Kā izvēlēties mazuļa higiēnas piederumus: šķērītes, sūkli, matu suku

Kā izvēlēties mazuļa higiēnas piederumus: šķērītes, sūkli, matu suku

25. Feb 2014, 00:01 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Līdzīgi kā mēs ik rītu mazgājam seju, arī bēbītim jāveic ikdienas ādas kopšana. Māmiņu Klubs stāsta par šķērīšu, mazgāšanās sūkļu un matu suku izvēli jaundzimušajam.

 

NUK bērnu nagu šķērītes

Šķērītes, knaiblītes 

Tā kā jaundzimušajiem ir ļoti plāni un trausli nadziņi, tad to kopšanai jāpievērš īpaša uzmanība, lai mazuli nesavainotu un neradītu nepatīkamas izjūtas. Lai to paveiktu, jāizvēlas šķērītes vai knaiblītes tieši zīdaiņiem. Kā šīs šķēres atšķiras no citām? Pavisam vienkārši - speciālajām bērnu nagu šķērītēm ir noapaļoti gali, tās var šķist pat neasas, tomēr tās spēj pildīt paredzēto funkciju - nogriezt bērniņam nadziņus. Veikalu plauktos pieejamajām šķērītēm ir dažādas krāsas, ko var pieskaņot arī citiem higiēnas piederumiem.

Nereti komplektā ar šķērītēm nāk arī nagu knaiblītes, kas drošības ziņā būtu vislabākās, jo ar tām nav iespējams nogriezt pārāk daudz nadziņa. Griežot nadziņus gan ar šķērītēm, gan ar knaiblītēm, jāpievērš uzmanība, lai nepaliktu asie nagu stūrīši, kas bērniņu varētu savainot.

 

NUK Matu suka un ķemme

Dabīgo saru suka - piemērota bērna maigai un jūtīgai galvas ādai. Īpaša rokturīšu forma - drošam satvērienam. Ķemme ar noapaļotiem galiņiem - galvas ādas aizsardzībai. Īpaši piemērota matu kopšanai ikdienā.

Matu suka un ķemme

Tā kā mazuļa galvas āda ir ļoti jutīga, ir svarīgi pievērst uzmanību arī matu sukas un matu ķemmes izvēlei, lai, ķemmējot matus, to pārāk nesakairinātu. Parasti matu sukas un ķemmes jaundzimušajiem ir komplektā, taču vairāk uzmanības jāpievērš matu sukas izvēlei. Suka ir mīkstāka un maigāka, tādēļ tā bērniņa dzīves pirmajos mēnešos tiks lietota biežāk. Tā kā matu ķemmēšana veicina veselīgu matu augšanu, jāizvēlas matu sukas ar atbilstoša materiāla sariem - parasti tie ir no neilona vai kāda dabīga materiāla. Ieteicamāka, taču nedaudz dārgāka būs matu suka ar dabīga materiāla sariem.

Kad esi izvēlējusies, no kāda materiāla būs ražoti matu sukas sari, pievērs uzmanību, cik plašs ir sukas saru segtais laukums. Kā uzsver speciālisti, mazuļa komforta labad vēlams, lai sari nosegtu pēc iespējas lielāku sukas daļu. Tāpat jāpārliecinās, vai sukas plastmasas daļai, no kā parasti tiek izgatavots kāts, nav asu maliņu, kas varētu savainot mazuļa galvu.

Izvēloties ķemmi zīdainim, galvenokārt jāraugās, lai tā nebūtu ar pārāk ciešiem vai pārāk retiem sariem, kā arī asiem stūriem.

Mazgāšanās sūkļi un cimdi

Ikvienā ģimenē bēbīša vannošana ietilpst ikdienas rituālā un ir kā mazi svētki gan bērniņam, gan vecākiem. Vannojot mazuli, neatsverams palīgs būs mazgāšanās cimds vai sūklis. Kam būtu jāpievērš uzmanība, izvēloties šos vannošanās piederumus?

Sākumā jāsaprot, ko no iepriekš minētā vecāki vēlas izmantot mazuļa vannošanā. Ja tas ir mazgāšanās sūklis, tad ieteicams, lai tas būtu izgatavots no pēc iespējas dabiskāka materiāla, piemēram, celulozes, kas būs ideāli piemērots jūtīgai bērna ādai un neizraisīs alerģiju.

Savukārt, ja vecāki bērniņa vannošanas laikā vēlas dot priekšroku rotaļām, tad noderīgs būs mazgāšanas cimdiņš, kas veikalu plauktos pieejams dažādās krāsās un ar dažādām aplikācijām. Izvēloties cimdiņu, jāpārliecinās, vai tas ir pietiekami mīksts un neskrāpēs mazuļa ādiņu.

Pastāsti, kā Tu izvēlējies šos higiēnas priekšmetus savam mazulim?

Kristīne Damškalne, www.maminuklubs.lv