Huggies@ Mīlestības valodas: izpaud mīlestību pret priekšlaikus dzimušiem mazulīšiem!

07. Nov 2015, 00:03 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Domājot par mazulīša nāksānu pasaulē, mēs iztēlojamies, cik skaists un mīlestības pilns notikums tas būs, kā mēs satiksimies un cik priecīgi dosimies mājās no dzemdību iestādes. Tomēr reizēm mums dzīvē ir paredzēti nopietni pārbaudījumi – bērniņš piesakās pirms laika un tā vietā, lai mēs būtu visi kopā savās mīļajās mājās, mēs dodamies uz Bērnu slimnīcu Rīgā, kur ir ierīkota jaundzimušo intensīvās terapijas nodaļa. 

Stāsti, protams, ir dažādi, taču lielākoties priekšlaikus dzimuši mazuļi pirmās savas dzīves dienas uzturas dzemdību iestādē un ja ir tāda nepieciešamība, tad viņi tiek nogādāti Bērnu slimnīcā.

Konsultē Dr. Dace Tropa, neonatoloģe, Bērnu slimnīca un Ieva Damberga, klīnikas virsmāsa neonatoloģijā, Bērnu slimnīca.

No 37. līdz 40. grūtniecības nedēļai bērniņš var izvēlēties piedzimt, viņš ir nobriedis apkārtējai pasaulei, taču tie mazuļi, kuri piedzimst ātrāk, izvēlas ne tik drošu dzīves sākumu.

Kā jau visur, arī jaundzimušo intensīvās terapijas nodaļā ir sava kārtība un dzīves ritms, tomēr šī ir citādāka nodaļa, te viss norit uzmanīgi, pat brīžos, kad ir jāsteidzas, jo priekšlaikus dzimuši mazuļi ir ļoti maziņi un viņiem ir nepieciešamas rūpes un maigums.

Ir vairākas iespējas kā mammas var palikt nodaļā, mums ir mammas pa dienu pie bērna, ja mamma ir rīdziniece un viņai ir iespēja braukt uz mājām, mammas to izmanto, jo mājas gulta vislabākā. Ja nav iespēja braukt uz mājām – ir iespēja palikt vecāku mājā vai nodaļas ietvaros ir izveidotas tādas kā kopmītnes – 3 istabiņas, 3 gultas, kur mammas var palikt. 

Patiesībā drīz vien pēc ierašānās Bērnu slimnīcā, par priekšlaikus dzimušiem mazuļiem medicīnas personāls ļauj rūpēties pašām māmiņam – tiek mērīta temperatūra, mainītas autiņbiksītes, māmiņa ir līdzās. Māmiņas iesaistīšana bērniņa aprūpē esot labākais veids, kā mazināt uztaukumu un bailes, jo māmiņa ir nodarbināta, viņa palīdz. 

Tāpat vēlams, lai māmiņas varētu parūpēties par to, lai mazulītim būtu mammas pieniņš, jo tas ļoti palīdz bērniņam augt.

Protams, ne visi stāsti šajā nodaļā ir ar laimīgām beigām, tomēr ticība un mīlestība ir tas, kas palīdz, tāpat arī citu vecāku uzmundrinājums. Mājās no Bērnu slimnīcas jaundzimušo intensīvās terapijas nodaļas mazulīši dodas tad, kad ir spējīgi paši noturēt savu ķermeņa temperatūru, kad paši prot ēst, kad mediķi ir droši, ka bērniņš ir gana stiprs.

Ģimene ir viena no mūsu lielākajām vērtībām, tāpēc mācīties būt ģimenē ir ļoti svarīgs uzdevums mums visiem. Māmiņas, pastāstiet, kā jūs glabājat ģimenes vērtības un veidojat mīlošas attiecības, kas ir jūsu ģimenes mīlestības atslēgas, jo tas noteikti iedvesmos citas ģimenes.

20150929131509-21811.jpg

Eksperts

Dr.Dace Tropa

neonatoloģe, Bērnu slimnīca
Dr.Dace Tropa Vecāku skolā