Desmit jautājumi un atbildes par bēbīša kopšanu un vannošanu

11. Nov 2017, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Tev mājās ir jaundzimušais un Tevi interesē jautājumi par jaundzimšā aprūpi? Lasi šoreiz visbiežāk uzdotos jautājumus un atbildes par bēbīša kopšanu!

Kā kopt mazulīša matiņus?

Mazuļa matiņu mazgāšanai nav nepieciešams izmantot šampūnu, jo viņu matiņi ir maigi un mīksti. Tie nepaliek tik ātri netīri kā pieaugušo mati, tādēļ mazgājoties pietiek matiņus izmazgāt ar ūdeni un ja ļoti gribas, ar bērnu ziepēm, tad bērniņa matiņi būs tīri un sakopti. Kad bērniņa mati ir kļuvuši biezāki, tos var izmazgāt ar maigu bērnu šampūnu. Bērnu šampūns ir maigāks un vairāk saudzē galvas ādu, nekā pieaugušo.

Cik siltam jābūt vannojot bēbīti?

Bēbīša ķermenim siltumregulācija caur ādu pilnībā notiek tikai sākot no otrā dzīves gada. Svarīgi, vannojot bēbīti, ir izvēlēties atbilstošu ūdens temperatūru, lai mazulītis vanniņas ūdenī nenosaltu, tie būtu 37-36 grādi. Istabas temperatūrai, mazgājot bērniņu, jābūt 25 grādiem. 

Cik ilgi bēbītis drīkst atrasties vanniņā?

Bēbīša āda ir tikai piektdaļu tik bieza kā pieaugušā āda, tādēļ tā ir īpaši jūtīga. Pirmā gada laikā vannošanās laikam tādēļ nevajadzētu būt garākam par 10 – 12 minūtēm. Bēbīti ar ziepēm jāmazgā ne biežāk kā 2 reizes nedēļā. Kamēr bērniņam nav sadzijusi nabiņa, vannošana nav ieteicama, lai izsargātos no infekcijas iekļūšanas nabas brūcē, šajā laikā bēbīti var apmazgāt tāpat. Mazuļi, kuri ir vecāki par gadu, ūdenī var pavadīt arī ilgāku laiku un apmeklēt baseinus, kur ūdens tiek hlorēts. Ja bērniņam ir alerģija pret hlorēto ūdeni, vai arī īpaši jūtīga āda, jākonsultējas ar bērna ārstu.

Ko darīt ar kreveli? 

Daudzām māmiņām biezā pien krevele, kas veidojas uz bērniņa galvas ādas neliekas skaista un ir vēlme no tās atbrīvoties. Tomēr nevajadzētu satraukties: krevelīte ir pilnīgi nekaitīga un veidojas tikai tik ilgi, kamēr tauku dziedzeri nav noregulējuši savu darbību. Ja māmiņa nevēlas gaidīt, tad galvas ādiņu pirms mazgāšanas var sasmērēt ar bērnu eļļu vai olīveļļiņu, ļaut stundu ievilkties, saudzīgi izķemmēt un tad izmazgāt. 

Kādēļ bēbītim ir pumpas? 

Pumpas bērniņam izraisa hormoni, un proti – mammas hormoni. Māmiņas hormoni grūtniecības laikā nokļūst bērniņa organismā un pēc dzimšanas lēnām noārdās. Kamēr tas nav pilnībā noticis, bēbītim var uzrasties aizvien jauni izsitumi. Tos nevar novērst, un nekas īpašs nav arī jādara, vienkārši jāgaida, kamēr tie sadzīs. 

Vai vannojot mazulīti nepieciešams pievienot vannas piedevas? 

Vissvarīgāk ir atcerēties, ka vislabākais bērniņa mazgāšanas līdzeklis ir silts ūdens. Veselai bēbīša ādai nav nepieciešamas nekādas vannas piedevas, jo vannas putas un pārlieku bieža ziepju lietošana sausina bērniņa ādu. Bērniņiem, kuriem jau ir sausa āda, vannas ūdenim var pievienot divas vai trīs pilītes bērnu eļļas. 

Vai pietiek tikai ar apmazgāšanos?

Jā, jo bēbīši nav netīrīgi. Pietiek, ja mazulīti apslauka ar mitru lupatiņu bez ziepēm. Ja bēbīša āda ir ļoti sausa, pēc mazgāšanas vai vannošanas vari iesmērēt mazā ādiņu ar nesmaržīgu bērnu krēmu. 

Padoms

Pirms vannošanas sagatavo:

  • 1-2 tīrus, lielus dvieļus (sasildītus)
  • tīras drēbītes(sasildītas)
  • tīras autiņbiksītes
  • cepurīti
  • bērnu ziepes (ar ziepēm mazgā bēbīti apmēram 1x nedēļā un pēc katras lielās vēdera izejas)
  • cimdiņu mazgāšanai
  • vannas termometru
  • smērīti dupša ādiņai
  • bērnu vates kociņus


*) ja mazulis ir īpaši nemierīgs, vai arī cieš no autiņdermatīta, vannas ūdenim var pievienot nedaudz zāļu tēju novārījumus: vīgriezes, ozolu mizas, sunīšus.

Padoms! Lielāko mitrumu noslauki ar vienu dvieli un beigās mazuli nosusini ar otru, lai bērniņam nav ģērbšanas laikā jāguļ mitrā dvielī!

Atceries: Slaukot mazuli, īpašu uzmanību pievērs vietiņām aiz ausīm, padusēm, visām krociņām un pirkstu starpām. Ja šīs vietas paliek mitras, var sākties iekaisums!

Māmiņu Klubs