savas emocijas gan ar mīmikas, gan kustību palīdzību. Lai mēs veidotu patīkamu saikni ar savu mazulīti un viņš mūs uztvertu kā savu drošības avotu, mūsu pieskārieniem jābūt draudzīgiem, mums daudz jāsmaida, jo tieši caur pieskārieniem tiek stiprinātas mūsu abu attiecības – māmiņas un mazulīša. Biežāk apskausim savu bērniņu, bučosim viņu, glāstīsim un mēs pamanīsim, kā ar katru dienu kļūstam arvien tuvāki viens otram.

IZVEIDO SAVA JAUNDZIMUŠĀ KOLĀŽU ŠEIT->>>

20131115112130-36574.jpg