VIDEO: 3 lietas, kas tev jāzina par jaundzimušā kopšanu

23. Apr 2013, 10:27 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Jaundzimušais ikvienā ģimenē ienes savas korekcijas, taču, lai mēs labāk izprastu viņa vēlmes un vajadzības, ir jāsaprot, kā rīkoties arī nestandarta situācijās. Ko darīt, ja mazulim ir piena sēnīte? Cik bieži viņu vannot? Šie un vēl daudzi citi jautājumi ir ikvienas mammas jautājumu klāstā. Konsultē Neonataloģijas māsu asociācijas prezidente, bērnu māsa Elita Svareniece.

Cik bieži mazuli vannot?

Pirmajā dzīves pusgadā mazulīti vajadzētu vannot katru otro vakaru. Ja bērniņš pēc vannas kļūst aktīvāks, tad viņu var vannot arī pa dienu, lai lieki viņu neuzbudinātu. 

Ja runā par vannošanas laiku, tad tas var būt apmēram 7 minūtes, lielākam bērniņam patiks vannoties ilgāk. "Skatamies, cik labi jūtas mazulis, un izvērtējam, kad un cik ilgi vannot," bērnu māsa iesaka izvērtēt katra bērniņa sajūtas. "Protams, ja bērniņam patīk, vannoties var arī kopā ar mammu lielajā vannā."

Piena sēnīte mutītē – ko darīt?

Lai tiktu vaļā no tā saucamās piena sēnītes mutē, var tīrīt ar marli, kas samērcēta sodas ūdenī, sajaucot šādu maisījumu- 1 tējkarote sodas uz glāzi ūdens. Tāpat vēl var tīrīt ar pioktanīnu, bet vecākiem jāatceras, ka tas krāso. Noteikti jāatceras arī par profilakses pasākumiem- noplaucējam knupīšus, pudelītes, ievērojot visu elementāro higiēnu.

"Nevajag uztvert piena sēnīti kā slimību, jo tāda tik tiešām ir teju katram otrajam bērniņam pirmajā dzīves gadā," mierina Elita Svareniece.

Kāpēc mazulim ir sausa āda?

Tam var būt dažādi iemesli- iespējams, ka nepatīk kāds kosmētikas līdzeklis mazuļa ādai, dažkārt sausumi un izsitumi parādās arī, ja mazuļa puncim nav patikusi mammas apēstā pārtika, ko viņš caur pieniņu saņēmis. Ja ādas laukumiņi paliek plašāki, noteikti jāiet pie bērna ārsta.

Māmiņu Klubs

Tiešraidi piedāvā Huggies® mitrās salvetes

20130410153318-98091.jpg

Eksperts

Elita Svareniece

Sertificēta bērnu māsa, LMA valdes locekle
Elita Svareniece Vecāku skolā