Kļūdas, no kurām vajadzētu izvairīties krūts ēdināšanā

Kļūdas, no kurām vajadzētu izvairīties krūts ēdināšanā

07. Apr 2013, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Šķiet, esat pilnībā gatava krūts ēdināšanai: izlasītas ir vairākas grāmatas, kursos esat bijušas, un tagad gaidāt kuru katru brīdi ierodamies bērniņu, dēļ kura esat gatava mainīt savu dzīvi pilnībā. Uzzini, ko krūts ēdināšanas laikā nevajadzētu darīt jeb - kā izvairīties no kļūdām!

«Katram gadījumam jāiegādājas pudelītes mākslīgā maisījuma lietošanai».

Ja esi nolēmusi barot savu mazuli ar krūti, nevajag izdarīt liekus pirkumus. Krūts ēdināšanas laikā šādi pirkumi ir nelietderīgi, tie skaitās tomēr mākslīgās ēdināšanas piederumi.  Cita lieta, ja mazuli nepieciešams atstāt kādam pieskatīšanai uz neilgu laiciņu. Arī tad ir iespējams mazuli barot ar krūts pienu, un tādai reizei var iegādāties pudelīti vēlāk, nevis jau pirms mazuļa dzimšanas. 

Krūts ēdināšanas procesam ir jāļauj nostabilizēties. Un tikai tad var domāt par mazuļa uzticēšanu kādam citam - pat, ja runa ir uz 1 stundu.

«Mazuļa dēļ esmu gatava paciest arī sāpīgu ēdināšanu».

Sāpes krūts ēdināšanas laikā vienmēr ir zīme, ka kaut kas nav kārtībā. Varbūt mazulis nav pielikts pie krūts kā nākas, varbūt viņš nepareizi satver krūti. Krūts gals ir apveltīts ar daudziem nervu galiņiem, un āda ap krūts galu ir ļoti jūtīga, tāpēc tā ir viegli ievainojama. Ja mamma jūt sāpes, mazulis no krūts jāatbrīvo un jāpieliek pie krūts no jauna, liekot krūti maksimāli dziļi mazuļa mutītē, lai viņš varētu zīst areolu, tad krūts galiņš būs dziļi mazajā mutītē, kur tam ir arī jābūt. Ja mammai pašai neizdodas nesāpīga krūts ēdināšana, ir jāvēršas pie krūts ēdināšanas speciālista, kurš palīdzēs tikt galā ar radušos problēmu.

«Jānopērk mākslīgais piena maisījums slimnīcā: varēšu izmantot, ja piens uzreiz neparādīsies».

Pirmpiens sāk izstrādāties katrai sievietei uzreiz pēc dzemdībām. Šī piena pirmajās dienās ir maz, bet tieši tik, cik nepieciešams mazulim, lai nepārpūlētu viņa sīciņo organismu. Lai mazulis adaptētos jaunajai pārtikai, viņam vajag vien nelielas devas pirmpiena. Mammas organisms to zina, un tāpēc izstrādā to patiešām mazos daudzumos: no 10 līdz 100ml diennaktī. Protams, mamma var uztraukties, ieraugot, ka no krūts gala parādās vien divas-trīs piena lāsītes, bet tas ir normāli. Biežu mazuļa raudāšanu mammas uztver kā izsalkuma pazīmi, un te nu lūk, tiek dots mākslīgā piena maisījums.. Lai gan raudāšanas iemesls ir pilnīgi cits - mazuļa kuņģis ir izgājis cauri smagam pārbaudījumam dzemdību laikā, viņš ir ieradies jaunā vietā. Zīšana viņu nomierina. Mammai svarīgi ir iemācīties mazuli saprast, un dot viņam tieši to, ko viņš lūdz - savu ķermeņa siltumu, aromātisko mammas piena smaržu, un mammas mīļās krūts zīšanu, šūpošanu rokās, vis, kas bērniņam sniedz drošības sajūtu. 

«Bērns 15 minūšu laikā apēd pietiekami daudz piena, tāpēc ilgāk pie krūts viņš nav jātur».

