7 mēnešu vecs mazulis naktīs slikti guļ. Kur meklēt risinājumu?

7 mēnešu vecs mazulis naktīs slikti guļ. Kur meklēt risinājumu?

07. Feb 2011, 08:25 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Mazuļi mēdz mainīt savus ieradumus. Ieskaties psiholoģes Diānas Zandes ieteikumos, ko darīt, ja 7 mēnešus vecais mazulis naktīs kļuvis īpaši nemierīgs!

Jautājums:

Mans vārds ir Inna, esmu 7 mēnešus veca bērniņa māmiņa. Tā kā man ir pirmais bērniņš, bieži vien pietrūkst pieredzes, taču padomu ir ļoti daudz. Izlēmu uzdot jautājumu speciālistam cerībā, ka atbilde būs ļoti vērtīga un palīdzēs rast kādu risinājumu.

Baroju bērnu ar krūti, pieniņš ir pietiekami daudz. Sekojot mūsu dakteres padomiem piebarot sāku no 6 mēnešiem (dārzeņu biezeņi, tumes, putriņas, dzer tējas). Jāatzīmē, ka porcijas, ko bērns apēd, ir stipri mazas, viņš labprāt ēd krūti. Barot ar varu bērnu nevar, taču mums ir problēmas ar nakts miegu- miegs ir trauksmains, naktī bieži mostās. Aizmieg pie krūts, ja krūti nedodu, mēģinot viņu šūpinot, viņš raud, meklē krūti, iesūcas manā rokā. Vēlos saprast, kādu risinājumu mums meklēt, jo šajā vecumā bērniem vajadzētu mierīgi gulēt. Iespējams, ka piens vairs nav tik sātīgs un viņam gribas ēst? Ko darīt, lai bērns un mēs ar tēti varētu mierīgi gulēt? Iesakiet kādu risinājumu!

Atbild Diāna Zande:

Šim jautājumam apakšā ir vēl ļoti daudz apakšjautājumu.

Pirmkārt, bērns šajā vecumā kļūst kustīgāks un aktīvāks. Tāpēc bieži vien piedzīvojumi un pārdzīvojumi pa dienu atstāj tik lielu ietekmi, ka bērna nervu sistēma nakts laikā nespēj tikt ar to galā. Tas ir viens no iemesliem, kāpēc mazuļi ap 7-9 mēnešiem naktīs sākuši sliktāk gulēt.

Šādā gadījumā var mēģināt vienkāršot bērna dzīvi, ļaujot pa dienu kārtīgi izgulēties. Tāpat uz vakaru mēģināt padarīt mierīgu un samazināt stimulu daudzumu, kas ir visapkārt.

Iesaku māmiņai ieviest gulēšanas rituālu, kas varētu palīdzēt- varbūt mazulis vakarā ir jāpapaijā, varbūt bērns labāk guļ pēc vannas, varbūt pēc pastaigas. Mammai būtu jāmēģina izprast, kādos gadījumos viņš guļ labāk un ieviest to arī savā dzīvē.

Ja runā par ēšanu. Cik maz bērns ēd? Varbūt mammai 50 grami šķiet par maz, bet varbūt tie ir 150 grami? Porcijai šajā vecumā jābūt tikai 50 gramiem. Mammai tas var likties maz, bet principā bērnam tas ir pilnīgi pietiekoši.

Piens ir tikpat sātīgs kā iepriekš, bet bērna vajadzības, sākot aktīvi kustēties, pieaug un viņam vajag vairāk. Ja tiešām bērns neguļ ēšanas dēļ, tad es ieteiktu vakarā iedot putru, kas ilgāk uzturas kuņģī un uztur sāta sajūtu.

Mamma rakstīja, ka bērns iemieg tikai pie krūts. Tas izklausās pēc rituāla un emocionālās tuvības pieprasījums no mammas. Varbūt bērnam vajag tikai mierinājumu un tuvību, nevis ēšanu.

Par mierināšanu. Protams, ka mammai ceļoties un mierinot bērniņu, bērns raudās, jo mamma taču smaržo pēc piena. Un te būtu diezgan neloģiski, ka bērns nepieprasītu to, kas atrodas viņam līdzās! Tāpēc es ieteiktu celties tētim. Atradināšanu no nakts ēdināšanas var sākt, izvēloties laiku, kad mazulis guļ vislabāk un palūgt, lai tētis ceļas pie bērna. Tajā laikā mamma vienkārši neceļas, bet mierina tētis. Vairākas naktis paiet un bērns pierod, ka šajā laikā mamma neceļas.

Ja mammai šķiet, ka viņa ir ļoti nogurusi, tad ir svarīgi ņemt arī to vērā un ļaut mammai atpūsties. Sliktākajā gadījumā- šajā laikā palūgt, lai pieceļas tētis un iedod mazulim maisījumu, jo ir taču svarīgi, lai mamma ir izgulējusies, atguvusi spēkus un laimīga!

Varbūt mamma ir sākusi strādāt, biežāk doties prom no mājām vai ģimenes dzīvē ir ieviesušās citas izmaiņas. Arī tas izmaina bērna sajūtas un gulēšanu naktī!

Veiksmi un izdošanos!

Kristīne Damškalne, www.maminuklubs.lv