Uz vizīti? Šogad viss pilns!

Uz vizīti? Šogad viss pilns!

24. Oct 2018, 13:06 Mamm.mamm Mamm.mamm

Grūtnieču veselības aprūpe no Valsts puses tiek uztverta tik nopietni, ka pilnīgi visām (arī sociāli neapdrošinātām) tā tiek nodrošināta bezmaksas (pie tiem ārstiem, kuriem ir līgums ar valsti). Šķietami tā ir viena no prioritātēm. Taču realitātē nākās saskarties ar daudz vairāk "bet" kā tikai tāda ārsta izvēle, kuram ir līgums ar valsti. 

Pirmais "bet" ir NORMĀLA attieksme pret topošo māmiņu. Ar apzīmējumu "normāla" es saprotu tādu uzvedību, kas liek justies kaut cik necik cienītai un uzklausītai. Draudzenes nesenais gadījums ir ļoti uzskatāms: Viņa aiziet pirmajā vizītē pie ginekologa, lai tas apstiprinātu grūtniecību. Saprotams, lielākajai daļai topošo māmiņu pirmā vizīte ir sajūsmas un gaidu pilna. Pretī attieksme tāda, ka nākt pie ginekologa var tikai uz 12 nedēļu, jo pirms tam varot būt "visādi". Saprotams, ir dažādi riski, bet varbūt tad laicīgi topošai māmiņai var paskaidrot, nevis sūtīt prom un vēl sabiedēt. Bez tam, ieteikums dzert multivitamīnus konkrētajā gadījumā norāda vai nu uz neprofesionalitāti vai un klaju neklausīšanos tajā, ko pacients stāsta (šajā gadījumā nedrīkst uzņemt noteiktu vielu, kas ir konkrētajos nozīmētajos multivitamīnos). Nu, atvainojiet, bet draudzenes sašutumu es vairāk kā saprotu. 

Otrais "bet" ir ginekologu pieejamība (vizīšu pieejamība) arī tām topošajām māmiņām, kurām jau ir kāds bērniņš. Es nevaru "atskriet" jebkurā laikā, jebkurā dienā. Protams, paldies, ka varu tikt vispār. Bet - kāpēc reizi mēnesī (vidēji) ginekologam vajag redzēt mani, nosvērt mani, izmērīt vēderu un dzirdēt no manis, ka jūtos grūtniecībai atbilstoši? Piedevām paspēt man "iezāģēt" un iebiedēt mani, ka svars esot pa lielu (lai gan otrajā grūtniecībā tas bija mazāks nekā pirmajā). Vai nepietiktu ar retākām vizītēm, kurās tad patiešām censtos izzināt, kā es jūtos, izrunāt neskaidros jautājumus un vispirms respektēt mani, manas izvēles un dzīvesveidu (kas, manā vērtējumā, ir relaīzi veselīgs). Nevis pārmest, ka reizi nedēļā apēdu divas šķēles baltmaizes. Ar divgadnieku šīs morāles lasīšanas "desmitminūtes" izplānot un apmeklēt ir sarežģīti.

Trešais "bet", kas šobrīd man ir aktuālākais - iespēja vispār tikt pie ginekologa valsts (un dzemdību vecmātes) noteiktajā laikā (6-8 nedēļas pēc dzemdībām). Hi-hi! Šonedēļ zvanu uz ginekologa praksi un man atbild "Šogad viss pilns!". Ko? Nopietni? Nesaprotu, ko darīt - smieties vai raudāt. Gribētu, lai kāds tomēr paskatās kā man šuves dzīst, kā dzemde ir savilkusies, vai viss ir kārtībā. Vai atkal varu funkcionēt kā sieviete. Bet, man (un citā, kuras izdomājušas dzemdēt gada otrajā pusē) laikam nepienākas. Tad es nesaprotu - kur tad ir tā grūtnieču aprūpes prioritāte? (Pēcdzemdību vizīte skaitās pie grūtnieču aprūpes.) 

Titulattēls: drhagmeyer.com

mamma88 mamma88 30. Oct 2018, 13:22

Šāda dakteres attieksme, kas mijas ar savu pienākumu nepildīšanu, ir briesmīga. Ja jūs būtu grūtniece, un vizītē netiktu asinsspiediens izmērīts, jo dakteres kundzei traucē, tad tam varētu būt diezgan sliktas sekas, piemēram, preeklamsija un tās sekas. Tas pats ar nesarunāšanos. Drausmas. Es piekrītu, ka 2 gadnieks ar saviem izgājieniem traucē, bet vajag būt nedaudz tolerantākiem, un saprast, ka ne jau mammas viņu aiz laba prāta ņem līdz. Visticamāk nav kur atstāt, aukles ir dārgas un atrast uzticamu cilvēku ir ļoti grūti. Ieteiktu meklēt citu ārstu.

