Vakcinējoties grūtniecības laikā pret gripu, topošā māmiņa pasargā gan sevi, gan savu mazuli

Vakcinējoties grūtniecības laikā pret gripu, topošā māmiņa pasargā gan sevi, gan savu mazuli

21. Nov 2019, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Slimību profilakses un kontroles centrs savā ziņojumā norādījis, ka pērnajā sezonā slimnīcās hospitalizēti 1699 gripas pacienti un vēl 707 pacienti ar gripas izraisītu pneimoniju. Apkopotā informācija rāda, ka 86 nāves gadījumos pacientiem kā nāves iemesls norādīta gripas infekcija.

Šie skaitļi runā paši par sevi, liekot apjaust, ka saslimšana ar infekcijas slimībām, tajā skaitā ar gripu, nav lieta, ar kuru jokot, vēl jo vairāk tad, ja sieviete ir gaidībās vai arī mājās ir mazulis. 

Cik šī slimība ir bīstama grūtniecēm, kā sevi un savus mīļos no tās pasargāt, vaicājām Rīgas Dzemdību nama dzemdību speciālistei, ginekoloģei Vijai Veisai.

Gripa ir akūta elpceļu infekcija, kuru izraisa gripas vīrusi. Tā izplatās galvenokārt ar sīkiem pilieniem, kas rodas gripas slimniekam klepojot, šķaudot vai runājot. Simptomi, kas var liecināt par saslimšanu ar šo infekciju, – drudzis, klepus, kakla sāpes, iesnas vai aizlikts deguns, sāpes acu ābolos, galvassāpes, drebuļi, nogurums un dažkārt pat caureja un vemšana. 

Ginekoloģe un dzemdību speciāliste Vija Veisa norāda, ka grūtnieces ir daudz uzņēmīgākas pret infekcijas slimībām kopumā un topošajām māmiņām, tāpat kā bērniem, ar hroniskām slimībām sirgstošiem un gados veciem cilvēkiem, ir lielāks risks iegūt gripas izraisītas komplikācijas. “Papildus citiem gripas simptomiem var attīstīties bronhīts, plaušu karsonis jeb pneimonija un citi sarežģijumi, tāpat arī var būt augsta temperatūra, kas ir kaitīgi bērniņam. Grūtnieces salīdzinoši biežāk smagas gripas norises dēļ tiek ievietotas ārstēšanai slimnīcās, dažkārt pat intensīvās terapijas nodaļās” skaidro speciāliste.

Turklāt gripas infekcija grūtniecības laikā var būt iemesls arī spontānajam abortam, bērniņa bojāejai, priekšlaicīgām dzemdībām, zemam dzimšanas svaram. Šī iemesla dēļ ārste mudina pret savu veselību topošajām māmiņām izturēties ļoti nopietni, jo nekad nevaram paredzēt, vai būsim to cilvēku skaitā, kuri nesaslims, vai arī to vidū, kurus skars smaga gripas saslimšana.

Kā rīkoties, lai nesaslimtu?

Lai nesaslimtu ar vīrusa infekcijām, Vija Veisa iesaka gan topošajām māmiņām, gan arī pārējiem ģimenes locekļiem ievērot vispārīgus priekšnosacījumus:

  • ēst veselīgu, vitamīniem bagātu un pilnvērtīgu uzturu, pietiekami lietot šķidrumu;
  • saglabāt mērenu fizisko aktivitāti;
  • labi atpūsties un izgulēties;
  • regulāri mazgāt rokas;
  • izvairīties no pasākumiem, kurus apmeklē daudz cilvēki.

“Par laimi, gripa, ir viena no tām infekcijām, no kuras varam sevi pasargāt, pret šo saslimšanu vakcinējoties,” norāda ginekoloģe.

Jāatgādina, ka no š.g. 1.oktobra pretgripas vakcinācija grūtniecēm un bērniem vecumā no 6 līdz 23 mēnešiem tiek 100% apmērā apmaksāta no valsts budžeta līdzekļiem, un, lai saņemtu vakcīnu, jāvēršas pie sava ģimenes ārsta,  līdzi ņemot Mātes pasi un Potēšanas pasi, Ikvienai topošajai māmiņai ir iespēja pret gripu vakcinēties arī Rīgas Dzemdību nama Vakcinācijas kabinetā un P.Stradiņa KUS Vakcinācijas kabinetā.

Atspēkojot dažādus mītus par vakcināciju grūtniecības laikā, Vija Veisa norāda, ka pretgripas vakcīna nekaitē ne grūtniecei, ne arī bērniņam, jo tā nesatur dzīvu vīrusu, un vakcināciju var veikt jebkurā grūtniecības posmā. 

“Ja sieviete pret gripu ir vakcinēta grūtniecības laikā, pirmajā pusgadā pēc piedzimšanas mazuļa asinīs vēl turpina cirkulēt antivielas, kas saņemtas no mammas caur placentu, līdz ar to arī mazulis tiek pasargāts no gripas pirmajos dzīves mēnešos, kad slimība var noritēt īpaši smagi” teic ārste. Tiesa, ja gaidību laikā sieviete nav paguvusi vakcinēties, to var izdarīt arī pēc bērniņa nākšanas pasaulē. Ieteicams, lai pret gripu vakcinētos arī pārējie ģimenes locekļi, - ja neslimo pārējie ģimenes locekļi, arī māmiņas un mazuļa inficēšanās risks ir daudzkārt mazāks. 

mamma88 mamma88 04. Dec 2019, 23:23

Kas te kaut kadi anti vakcibu nideji sarosijusies? Paldies, ka aiciniet vakcineties. Sabiedriba ir jaizglito!

Zaiga77 Zaiga77 13. Nov 2019, 22:56

Gripes vakcinas instrukcijà ir rakstîts, ka ta nav pietiekami pētīta uz grûtniecēm. Būtībā ja tiešām rodas kādas komplikācijas, pats vainīgs, ka gribēji vakcinēties, jo instrukcijā bija brīdinājums. Protams, maz ticams, ka būs kāda citādāka reakcija, bet tas ir fakts, ko nepiemin. Vakcinācijas kabinetos arī bieži nav iespējas iepazīties ar instrukciju, jo procedūras veicēji to nemaz nedod (tad speciāli japrasa, bet reāli cik daudzi to dara...).

Alvo W Alvares Alvo W Alvares 13. Nov 2019, 09:53

Par ko jūs domājat, kad publicējat rakstu? Jums grindex maksā par reklāmu vai kā? Esat vispār pētījuši vakcīnas ķīmisko sastāvu? Kauns par tādu žurnālistiku.