Priekšlaikus dzimuši bērniņi

Priekšlaikus dzimuši bērniņi

31. Dec 2010, 13:24 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Mēs viennozīmīgi nevaram atbildēt, kāpēc mazuļi dzimst pirms noteiktā laika. Tam var būt daudzi un dažādi iemesli, reizēm pat neatklājami. Taču viens no būtiskākajiem priekšlaicīgu dzemdību ierosinātājiem var būt māmiņas veselība. 

 

Par to māmiņa var uzzināt nereti tikai gaidībās. Problēmas var izraisīt organismam dotā dubultā slodze, nieru saslimšanas, paaugstināts asinsspiediens- tas ir apdraudējums abiem, līdz ar to bērniņš ir spiests piedzimt priekšlaikus.

 

Protams, vēl pie vainas var būt māmiņas dzīvesveids. Smēķēšana, alkohola un narkotiku lietošana, arī stress, var izsaukt priekšlaicīgas dzemdības. 

 

Biežākais iemesls ir tas, ka tas ir negadījums, jo ar ģimeni viss var būt kārtībā, bet dzīve ir tik steidzīga, ka mazulim liekas, ka par viņu domā pārāk maz un viņš nāk šai pasaulē ātrāk.

 

Mēdz teikt, ja mazulis dzimst 7. grūtniecības mēnesī, tad viņam ir lielākas cerības izdzīvot, tomēr ārsti apgalvo, ka katrs gadījums ir ļoti atšķirīgs. 

 

Pavisam drošs nav neviens laiks ātrāk par 37. nedēļu. Katra nedēļa, kas ilgāk pavadīta pie mammas, samazina risku piedzimt ātrāk. Ja dzimst pēc 34. nedēļas, tad ir ļoti lielas iespējas bērniņam panākt savu labo svaru un attīstīties tāpat kā laikā dzimušiem bērniņiem.

 

Kad bērniņš piedzimst noteiktajā laikā, sveiks un vesels, ir milzīgs prieks, taču pirms laika dzimušo bērniņu vecākus drīzāk sagaida neziņa par to, kas notiks tālāk. 

 

Dace Tropa stāsta, tā kā bērniņi ir maziņi, ir svarīgas mazas lietas. Ārsti ļoti maz cenšas pielietot medikamentus, jo bērniņš ir nenobriedis apkārtējai dzīvei, jebkuras zāles ir slodze, ja tomēr zāles jālieto, tad ārsti cenšas pēc iespējas ātrāk pārtraukt to lietošanu.

 

Ārstu uzdevums ir arī stāstīt vecākiem par to kā mazā dvēselīte jūtas, tagad, kad nākusi pasaulē ātrāk.

 

Dace Tropa skaidro, mēs vecākiem pakāpeniski stāstām, ko viņš šobrīd var uztvert, kam ir gatavs, kas viņam vajadzīgs. Tā pati pirmā vajadzība bērniņam ir vecāku āda, sajūta, ka viņš dzird vecāku sirdspukstus un naivi tic, ka ir tai labajā vietā, kur viņam vajadzētu atrasties.

 

Vecāki, kuri izgājuši tam cauri secina, ka pirms laika dzimušie īstenībā ir vēl nedzimuši bērniņi, līdz ar to pirmajā posmā viņiem jārada tāds iespaids, kāds tas būtu mammas puncī.

 

Arī  pēc došanās mājās, ziniet, ka ārsti paturēs bērniņu savā redzeslokā, viņi uzraudzīs un sekos līdzi mazulīša veselības stāvoklim. 

 

Kad pirms laika dzimušu bērniņu laiž mājās? Ārsti skatās attīstību, fizioterapeits izvērtē bērniņa stāvokli, sāk potēt kā laikā dzimušos bērnus. Ap 3 gadu vecumu, ārsti ir laimīgi, ka pirms laika dzimušie bērniņi, sasniedz savu vienaudžu prasmes.

 

Mīļās māmiņas un tēti, ja jūsu mazulītis ir izvēlējies piedzimt pirms laika, ticiet, ka viņš dzīvos, arī ārsti un medmāsiņas rūpēsies par jūsu bērniņu kā par pasaules lielāko dārgumu un gādās, lai viņam būtu iespēja nodzīvot skaistu un pilnvērtīgu dzīvi. 

Ezis2009 Ezis2009 10. Jul 2015, 00:19

"Arī pēc došanās mājās, ziniet, ka ārsti paturēs bērniņu savā redzeslokā, viņi uzraudzīs un sekos līdzi mazulīša veselības stāvoklim. "

neko stulbāku nebiju dzirdējusi

28. Sep 2010, 22:39

mana mazulīte piedzima 30 nedēļā- izturība ir vajadzīga un arī milzums mīlestības