Pote pret tuberkolozi: atteikšanās sekas ir smagas

17. Dec 2013, 00:01 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Tikko dzimis bērniņš ir mazs un neaizsargāts, kuram ļoti nepieciešama mūsu uzmanība un gādība, lai viņš ar prieku pieņemtu visu jauno. Tā kā mēs dzīvojam pasaulē, kurā ir arī daudz dažādu slimību, rūpes par bērniņa veselību ir ļoti svarīgas, tāpēc jau pirmajās savas dzīves dienās mazulis saņem pirmo poti, kas viņu pasargās no tuberkulozes. Tomēr ir vecāki, kuri atsakās no tuberkulozes vakcīnas. Ar ko šiem vecākiem jārēķinās? Konsultē Bērnu slimnīcas infektoloģe asof.prof.Ilze Grope.

Vai tuberkulozes pote ir vajadzīga?

Tā kā Latvijā ir diezgan augsta saslimstība ar tuberkulozi- Latvija ir viena no Eiropas valstīm, kam ir augstākais saslimšanas līmenis- agrāk nebija diskusiju par to,vai vakcinācija ir nepieciešama vai nav, tomēr pēdējos gados ir vecāku daļa, kura šādus jautājumus uzdod.

Infektoloģe asoc.prof. Ilze Grope uzskata, ka velti ir domāt, ka bērns nesaskarsies ar šo slimību: " Vakcīna 100% nepasargā no saslimšanas, bet, ja bērns saslimst, viņš nenomirst.”

Vecāku motivācija nepotēt nereti ir tāda,ka viņiem nav tiešas saskares ar tuberkulozes slimnieku, tomēr jāatceras, ka tieša saskare nav obligāts nosacījums saslimšanai, jo šobrīd ar tuberkulozi slimo arī izglītoti un pārtikuši cilvēki: cilvēki klepo, atkrēpoto nospļauj uz ielas, trepēs, liftā, veikalā – cits cilvēks to pārnēsā.

"Lieki ir atteikties no šīs potes, jo risks ir pārāk augsts," uzskata infektoloģe. "Protams,  nereti tiek runāts arī par blakusparādībām un komplikācijām, tomēr jāsaka, ka komplikāciju attīstība ir saistīta ar to, cik kvalitatīva ir potes veikšana: jo bērns lielāks, jo vairāk grozās un knosās, tāpēc lielākam bērnam ir grūtāk kvalitatīvi veikt šo poti. Tuberkulozes vakcīnas gadījuma svarīga ir pēc iespējas agrāka aizsardzība un pareiza tehnika, ko var saņemt jau dzemdību nodaļā, jo tur vakcinācija tiek veikta katru dienu."

Vai iespējama dabīga imunitāte?

Māmiņa stāsta, ka ir dzirdējusi apgalvojumu, ka daļai cilvēku ir 100% dabīga imunitāte pret tuberkolozi, daļa cilvēku, ja saslimst, izslimo to vieglā formā, daļai slimība norit vidēji smagi un tikai ļoti mazai daļai saslimušo slimība norit smagi un ar komplikācijām. Ko par to saka infektoloģe? 

“Cilvēkiem nav nekādas imunitātes pret šo slimību. Lai gan lielākā daļa Latvijas iedzīvotāju ir vakcinēti, tomēr katru gadu saslimušo skaits pieaug,” stāsta doc.Ilze Grope un min divus spilgtus piemērus no savas prakses. “8 mēnešus vecs bērniņs 3 gadus atpakaļ nomira tāpēc, ka bērniņš nebija vakcinēts vispār: bērniņam bija tuberkulozes meningīts. “Otrs gadījums bija puisītim, kurš dzimis Lielbritānijā, un māmiņa atbraucot uz Latviju, nevakcinēja, bērniņš 4 mēnešu vecumā saslima ar tuberkolozi un bērnu slimnīcā tuberkolozes nodaļā ārstējas vairāk par gadu. Nejūtīgi pret šo slimību mēs neesam, un ja tādi mēs būtu, šo vakcīnu neražotu.”

Pieņemt būtikus lēmumus nav viegli, turklāt, ja šādus lēmumus pieņemam savu bērnu vietā, tāpēc rūpīgi apsvērsim visus par un pret pirms spert nopietnus soļus. Turklāt dzīvot bažās, ka mazulītis varētu saslimt, arī nebūtu vēlams, tāpēc uzticēsimies speciālistiem, kas zina, ko dara.

 

Māmiņu Klubs

Skaties videosarunu ar BKUS Bērnu slimību klīnikas ārsti, infektoloģi asoc.prof. Ilzi Gropi, spiežot zemāk pogu Play!

Eksperts

Ilze Grope

Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas infektologs
Ilze Grope Vecāku skolā