Vienā krūtī nav piena: ko darīt?

Vienā krūtī nav piena: ko darīt?

13. Jun 2012, 13:02 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

"Baroju mazulīti ar krūti un secināju, ka vienā krūtī nav piena, tāpēc baroju tikai ar vienu krūti un dodu papildus maisījumu. Vai tā ir pareizi?" jautā kāda māmiņa. Atbild Elita Svareniece, Veselības zinātņu bakalaurs, sertificēta bērnu māsa.

"Bērni, kas ierodas šajā pasaulē, viņi ierodas mūs mācīt jau piedzimšanas brīdī viņi ir lieli gudrinieki," smaidot atzīst Elita Svareniece. "Līdzīgi kā pieaugušie ir labroči vai kreiļi, arī mazuļi var izrādīt lielāku interesi par vienu vai otru krūti." 

Iemesli, kāpēc tas tā ir, var būt dažādi:

-          Mazulis jau mammas puncī gulējis šādi uz vienu sānu;

-          No vienas krūts piens vieglāk atriet un tek.

Cilvēks ir tendēts tiekties uz to,kas ir vieglāk iegūstams, jo dabā esam samērā slinki, tāpēc arī mazulis izvēlas šo vienu krūti, pa kuru pieniņš tek vieglāk.

Iespējams stimulēt piena rašanos

Tā kā māmiņa biežāk liek mazuli tikai pie vienas krūts, tiek stimulēts, ka piens radīsies tikai krūtī, kura tiek dota mazulim. Tomēr ir iespējams attīstīt laktāciju arī otrā krūtī, liekot katru reizi mazuli arī pie tā krūts, kurā ir maz piena vai piena nav nemaz. Bērns zīžot šo krūti, aktivizēs piena veidošanos un pavairos to.

"Jautājums ir tikai par to,cik katram ir spēcīga nervu sistēma un cik temperamentīgs ir bērns: tikko bērniņš pazīž tukšo krūti, to sajutis met vēderu gaisā, dusmojas un mammīte ir gatava visu ko darīt, lai tikai palīdzētu un liek atkal pie krūts. Ir arī tādas sievietes, kas baro līdz gadam vai trijiem tikai ar vienu krūti.

Iespējams, ka zīdīšana ar vienu krūti var radīt diskomfortu, bet pēc zīdīšanas krūts atkal ieņems savu iepriekšējo formu. Daudzām sievietēm viena krūts ir lielāka nekā otra un to sievietes tā uzkrītoši pamana brīdī,kad sāk veidoties piens. "Māmiņas, tas ir pavisam normāli," mierina Elita Svareniece.

Kristīne Damškalne, www.maminuklubs.lv