Vai jaundzimušajam ir vajadzīgas rotaļas?

Vai jaundzimušajam ir vajadzīgas rotaļas?

01. Nov 2011, 14:05 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Mazulītim ierodoties pasaulē, vecāki steidz piedāvāt dažādas rotaļas. Vai māmiņai ir jāizklaidē jaundzimušais? Konsultē fizioterapeite Kristīne Baranova.

 

Jautājums:

Mans mazais dienas pavada mājas pirmajā stāvā un es viņu lieku ratu kulbā, kas ir nolikta uz dīvāna. Tā kā autokrēsliņā mazajam nav veselīgi atrasties ilgāku laiku, gribēju jautāt, kā izklaidēt mazo? Visu laiku rokās arī negribētu viņu nēsāt, lai nepierod, jo ir jau arī citi darbiņi darāmi.

 

 

 

Konsultē fizioterapeite Kristīne Baranova:

 

Neskatoties uz to,ka bērniņš vēl ir pavisam mazs, noteikti māmiņa var sākt mazulīti likt uz grīdas. Ja māmiņa uzskata, ka uz grīdas varētu būt par aukstu vai arī ja mājās ir kāds mājdzīvnieks, kas varētu apdraudēt mazuli, tad labāk bērniņu likt jaundzimušā gultiņā. Noteikti vajadzētu izvairīties no bērniņa ilgstošas guldināšanas ratu kulbā, jo tā ir pārāk šaura vieta un mazulis neredz, kas notiek apkārt. Turklāt kulbas atrašanās uz dīvāna ir diezgan nedroša.

 

Atbildot uz māmiņas jautājumu par to, kā izklaidēt jaundzimušo, jānomierina māmiņa, ka bērniņš īpaši jāizklaidē nav. Vecāki ir domāti aprūpei, nevis nemitīgām rotaļām ar mazuli. Ja mēs kā vecāki visu mīlestību un maigumu spējam sniegt bērniņam tad, kad viņu aprūpējām, tad bērnam uzmanības ir pilnīgi pietiekoši.

 

Kad bērnam vecāki piedāvā spēlēties patstāvīgi, mūsu pieaugušo uzdevums ir pareizi iekārtot vidi, piemēram, kādu stūrīti uz grīdas, un piedāvāt vecumam atbilstošas rotaļlietas. Šajā vecumā līdz 2 mēnešiem labākās rotaļlietas varētu būt lupatiņas. Kā ar tām rotaļāties, jautāsiet? Pavisam vienkārši! Liekam mazuli uz grīdas, iekārtojam vidi, apliekot apkārt pakaviņu vai spilvenus un uz tiem uzliekot vieglus lakatiņus. Ar šādām rotaļlietām bērns spēs tikt galā.

 

Kristīne Damškalne, www.maminuklubs.lv

 

Vai Tavs mazulītis rotaļājas patstāvīgi?

 

Piesakies uz nodarbībām pie fizioterapeites Kristīnes Baranovas šeit!

 

REĢISTRĒJIES JAUNDZIMUŠO KLUBIŅĀ ARĪ TU!

1