Vecmāte: „Vēdera aizcietējumu gadījumā, jāuzņem vairāk šķidru produktu!”

Vecmāte: „Vēdera aizcietējumu gadījumā, jāuzņem vairāk šķidru produktu!”

29. Feb 2016, 00:01 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

„Šobrīd esmu 34.grūtniecības nedēļā. Vēdera aizcietējumu dēļ, nevaru aiziet uz tualeti un nokārtojoties, izdalās rozīgi izdalījumi. Vai tas neapdraud manu mazuli,” jautā kāda no topošajām māmiņām.

Konsultē vecmāte Inese Kampusa. 

„Vispirms būtu skaidri jāzina, vai izdalījumi ir no maksts, vai no sfinktera. Lai to pārbaudītu, iesaku apmeklēt speciālistu,” tā Inese Kampusa. 

Tā kā grūtniecei ir vēdera aizcietējumi, viņai noteikti jādomā par to, kādus pārtikas produktus un ēdienus viņa lieto ikdienas uzturā! Cietas vēdera izejas gadījumā ieteicams lietot vairāk šķidru barību!

Tas nenozīmē, ka jāēd vairāk putras, bet gan to, ka pietiekamā daudzumā jāuzņem šķidrums! Grūtniece savā ēdienkartē noteikti var ieviest vairāk sulas, augļus, piemēram, plūmes, dzert kefīru.

Cietas vēdera izejas gadījumā, svarīgākais ir uzturu sabalansēt tā, lai tajā nebūtu tikai maize un otrais ēdiens, kas rada aizcietējumus.

„Tā kā topošajai māmiņai tualetes apmeklējuma laikā parādās izdalījumi, mīkstināt vēderu ir īpaši svarīgi! Tad, ja tas netiks darīts, aizcietējumu dēļ var rasties plaisas, kas, savukārt, pēcāk var veicināt hemoroīdu attīstību,” skaidro vecmāte.

Jāatceras, ka grūtniecības laikā, topošajai māmiņai vēdera izeja var būt retāka – reizi divās dienās. Protams, vislabāk, ja tā ir katru dienu, tomēr, ja tā nenotiek, par to nevajadzētu satraukties!

Šajā gadījumā pats svarīgākais, lai tas, ka vēders nav izgājis, topošajai māmiņai neradītu diskomfortu un spīlējuma sajūtu! Tādēļ vēdera aizcietējumu gadījumā, būtiski pievērst pastiprinātu uzmanību ēdienu un produktu izvēlei.

 Māmiņu Klubs

Vai tavā ikdienas ēdienkartē ir pietiekami daudz šķidras pārtikas? 

Eksperts

Inese Valdmane

vecmāte Siguldas slimnīcā
Inese Valdmane Vecāku skolā