Zande: koliku rašanās iemesli var būt dažādi

22. Oct 2011, 15:24 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Ja māmiņa atteiksies no piena produktiem, vai tad meitiņai pāries kolikas? Komentē krūts ēdināšanas speciāliste Diāna Zande.

1

psiholoģe, mg.psych., krūts ēdināšanas speciāliste Diāna Zande

 

Tas, ka māmiņa pilnībā atteiksies no piena produktiem, negarantē, ka vairs nebūs kolikas, jo koliku iemesli ir ļoti dažādi, sākot no fizioloģiskiem un beidzot ar psiholoģiskiem.

Pētījumi rāda, ka bērniņi, kuru mammas ir ļoti satrauktas un nemierīgas, vairāk cieš no kolikām nekā tie mazuļi,kuru māmiņas ir mierīgākas. Tāpat nevarētu teikt, ka ir pavisam tieša saistība starp to, ko māmiņa ēd un to, kā mazulis jūtas. Var būt arī tā, ka mamma neēd to veselīgāko pārtiku, bet pati ir mierīga un arī mazulis līdz ar to ir mierīgs.

No piena produktiem, protams, var veidoties kādas alerģijas, laktozes nepanesamība vai citas problēmas, bet tas nenosaka, ka zīdainītim būs vai nebūs kolikas. Šis jautājums tieši par piena produktiem katrā gadījumā būtu jāskata individuāli.

Ja runā par to, ko ēst jaunajai māmiņai, pamatprinicipi ir pavisam vienkārši:

- jāēd līdzīgi kā grūtniecības laikā;

- nelielas maltītas visas dienas garumā, lai ir enerģija un spēks;

- rūpīgi sakošļāt katru kumosu;

- nepārēsties;

- neēst treknu, asu, ļoti saldu;

- nenašķēties starp ēdienreizēm;

- izvēlēties pēc iespējas dažādāku uzturu, "neuzsēžoties" uz kādas vienas noteiktas produktu grupas;

- ja izvēlies piena produktus, tad labāk skābpiena produktus.

Noteikti māmiņai nav jādomā kategorijās- "Jo es dzeršu vairāk piena, jo vairāk piena man būs". Tā nav. Drīzāk būtu uzmanība jāpievērš pilnvērtīgam, veselīgam sabalansētam uzturam.

Novēlam ikvienai mammai būt smaidīgai un mierīgai, nesatraucoties par kolikām, jo galu galā, bērni raud daudz un dažādu iemeslu dēļ! Kolikas ir tikai viens no iemesliem!

Kristīne Damškalne, www.maminuklubs.lv

Pastāsti par savu ēdienkarti, barojot mazuli ar krūti, iesūtot ziņu šeit!