Vairāk apmaksātu pakalpojumu grūtniecēm un dzemdētājām. Tev tas jāzina!

Vairāk apmaksātu pakalpojumu grūtniecēm un dzemdētājām. Tev tas jāzina!

01. Feb 2013, 08:05 Sandija Māmiņu Klubs Sandija Māmiņu Klubs
Rīga, 1.febr., LETA. Šodien stājas spēkā Veselības ministrijas (VM) izstrādātie grozījumi dzemdību palīdzības nodrošināšanas kārtībā, kas paredz paplašināt grūtniecēm un dzemdētājām sniegto veselības aprūpes pakalpojumu loku.

VM ir precizējusi riska grupas grūtnieču izmeklēšanas kārtību, nosakot papildu ultrasonogrāfijas un citus diagnostiskos izmeklējumus, lai uzlabotu iedzimto anomāliju diagnostiku. Papildu izmeklējumi noteikti, ņemot vērā pēdējo gadu laikā vērojamu tendenci palielināties pirmdzemdētāju un atkārtoti dzemdējošo sieviešu vecumam - virs 35 gadiem, kas ir priekšnosacījums grūtnieces iekļaušanai ģenētiskā riska grupā, jo palielinās Dauna sindroma risks, skaidro VM.

Savukārt, lai nodrošinātu vispusīgi kvalitatīvus ultrasonogrāfijas izmeklējumus, noteiktas arī prasības ārstam speciālistam, kurš veic izmeklējumus, un tehniskās prasības ultrasonogrāfijas aparātam.

Tāpat noteikts, ka, iestājoties ārstniecības iestādē uz dzemdībām, dzemdētāja papildus Mātes pasei iesniedz grūtniecības laikā veikto ultrasonogrāfijas un imūnhematoloģisko izmeklējumu rezultātu oriģinālus.

Savukārt, ja plānotas ģimenes dzemdības, tad jāiesniedz arī radiologa diagnosta slēdziens par tās personas plaušu veselības stāvokli, kura piedalīsies dzemdībās. VM norāda, ka šāda kārtība ļaus ārstniecības personām saņemt visu nepieciešamo informāciju un izvērtēt iespējamos dzemdību riskus.

Grozījumi dzemdību palīdzības nodrošināšanas kārtībā stājas spēkā ar 1.februāri. Savukārt noteiktās prasības ultrasonogrāfiskas izmeklēšanas veicējiem un ultrasonogrāfijas aparātiem, veicot izmeklējumus pirmajā un otrajā grūtniecības trimestrī, stāsies spēkā šī gada 1.jūlijā.

Kristīne Miļūna 
LETA 
Minīc Minīc 02. Feb 2013, 21:29 sandija

Tad sanāk,ka man martā tam visam jābūt līdzi uz dzemdībām un man tas viss ir jāprasa ginekaloģei,lai ieliek M-pasē,ja??? 😀

Sandija Māmiņu Klubs Sandija Māmiņu Klubs 01. Feb 2013, 08:13

Vispār tajā ziņā tā diezgan sarežģīti uzrakstīts, bet ko es varu piekodināt - tiešam uz dzemdībām ņemat līdzi Mātes pasi ar visiem šiem minētajiem izmeklējumiem, jo! Manā gadījumā bija tā, ka kaut ko bijām atstājuši mājās, es jau dzemdēju, bet vīram bija jāskrien pakaļ dokumentiem uz mājām.
Tāds stress dzemdību brīdī nav vajadzīgs,tāpēc kārtīgi salieciet visu mātes pasē - re, tagad pat jauni izmeklējumi vajadzīgi!