Vai bērni ar lielāku piedzimšanas svaru izaug garāki?

Vai bērni ar lielāku piedzimšanas svaru izaug garāki?

04. Jan 2019, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Katrs mazulis ir individualitāte, viens piedzimst lielākā svarā, cits mazākā. Cits garāks, cits īsāks. Vai dzimšanas svars ietekmē mazuļa garumu?

Konsultē pediatre Anna Birka.

Smagāks bērniņš nozīmē - garāks?

Jā parasti bērniņi, kam ir liels svars un garums uz dzimšanas brīdi, izaug garāki kā viņu vienaudži, kam bijis mazāks dzimšanas svars.

Vecāku garums ir faktors, kas ietekmē arī bērniņa garumu. Bērniem tiek nodotas mantojumā vecāku figūras īpatnības - garš vai īss augums, slaidums vai apaļīgums. Pamatojoties uz šo mantojuma faktoru, jūs aptuveni varat iedomāties, kāds būs jūsu bērniņš pieaugušā vecumā. Izrēķiniet: saskaitiet mamma un tēta garumus centimetros, pēc tam izdaliet iegūto skaitli ar 2, pielieciet pie tā 5cm, ja jums ir dēliņš un atņemiet 5cm, ja jums ir meitiņa.

Lai noteiktu garumu, kāds bērnam būs pieaugušā vecumā, var sareizināt ar 2 bērna garumu 3 gadu vecumā.

Protams, ir bērni, kas pāraug savus vecākus, un ir arī otrādi - bērni, kuri vienmēr ir īsāki par vecākiem. Dažkārt gadās arī, ka bērnam bērnībā garums ir zem normas, bet pēc tam, kādā brīdī bērns pēkšņi strauji aug garumā. Tāpēc bērna garumu, kāds tas būs nākotnē, ir ļoti grūti noteikt. Un arī augstākminētās metodes negarantē precizitāti, bet gan, palīdz mums aptuveni iztēloties to, kas gaidāms.

Māmiņu Klubs