Vai pirmpiena izdalīšanās rada kādus draudus?

Vai pirmpiena izdalīšanās rada kādus draudus?

06. May 2014, 00:03 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Kāda Māmiņu Kluba lasītāja raksta: „Gaidu pirmo bērniņu un pašlaik rit 24. nedēļa. Pirms pāris nedēļām ievēroju, ka sāk izdalīties pirmpiens (pāris reizes dienas laikā). Vai tas ietekmēs krūts barošanu un, vai tas nerada kādus draudus (veselībai, priekšlaicīgām dzemdībām)?” 

Atbild psiholoģe un krūts ēdināšanas speciāliste Diāna Zande.  

Pirmpiena izdalīšanās ir spilgta izpausme tam, ka krūts gatavojas bērniņa barošanai. Speciāliste stāsta, ka diezgan daudzām sievietēm grūtniecības laikā tas izdalās pa pilītei, bet dažreiz pat gadoties tādi kuriozi, ka nepieciešams lietot ieliktnīšus, jo šī pirmpiena ir diezgan daudz.

„Faktiski, tas ir pirmais rādītājs, kas liecina par to, ka sievietes hormonālā sistēma gatavojas mazulīša barošanai. Protams, ja sievietei rodas sajūta, ka tas ir traucējoši ,vai arī pirmpiens izdalās pārāk bieži, vienmēr ir vērts aprunāties ar savu ginekologu vai vecmāti,” iesaka Diāna Zande.

Tomēr kopumā tas ir dabisks process, kas notiek sievietes organismā, un par to nebūtu jāsatraucas.

Krūtsēdināšanas speciāliste uzsver, ka pirmpiena izdalīšanās vai neizdalīšanās neietekmē arī to, cik daudz piena sievietei būs pēc mazuļa nākšanas pasaulē. „Nav teikts, ka sievietēm, kurām grūtniecības laikā jau izdalās pirmpiens, būs ļoti daudz piena, bet tām, kurām neizdalās – piena nebūs! Tas katrai grūtniecei ir ļoti individuāli, tādēļ dažām topošajām māmiņām pirmpiens izdalās, bet citām – nē,” skaidro Diāna Zande.

Lai krūšu āda kļūtu tvirtāka, speciāliste grūtniecēm iesaka lietot krēmus, kas sagatavo krūtis mazuļa barošanai, vai arī izmēģināt kontrastdušu.

Tomēr jāatceras, ka nav ieteicams kairināt krūts galus! „Krūtsgalu stimulēšana izraisa oksitocīna darbību, kas grūtniecēm stimulē dzemdes kontrakcijas. Šis vien gan nevar kļūt par iemeslu priekšlaicīgām dzemdībām, tomēr, lai nenostrādātu „pēdējās piles efekts”, tos tomēr nav ieteicams kairināt.

Neskaidrību gadījumā, šos jautājumus gan vienmēr vislabāk ir apspriest ar savu speciālistu, jo katras sievietes organisma reakcijas ir individuālas, un varbūt kādreiz tomēr ir arī pamats kādām raizēm,” tā Diāna Zande.

 Māmiņu Klubs 

Vai arī tev gaidot mazulīti, ir izdalījies pirmpiens? 

Eksperts

Diāna Zande

Kognitīvi biheiviorālā psihoterapeite, psiholoģe
Diāna Zande Vecāku skolā