Māmiņu Kluba speciālisti steidz palīgā – lai ieklausītos un lai palīdzētu

Māmiņu Kluba speciālisti steidz palīgā – lai ieklausītos un lai palīdzētu

08. Nov 2018, 00:02 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Viena no speciālistēm, kas dodas palīgā topošajām un jaunajām māmiņām, ir fizioterapeite Klaudija Hēla. Viņa spēj iedrošināt jaunos vecākus, palīdz viņiem attīstīt jaunās prasmes mazuļa aprūpē un veicina izpratni par jaunā cilvēciņa nozīmi vecāku dzīvē.

20150519125636-71554.jpg

Klaudija Hēla iedrošina māmiņas izvēlēties vecmāti kā speciālistu grūtniecības un pēcdzemdību laikā, jo vecmāte ir kopā ar māmiņu ne tikai grūtniecības laikā, bet arī pēc dzemdībām, kas ir ļoti svarīgi. Turklāt, ja vecmāte ir krūts zīdīšanas konsultante, viņa var ne tikai sekot līdzi pašas sievietes veselības stāvoklim, bet arī palīdzēt jaunajai māmiņai viegli apgūt krūts barošanu.

Kas māmiņām ir aktuālākais, izmantojot piedāvājumu Vecmāte steidzas palīgā?

Galvenie jautājumi – bērniņa pareiza turēšana, nēsāšana un zīdīšana. Ja vecākiem kaut kas nav līdz galam skaidrs vai ar kaut ko netiek galā, viņi meklē palīdzību.

Vecāki vēlas saprast, kā veikt mazuļa aprūpi, lai tas bērniņam būtu patīkamāk. Braucot pie vecākiem, es varu vērot, kā viņi veic aprūpi, autiņu nomaiņu, vannošanu, ieteikt, ko vēl var darīt, lai būtu mazulītim un vecākiem droši  un ērti. Tāpat, ja bērniņš ir nemierīgāks, mēs kopīgi meklējam cēloņus, lai varētu rast atbilstošus risinājumus.

Vai kādreiz uzlabojumi iespējami, mainot vien nelielas nianses?

Bieži vien palīdzība nepieciešama jaunajām māmiņām, kuras, saskaroties ar šo jauno pieredzi, var būt nedrošas, apjukt, kā labāk darīt un pirmajā uztraukumā nevar saprast, kāpēc neizdodas. Tad bieži vien tie ir sīkumi, kas jāizmaina, lai viss būtu kārtībā vai uzlabotos situācija.

Ja vecākiem tas ir pirmais bērniņš, viņi tiek apbērti ar daudziem padomiem, kā labāk darīt. Bet tas raisa vēl lielāku apjukumu, jo informācija visbiežāk ir krasi atšķirīga. Tāpēc mēs savu viedokli neuzspiežam, bet vērojot iesakām, ko iespējams darīt konkrētajā situācijā. Tad vecāki paši var izvērtēt, kas viņiem ir tuvāks, saprotamāks, pieņemamāks. Jo ja tas nešķitīs pieņemami, to arī nebūs iespējams izdarīt. Izvērtējot jebkuru informāciju, vecākiem ir labi tai pieiet analītiski – tas man neliekas normāli, savukārt to es saprotu, tas man ir pieņemami. 

Kā vecākiem iespējams vislabāk palīdzēt?

Svarīgi ne tikai vecākiem dot informāciju, bet arī ļaut mierīgi, bez steigas izmēģināt. Es varu mācēt daudz ko, rādīt daudz ko, bet svarīgi lai tētis un mamma izmēģina. Es esmu pie viņiem, lai viņi varētu uzdot man visus jautājumus, kas radušies, lai es varētu objektīvi paskatīties un novērtēt, kā viņiem izdodas, parādīt, kā vēl ir iespējams darīt un ļaut viņiem izmēģināt – tieši viņu esošajā situācijā. Tāpēc, ka situācijas var būt gana atšķirīgas. Ir vecāki, kuri bērnībā ir auklējuši jaunākos brāļus un māsas, ir vecāki, kuriem viņu pirmais bērniņš ir arī pati pirmā pieredze ar tik mazu cilvēciņu.

Kas ir svarīgākais, ģimenē ienākot bērniņam?

