Vai gaidību laikā drīkst dzert zaļo tēju?

Vai gaidību laikā drīkst dzert zaļo tēju?

25. Apr 2017, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Grūtniecības laikā zaļo tēju dzert var, bet saprātīgā daudzumā. Tas tāpēc, ka zaļajā tējā ir kofeīns. Atkarībā no pagatavošanas veida, kofeīna līmenis zaļajā tējā var būt mazliet zemāks vai pat tāds pats, kā melnajā tējā.

Jācenšas ierobežot kofeīna līetošana līdz pat 200mg dienā, tātad - ne vairāk kā 3-4 mazās tasītes tējas. Jāņem vērā, ka tas gan ir kopējais kofeīna apjoms, kas dienā iegūstams no dažādiem avotiem. Tāpēc jāsaprot arī, ka paralēli jāierobežo kafijas, gāzēto dzērienu, enerģijas dzērienu lietošana.

Labāk ir katru dienu izdzert ne vairāk kā vienu normāla izmēra zaļās tējas tasi. Tiek uzskatīts, ka zaļā tēja stiprina veselību, jo tajā ir daudz dabīgo antioksidantu.

Antioksidanti ir ķīmiski savienojumi, kas neļauj organisma šūnām noārdīties. Pētījumi ir pierādījuši, ka antioksidanti palīdz cīņā ar sirds un asinsvadu saslimšanām, paaugstinātu arteriālo spiedienu un arī dažu onkoloģisko saslimšanu rezultātā.

Zaļā tēja ir ļoti laba zobu un kaulu veselībai, kā arī imūnsistēmas stiprināšanai.

Bez tam, zaļās tējas lietošana lielā daudzumā var traucēt folskābes uzsūkšanās procesiem, kas ir īpaši jāzin un jāatceras grūtniecības laikā. Folskābe ir uzturviela, kas nepieciešama organismam visvairāk pirmajās 12 grūtniecības nedēļās. Dažādi pētījumi un to rezultāti pierāda, ka bērni, kuru mammas jau grūtniecības plānošanā lietojušas daudz zaļās tējas, var piedzimt ar iedzimtiem nervu caurulītes attīstības vai funkcionalitātes traucējumiem.

Bet diez vai tev gribēsies katru dienu izdzert ļoti daudz zaļās tējas. Tādu oficiālu ieteikumu no ārstiem, kas teiktu, ka zaļo tēju vispār grūtniecības laikā lietot nedrīkst, nav. Tāpēc, tāpat kā līdz šim, vari baudīt pa kādai tasei zaļās tējas dienas laikā.

Bet atceries, ka zaļā tēja, tāpat kā citi tējas veidi, var apgrūtināt dzelzs uzsūkšanos organismā. Tāpēc tēju nevajadzētu uzdzert ēdienam pa virsu.

Māmiņu Klubs

 20170420140901-43675.jpg