Patiesībā, jaundzimušie, tāpat kā pieaugušie, ir dažādi. Katram ir savs temperaments, raksturs, fiziskās iespējas. Tāpēc arī mammas krūts zīšanas ātrums ir atšķirīgs. Ir mazuļi, kas var pieēsties 10 minūšu laikā un vairāk paši nevēlas atrasties pie mammas krūts. Bet ir mazuļi, kas var zīst pat 40 minūtes, un dažreiz pat stundu. Pavērojiet savu mazuli, centieties apmierināt viņa zīšanas vēlmes. Atgādināsim, ka jaundzimušais pie krūts jāliek ne tikai tad, kad viņš ir izsalcis. Iemesli var būt dažādi: mazulis jānomierina, viņš ir nobijies, viņam ir garlaicīgi un izrāda, ka grib pazīst, viņam ir karsti vai vienkārši gribas pazīst, nekādi nevar iemigt, ir nemierīgs utt.

«Lai noteiktu, cik mammai ir piens, jāveic bērna kontrolsvēršana, vai jāatslauc piens, lai noteiktu, cik daudz tā ir krūtī»

Šie divi varianti ir neefektīvi, to rādījums ir pilnībā neobjektīvs. 

Efektīvs veids, kā saprast, ka piena pietiek ir, nosakot, par cik gramiem mazulis pieņemas nedēļā svarā: 113- 125g nedēļā ir norma. Plus jāskatās, cik bieži mazais slapina autiņos. Ja tas notiek 12-15x diennaktī - tas parāda: mazulim piena pietiek.

«Piebarošu mazuli ar maisījumu mazliet, tā būs drošāk, zināšu, ka tiešām ir paēdis».

Māmiņas nereti nodomā, ka tā tiešām ir pareizi darīt, bet kā par brīnumu, jāsaka - mazulis arī bez mākslīgā piena maisījuma labi pieņemas svarā, labi attīstas un māmiņai ir piena diezgan. Kāpēc mamma "piebaro"? Jo nav pārliecināta, vai arī šaubās par to, ka piena pietiek, šaubās par piena kvalitāti. Domā, ka tas nav pietiekoši sātīgs. Pārsvarā šādi secinājumi rodas pēc kaut kur izlasītas kļūdainas, neprecīzas informācijas informācijas.

Rīkojoties tā, var panākt pretējo efektu: samazināsies laktācija, mazulis pie krūts kļūs nemierīgāks, bērna organisms pieradīs pie mākslīgā piena maisījuma. Un retāk, mazulim var parādīties alerģija no mākslīgā piena maisījuma.

Pirms sāk dot mākslīgo piena maisījumu, konsultējieties ar zīdīšanas speciālistu, lai saprastu, vai tiešām tas ir vajadzīgs!

«Ja bērns ilgi un labi guļ, viņu nedrīkst modināt. Izsalcis bērns ilgi neguļ».

Mazulis pirmajā dzīves mēnesī ne tikai daudz guļ, bet viņam patiešām regulāri ir jāiestiprinās ar māmiņas pienu, viņa kuņģītis ir vēl ļoti maziņš, un vienā ēdienreizē pirmo divu nedēļu laikā, mazulis var notiesāt apmēram līdz 40 gramiem mammas piena, ne vairāk. Piens ātri pārstrādājas, un mazulis jau pēc stundas - pusotras ir gatavs uzņemt jaunu piena devu. Tieši tāpēc dienas ēdināšanas režīmam ir jābūt ar intervālu ik pēc apmēram 2h.

Bez tam, mazulim jāpaveic svarīga misija - jāsūta signāls māmiņas organismam, lai tas saražo pietiekami daudz piena. Lieli starplaiki starp ēdienreizēm negatīvi ietekmē laktāciju, tāpēc, ja mazulis guļ ilgāk par 2h, viņu jāmodina un tomēr jāliek pie krūts. Pamosties mazulim var palīdzēt maigs glāsts, māmiņas balss, vai autiņbiksīšu maiņa. Un, nebaidieties - mazulis pēc tam iemigs atkal. 

«Ja mājoklī vai uz ielas ir karsti, bērnu jādzirdina ar ūdeni».

Šis ir kļūdains pieņēmums. Krūts piena sastāvā ir pietiekoši daudz ūdens - 87%, un tieši tāpēc, ja jums šķiet, ka mazulim slāpst, pielieciet viņu pie krūts. Zīdīšanas procesa sākumā piens ir ūdeņaināks, izskata ziņā - caurspīdīgāks, reizēm pat tāds kā zilgans, un tas NENOZĪMĒ, KA PIENS nav pietiekoši sātīgs, tas ir pieniņš, ar kuru mazulis var ne tikai paēst, bet arī padzerties. Ūdens, kas ir piena sastāvā, ir pats tīrākais, kāds vien var būt, to filtrē mammas organisms, un svarīgākais - šis ūdens ir bioloģiski aktīvs jeb "dzīvais" ūdens. 

