Jaundzimušie raud savā dzimtajā valodā

Jaundzimušie raud savā dzimtajā valodā

14. Jul 2010, 12:41 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Pētījums Eiropas valstīs atklājis interesantu faktu - jau savās pirmajās dzīves dienās jaundzimušie raudot izmanto dzimtajai valodai raksturīgās skaņas. Ir pamats uzskatīt, ka bēbīši valodu iemācās jau mammas vēderā.

 

 

Pēdējā grūtniecības trimestrī auglis jau spēj atpazīt dažādas ārpausaules skaņas. Mēs zinām, ka bērni var atcerēties šūpuļdziesmu melodijas, ja tās dziedātas jau grūtniecības laikā; tāpat ir ar valodas skaņām - bērni pēc piedzimšanas spēj atpazīt un atdarināt dzimto valodu pēc tās  "melodijas", kā tā skan.

 

Tas, ko bērns dzirdējis jau mātes vēderā, ietekmē līmeni, kādā bērns būs spējīgs apgūt runas prasmes un valodu, kad pats sāks runāt. Zinātnieki no Vācijas un Francijas, kas piedalījās pētījumā, uzsver, ka grūtniecības laikā apgūtais bērnu ietekmē jau pirmajās dienās pēc dzemdībām - viņa valoda skan jau pavisam agri!

 

Pētījumā tika novēroti 60 jaundzimušie bērni 3 - 5 dienu vecumā. 30 no tiem bija dzimuši vācu ģimenēs, 30 - franču.

 

Salīdzinot abu grupu jaundzimušo radītās skaņas, tika pamanītas nepārprotamas atšķirības. Piemēram, franču bēbīšiem raudas, to skaņa bija ar augšupejošu intonāciju, bet vāciešu mazuļiem - ar lejupejošu, tieši tā, kā tas ir raksturīgs katrai konkrētajai valodai.

 

 

Pētnieki uzskata, ka jaundzimušā bērna spējas atcerēties un atdarināt skaņas un melodiju parādās daudz ātrāk, nekā prasmes atdarināt konkrētus burtus, zilbes un vārdus. Tas nozīmē, ka bērni runā, tikai to dara ar melodiskām raudām un skaņām. Viņi cenšas atdarināt valodu, bet dara to savu anatomiskās attīstības iespēju robežās.

 

 

Avots: Medportal.ru

06. Nov 2009, 21:53

Nu forši ja tā

Muuna Muuna 06. Nov 2009, 21:36

interesanti 😀

06. Nov 2009, 21:32

Tas gan ir feini 😀