Ēdini mazuli ar krūti un gribi atpūsties no ikdienas? Veido piena banku, padomi TE>>

Ēdini mazuli ar krūti un gribi atpūsties no ikdienas? Veido piena banku, padomi TE>>

12. May 2016, 15:44 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Piena bankas veidošana ir iespēja arī māmiņai atjaunot savas zaudētās atpūtas rezerves, jo tas nozīmē māmiņas došanos ārpus mājas. Mazulīti var uzticēt pieskatīšanai kādam, kam patiesi uzticies. Un mazulis joprojām saņems tikai labāko no tevis - tavu pieniņu. Bet tu būsi atpūtusies, un tas ir svarīgi jums abiem! Par to vairāk pastāstīja Elita Svareniece – Neonatoloģijas māsu apvienības prezidente, sertificēta bērnu māsa.

Kāpēc vajag piena banku

Sievietei ir jāatpūšas! Saistībā ar pieniņu un sievieti viedokļu ir daudz, bet par piena bankas veidošanu viedokļi pēdējo 10 gadu laikā ir mainījušies. Agrāk tas bija obligāti - bija jāatslauc pieniņš gan pirms, gan arī pēc mazuļa ēdināšanas, lai it kā krūtīs nepaliktu piens, bet tika pierādīts, ka visu izslaukt nemaz nav iespējams, jo piens producējas krūtīs visu laiku.

Sievietes mazuļa apmēram 4 mēnešu vecumā nereti pirmo reizi dodas kaut kur ārpus mājas, un te nu var noderēt tieši mammas atslauktais pieniņš.

Kā uzglabāt atslaukto pienu

  • Atslaukt un saglabāt pieniņu var turēt pat istabas temperatūrā līdz pat 6-8 stundām.
  • Ledusskapī, slēgtā traukā varam glabāt 72 stundas. Plauktiņā, nevis ledusskapja durvīs.
  • Vēl var turēt pieniņu arī saldētavā trauciņos - uz 3 mēnešiem.
  • Bet, ja gribas turēt maisiņos, var sākt datēt, uz maisiņa rakstot atslaukšanas datumu, un tas ir arī daudz ērtāk.

Saldētavā priekšpusē liekam vienmēr vecākā slaukuma pieniņu, svaigāko - dziļumā.

Trauciņiem ir ērtāks veidols, tie nav izmantojami tikai vienu vienīgu reizi. Pie tam, tos var izmantot ne tikai pienam, bet arī ēdienam - un pat saldētu ogu uzglabāšanai.

Savukārt, sterilie maisiņi mazāk aizņem vietas saldētavā.  Tas derēs mammām, kam mājās ir salīdzinoši neliela saldētava.

Kādai sievietei viss notiek pats no sevis, ir viss dabas dots, cita ir emocionālāka, šausta sevi, domas ir nekonkrētas. Sieviete jau tāpat ir vieglāk ietekmējama zīdīšanas periodā, un pat draudzeņu viedokļi te var traucēt, tāpēc svarīgākais ir noskaņoties!

20160511225302-39522.jpg

Visām nederēs visas atslaukšanas metodes, bet ir milzīga izvēles iespēja:

  • ar roku - dažām ir svarīga sajūta, ka viņa pati var izdarīt
  • manuālais pumpītis - kādai šis būs ērtāks atslaukšanas veids laikā, kad, piemēram, mazulis guļ
  • elektriskais pumpītis - tas būs spēcīgāks, un atslaukšanu var apvienot ar vēl kādu darbību vai atpūtu
  • pumpītis abām krūtīm vienlaikus

Kā izvēlēties piena atslaukšanas veidu?

Te svarīgākais ir sievietes subjektīvās sajūtas. Ir jābūt motivācijai, kāpēc sieviete vēlas to darīt. Viens ir medicīniskā funkcija - ja ir piens sastrēdzis piena vados, kur var veidoties pat iekaisums. Palīdzēt var arī silta duša, silta tēja, mazinās stress. Stresā sašaurinās piena vadi, kas nesekmē atslaukšanu. Ir nopērkamas pat speciālas siltās kompreses. Iespēju ir daudz. Ir jāizmēģina, jāizvērtē, atrodot sev pieņemamāko.

Māmiņu Klubs

20151002091414-80964.jpg