Veselīga grūtniecība: Kādus medikamentus topošā māmiņa var lietot saslimšanas gadījumā?

01. Mar 2023, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Slimošana grūtniecības laikā satrauc ikvienu topošo māmiņu. Kā zināt, kurus medikamentus grūtniecības laikā drīkst lietot? Vaicājam ginekoloģei Alisei Vigulei.

Vīrusu sezonā ne tikai grūtniecēm, bet ikvienam no mums, rūpējoties par savu veselību, svarīgi atcerēties par preventīviem pasākumiem. “Regulāri mazgāt rokas, vēdināt telpas, ilgstoši neuzturēties pieelpotās telpās, lietot vitamīnus imunitātes stiprināšanai un vakcinēties,” stāsta ginekoloģe Alise Vigule, norādot, ka topošajai māmiņai vajadzētu vakcinēties pret gripu, Covid-19 un garo klepu. Vakcinācija gan samazina iespēju saslimt ar šīm slimībām smagā formā, gan arī samazina letālo gadījumu iespējamību.

Ja topošā māmiņa tomēr saslimusi:

  • pret sāpēm un temperatūru ieteicams lietot paracetamolu nevis ibuprofēnu saturošus līdzekļus;
  • iesnu gadījumā degunu var skalot ar jūras ūdens šķīdumu;
  • kakla sāpju gadījumā var lietot aerosolus, kas izstrādāti uz dabīgo eļļu, piemēram, smiltsērkšķu, bāzes.

“Ja simptomi progresē, noteikti jāvēršas pie sava ģimenes ārsta, lai pārrunātu, vai smagam klepum, ilgstošām iesnām, paaugstinātai temperatūrai nav nepieciešama ārstēšana ar antibakteriāliem līdzekļiem,” skaidro A. Vigule, uzsverot, ka to izvēle jāuztic savam ārstam.

Izvēloties vitamīnus un uztura bagātinātus gaidību laikā, svarīgi, lai tie būtu izstrādāti tieši grūtniecēm, jo tad varēsi būt droša, ka tajos nav vielu, kas varētu kaitēt topošajai māmiņai un mazulim, kā arī tos var turpināt lietot arī gadījumā, ja grūtniecības laikā gadījies saslimt.