Māmiņu Klubs

mammma_2012 mammma_2012 08. Apr 2013, 09:35

Es gan esmu par piena maisījumu, jo nu varat mani te noriet, bet man tas process nepatīk un viss. Barojot ar pudelīti esmu gan es laimīga, gan arī bērns, un tas ir pats galvenais, un tas mīts par imunitāti ir tikai tāds uzpūsts burbulis. Uzskatu, ka pāris pirmajos mēnešos ir labi dot mātes pienu priekš visas gremošanas sistēmas, bet pēc tam ir vienalga. Esmu redzējusi, kā gadu barotie mazuļi slimo, godīgi skot trakāk nekā tie, kuri baroti vien dažus mēnešus, tad kur te var vispār vilkt paralēles, kas attiecas uz imunitāti?
Tā ka nevajag te tagad teikt, ka vajag, lai bankrotē mākslīgo pienu ražotāji utt., jo kāpēc tad daudzas no jums, kuras baro it kā pašas bērnam vēlāk dod pirktu ēdienu no burciņām, visādas mākslīgās milupa utt., putras? Tad jau arī vajag, pašām vārīt un šmorēt un vispār aizliegt da jebkādu mazuļu ēdienu tirgošanu veikalos, tad viss būs 100% dabīgs un pareizs. Ak un jā, kā te sludina, pamperi takš ar ir kaitīgi, jāvelk laukā vecie labie autiņi, lai var mazgāt un žāvēt tos no rīta līdz vakaram.
P.S. Tas tām kuras nosoda nepareizās mammas!

meiva meiva 07. Apr 2013, 21:55 monx

Ne velti ir teiciens Paēdis nepaēdušu nesapratīs 😀 Diemžēl, arī es esmu līdzīgā situācijā. Esmu izmēģinājusi visu ko vien i-netā varēju atrast par piena vairošanu, padarīšanu treknāku utt. Ir izdzertas ūdens tonnas, ķimeņu un fenheļa tēja litriem, kalniem apēsta halva un rieksti, ķimeņu tēja ar pilnpienu utt., utt....
Labi ka mana ārste manu neprātu apturēja laikā, jo vairāk kā mēneša laikā mans puika nebija atguvis pat dzimšanas svaru, jo jau slimnīcā sāka kristies svarā.
Pilnībā no barošanas ar savu pienu neesmu atteikusies, bet tikai ar to manam bērnam nepietiek.
Nu izmēģinu MK reklamēto preperātu. Lielas cerības neloloju, bet .... es atkal esmu gatava izmēģināt visu, lai tikai manam puikam tiktu labākais - mans pieniņš.
Tāpēc patiešām, mammas, kas pašas neesiet saskārušās ar šo lietu esiet iecietīgāks savos komentāros, jo mums šis jautājums ir sāpīgs, un līdz ar to sāp asie komentāri.

bibii bibii 07. Apr 2013, 18:54 aflew

Kaut kādi neriktīgi ārsti Tev trāpījās...
Monx, mēs Tev nepārmetam un saprotam. Es tik saku, ka ir daļa māmiņu, kuras atrunājas ar to, ka nav piena, lai nevajadzētu barot un bojāt savu augumu.

Minīc Minīc 07. Apr 2013, 13:32

Paldies Dievam,mums pieniņš ir daudz un ēdam Mēs arī labi 😀
tas,ka kādai nav piens,man šķiet ir tāds,kā "traumas" punkts,jo redz kāds Tev ir pateicis-Tev nav piena,Tev viņš ir maz un tie vārdi atstāj uz mammu lielu iespaidu,ā,man nav piena...nuja,pareizi saka...

Bet nu,saprotu,irjau grūti,ja tiešām nav pieniņa un bērns ir niķīgs utt!!!

Es tikai un vienīgi par krūtsēdināšanu!!!

bibii bibii 07. Apr 2013, 10:35

Es par to pašu...Nu nezinu, kaut kā es neticu, ka tik daudzām māmiņām nav piena. Man jau liekas, ka daudzas māmiņas vienkārši nav gatavas barot pašas. Zinu pat vienu gadījumu, kad 1 māmiņa abus bērnus nebaroja, jo nebija piena....Kaut kā neticās, ka nebija piena ar abiem berniem...Īpaši zinot māmiņu. Protams, ir māmiņas, kurām tiešām nav piena pēc smagām dzemdībām utt. Bet, ne jau tik daudzām.