Cik ātri pēc bērna piedzimšanas krūtīs veidojas piens?

Cik ātri pēc bērna piedzimšanas krūtīs veidojas piens?

02. Jul 2018, 00:03 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Īstais piens sievietes krūtīs nerodas uzreiz- aicina atcerēties psiholoģe un krūts ēdināšanas speciāliste Diāna Zande.

"Piens krūtīs ja ir pirms mazuļa piedzimšanas," atklāj Diāna Zande. "Pirmpiens veidojas aptuveni ap 20.-25.grūtniecības nedēļu, tomēr visbiežāk sievietes šo neuzskata īsti par pienu, gaidot īsto balto pienu. Piena ražošanas process sākas brīdī,kad ir piedzimis mazulis un placenta, un šis hormons prolaktīns stimulē piena dziedzerus un veicina piena veidošanos sievietēm. Tātad vienalga, vai sieviete plāno vai neplāno barot mazuli ar krūti, piens krūtīs veidosies."

Pirmpiena izdalīšanās ir spilgta izpausme tam, ka krūts gatavojas bērniņa barošanai. Speciāliste stāsta, ka diezgan daudzām sievietēm grūtniecības laikā tas izdalās pa pilītei, bet dažreiz pat gadoties tādi kuriozi, ka nepieciešams lietot ieliktnīšus, jo šī pirmpiena ir diezgan daudz.

"Pirmpiens ir ļoti, ļoti trekns un jaundzimušajam pietiks arī ar pāris pilēm šīs veselīgās un barojošās maltītes," māmiņas, kuras uztraucas, ka viņām ir maz piena, mierina krūts ēdināšanas speciāliste.

Svarīgi uzsākt krūts barošanu jau tad, kad māmiņa ar mazuli atrodas dzemdību zālē- agra, bieža un veiksmīga krūts barošana paaugstina prolaktīna aktivitāti krūtīs, kas palīdz veicināt piena pieplūdumu. "Jo biežāk mazulis tiks likts pie krūts pirmajās 48-72 stundās, jo veiksmīgāk tiks uzsākta krūts barošana."

Pastāsti, kā Tu uzsāki krūts barošanu!