Būtiskākā pat nav bērna aprūpes tehnika, jo nav tādas vienas pareizās aprūpes, bet gan tas, kas stāv aiz tā visa – filozofija, kā es uztveru savu bērnu, kāpēc viņš ir ienācis mūsu ģimenē.

Es ticu, ka bērniņš ir gribēts un ienāk pasaulē tieši tad, kad viņam tas ir visvairāk nepieciešams. Viņš ir izvēlējies savus vecākus. Un ja vecāki viņam aprūpē ar mīlestību, tad bērniņš nebūs traucēklis, jo viņš ienes arī ļoti daudz pozitīva kā sievietes, tā vīrieša dzīvē. Jā, uz laiku iespējams no kaut kā ir jāatsakās, bet tas nav uz visu mūžu. Tāpēc galvenais ir attieksme pret bērnu, kad domājam nevis, kā mums ir ērtāk, bet kā bērniņam būtu labāk, patīkamāk. Bērns jūt savus vecākus un dabiski cenšas ar viņiem sadzīvot. Un tāpat vecākiem jācenšas sadzīvot ar bērnu. 

Protams, divu lielu cilvēku ģimenes dzīvē šāds maz cilvēciņš var izraisīt lielu sajukumu. Bet svarīgi ir atcerēties, ka mazulītis nav kaut kas nebūtisks un nesaprotams, bet vēl viens cilvēks, kuram ir savas vajadzības, savs raksturs, lietas, kas viņam patīk un kas nē, kādi pieskārieni patīk vairāk un kādi mazāk.

Vecākiem ir ļoti augstas prasības pret sevi, gribas visu izdarīt pareizi, bet bērni jau pasaka priekšā, kā vislabāk darīt. Tāpat kā pieaugušo attiecībās, arī attiecībās ar bērnu mēs izzinām, kas patīk, kas nepatīk. Bērns ir cilvēks ar savām sajūtām, vēlmēm un raksturu, pret kuru ir jāizturas tikpat uzmanīgi kā pret jebkuru citu cilvēku. Turklāt attiecības ar bērnu ir attiecības, kurās ne tikai dodam, bet tik daudz saņemam – prieku, beznosacījuma mīlestību, pilnīgu uzticēšanos.

20150520094907-12672.jpg

Speciālistu vizītes mājās. Palīdzība māmiņai

Pēc dzemdību vizītes mājās, (kad bērniņš jau ieradies!): 

Māmiņu Kluba vecmāte atnāks uz mājām un padziļināti pastāstīs un visu parādīs par:

-  jaundzimušā bērna aprūpi - ikdienas higiēnu, nabiņas kopšanu;

-  vannošanu;

-  ārā iešanu;

-  pareizu ģērbšanu un mazuļa hendlingu;

 

Kā arī palīdzēs mammai tikt galā ar tādiem satraucošiem jautājumiem kā: 

-  sievietes pēc dzemdību ginekoloģisko veselību, kontracepciju;

-  parādīs vingrojumus pēc dzemdībām

-  bērna dienas un miega režīmu un

-  daudzus citus jautājumus, kas mammu var satraukt pirmajā laikā pēc pārrašanās mājās ar bērnu no dzemdību iestādes! 

Izsauc Māmiņu Kluba vecmāti pie sevis uz mājām, saņem plašu konsultāciju (laiks nav strikti ierobežots), kā arī saņem dāvaniņu komplektu mazuļa pūriņam. 

Māmiņu Kluba vecmātes var izsaukt pie sevis uz mājām katru dienu - arī vakaros un brīvdienās! 

Zvani: 67350750 un mēs sarunāsim, lai vecmāte steidz tev palīgā!

Pakalpojuma cena 1 mājas vizītei: €40 vai €50

Atkārtota vizīte: € 40

Ja dzīvesvieta atrodas ārpus Rīgas robežām, papildus jāapmaksā transporta izdevumi. 

Māmiņu Klubs jauno atbalsta programmu “Vecmāte steidz palīgā” izstrādājis sadarbībā ar profesionālām vecmātēm, kas piedalās Māmiņu Kluba dzemdību sagatavošanas kursu vadībā, kā arī speciālistes ir sagatavotas psiholoģiskam un metodiskam apmācības darbam ar grūtniecēm un jaunajām māmiņām.