Kas būtu jāzina par zīdaiņa ādu?

12. May 2011, 21:04 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Zīdaiņi mīlestību izjūt caur ādu. Mazulis uzņem sevī katru maiguma kripatiņu un saglabā šo pieredzi uz visu mūžu. Tāpēc pastāvīgs un maigs kontakts ar bērnu caur ādu ir labākais, ko Jūs varat darīt sava mazuļa fiziskās un garīgās attīstības labā.

Bērni, kuri bieži tiek ņemti rokās un glāstīti (sevišķi pirmajos dzīves mēnešos), jūtas labi un pasargāti. Jūs radāt savam mazulim šo brīnišķīgo drošības sajūtu, kuru sauc par "uzticēšanās instinktu" un kura padara Jūsu bērnu par atvērtu, jūtīgu un mīlēt spējīgu cilvēku.

Āda ir mūsu svarīgākais maņu orgāns. Tā pārklāj visu ķermeni kā apvalks un pasargā no slimību izraisītājiem, kā arī no liela karstuma vai sala.

Zīdaiņu un mazu bērnu āda ir nesalīdzināmi jutīgāka nekā pieauguša cilvēka āda. Tās maigi rozā krāsa ir izskaidrojama ar to, ka pirmajos dzīves mēnešos āda ir ļoti plāna un asinsvadi it kā spīd tai cauri.

Apkārtējās vides kaitīgā ietekme apdraud zīdaiņa ādu daudz vairāk nekā pieauguša cilvēka ādu, tāpēc tai ir nepieciešama speciāla kopšana.

  • Zīdaiņa āda ir ļoti jutīga, jo tā vēl nav izveidojusi aizsargājošo ragvielas slāni.
  • Zīdaiņa ādai nav izveidojies skābju aizsargājošais slānis. Tai ir grūtāk pretoties baktērijām, sēnītēm un iekaisumiem, līdz ar to tā ir neaizsargāta pret infekcijām.
  • Zīdaiņa ādas virsējais un vidējais slānis nav cieši savienoti viens ar otru. Tādēļ, ja āda berzējas, piemēram, ar apģērbu, var rasties tulznas.
  • Zīdaiņa āda praktiski nav elastīga.
  • Zīdaiņa āda satur daudz ūdens un maz tauku, tā ir caurlaidīgāka nekā pieaugušā āda un jebkādā veidā kaitīgās vielas var viegli tajā iesūkties.

Tā kā zīdaiņa āda ir daudzreiz plānāka nekā pieaugušo āda, tāpēc tā daudz jutīgāk reaģē uz ultravioletajiem saules stariem. Turklāt zīdaiņa āda neveido pietiekoši aizsargpigmentus. Ādas pašaizsardzība pret saules stariem maziem bērniem nav pietiekoši attīstīta.

Bērniem līdz gada vecumam nevajadzētu uzturēties tiešos saules staros. Mazi bērni līdz trīs gadu vecumam pie uzturēšanās saulē ir jāpieradina lēnām - sākot ar dažām minutēm. Nekad neaizmirstiet lietot Bübchen saules produktus ar augstu ādu aizsargājošo faktoru.

Huggies® zina, ka Tu vēlies sava jaundzimušā jutīgajai ādai visu to labāko. Tieši tāpēc godalgotās Newborn autiņbiksītes izstrādātas, lai būtu īpaši maigas ar īpašu aizsardzību. Tīra un maiga aizsardzība no Huggies® mazajiem dupsīšiem ar jaunajām Huggies® Newborn, kurām ir mitruma indikators un U veida izgriezums nabiņas vietai.

Skaties video sarunu par jaundzimušā kopšanu - konsultē bērnu māsa Elita Svareniece!