Valsts apmaksātajā neauglības ārstēšanas programmā pasaulē nākuši jau 37 bērni

Valsts apmaksātajā neauglības ārstēšanas programmā pasaulē nākuši jau 37 bērni

16. Jan 2014, 12:29 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Valsts apmaksātajā neauglības ārstēšanas programmā pasaulē nākuši jau 37 bērni, liecina jaunākā Nacionālā veselības dienesta apkopotā informācija

Šo programmu valsts sāka finansēt 2012.gada rudenī.

„Viss ir noritējis atbilstoši mātes un bērna veselības uzlabošanas plānam, pat vairāk – pagājušajā gadā bija plānotas 275 medicīniskās apaugļošanas, bet papildus piešķīra 125 manipulācijām līdzekļus. Šogad saskaņā ar plānu 660 medicīniskās apaugļošanas būs, līdzekļi ir piešķirti. No programmas sākuma līdz decembrim ir notikušas 32 valsts apmaksātas dzemdības sievietēm, kurām tika veikta šī apaugļošana. Savukārt pēc klīniku apkopotajiem datiem ir piedzimuši 37 bērni, tātad kādai piedzimuši varbūt dvīņi vai dzemdības bijušas privātā klīnikā, par ko nav datu dienestā,”  stāsta Nacionālā veselības dienesta sabiedrisko attiecību pārstāve Laura Lapiņa.

Neauglība tiek definēta kā saslimšana, ja pie regulārām dzimumattiecībām bez izsargāšanās grūtniecība neiestājas gada laikā. Apmēram 40% gadījumu neauglības cēlonis ir sievietes, bet 60% gadījumu vīrieša veselības problēmas. Izplatītākie sievietes neauglības cēloņi ir aizsprostoti olvadi, hormonālie traucējumi, vīriešiem - nekvalitatīva sperma, spermatozoīdu trūkums.

Ietekmi uz auglību var atstāt arī iepriekš veikti aborti. Šajā gadsimtā ievērojams neauglības iemesls var būt stress un sasprindzinājums.

www.lsm.lv

Foto: LETA/Evija Trifanova