Mamm.mamm Mamm.mamm 29. Oct 2018, 14:01

Mincenee, man ir prieks par Jūsu ļoti pozitīvo pieredzi. Manai dakterei divgadnieks traucē. To viņa ir arī aizrādījusi. Pēdējā vizītē bērns bija līdzi, uz ko daktere reaģēja gandrīz atceļot vizīti (viņai bija svarīgi to tomēr noturēt, taču viņa tikai nosvēra un nomērīja mani, asinsspiedienu pat nemērīja un ar mani praktiski nesarunājās, tikai norādīja, ka bērns uz vizīti nav jāņem līdzi).

mincenee mincenee 26. Oct 2018, 00:29

Sorry, bet viss šis raksts ir viens bezsakars. Ar galvu arī vajadzētu padomāt, nevis tikai klaigāt! Negribi neej reizi mēnesī, bet tad pēc tam nevaino ārstu, ja kādas novirzes un slimības netiks laikus atklātas! Man bija vizītes pie ārsta pat ik pēc divām nedēļām un neko, varēju tikt par valsts maksu bez problēmām. Turklāt, divgadnieks nu nekādi netraucētu šādai parastai vizītei. Tas, ka negrib māte ņemt līdzi, tas jau ir cits jautājums. Un man daktere vienmēr pieejama un steidzamos gadījumos gatava pieņemt ārpus pieraksta. Pēcdzemdību periodā pat pieņēma savā otrā darba vietā bez maksas, jo bija sarežģījumi. Nevajag gausties, bet meklēt sev ērtu risinājumu. Var tak aiziet pie cita ginekologa atrādīt savas šuves, ja jau gadījusies tik pārslogota daktere.

Elionore Elionore 25. Oct 2018, 09:14

Ir arī privātpraksēs dakteri, kam līgums ar valsti un grūtniecības laikā viss bezmaksas. Varbūt man vienīgajai tāda vienradža laime bija, bet daktere lieliska, profesionālā, katra mēneša vizīte noderīga, vērtīga, ik reizi uzklausīja arī kas man sakāms un atbildēja uz jautājumiem. Ja bija nepieciešamība, vizīti varēja sarunāt arī biežāk.

Cielavinna Cielavinna 25. Oct 2018, 07:43

Arī pie privātajiem ginekalogiem tā notiek.😀

Zaiga77 Zaiga77 24. Oct 2018, 22:20

Un es nepiekrītu Cielavinai par grūtnieču aprūpi, es biju izskaitē Jūrmalas slimnīcā un viss bija lieliski. Man bija jāmaksā tikai par pirmo vizīti un tālāk visu organizēja viņi paši, arī pierakstīja uz nākošo reizi turpat kabinetā utt.

Zaiga77 Zaiga77 24. Oct 2018, 22:16

Īstenībā tam obligāti nav jābūt ginekologam pie kura ir uzskaitē. Visas mērīšanas un svēršanas var veikt arī vecmāte, un pie ginekologa iet tikai uz usg.

mamma88 mamma88 24. Oct 2018, 18:09

Vispār ar tiem nosūtījumiem un bezmaksas vizītēm (arī bērniem) ir tā, ka to visu var atļauties tikai tad, ja nav nekas akūti. Piemēram, kaut kāda redzes pārbaude ķeksīša pēc. Labi, es pagaidīšu 2 mēn. rindā, bet ja ausis sāp tagad, un ir vajadzīgs lors, nu atvainojiet, bet vismaz nedēļu nevar dzīvot uz paracetamola ja iespējams ir vajadzīgas antibiotikas au šodien...

mamma88 mamma88 24. Oct 2018, 18:06

Man gan šķiet, ka vizīte reizi mēnesī ir ļoti pat ok. Nezinu kā ir valsts aprūpē, jo eju pie privātā un maksāju, bet es katru mēn. nododu analīzes, un, piemēram, hemoglobīns mēneša laikā var dramatiski daudz nokristies. Tādas vizītes ir vajadzīgas. Par rindām nekomentēšu. Tās ir visur, tikai citviet lielākas vai mazākas, un lielu lomu spēlē arī nauda vai nosūtījums un tad attiecīgi 4 e ar kaut ko.

lauvinja lauvinja 24. Oct 2018, 15:56

Piezvani Čakšai un uzjautā, viņa teica, ka rinda praktiski nav un viss ir smuki! katram ministram ir pieņemšanas laiki - zvani un piesakies http://www.vm.gov.lv/lv/kontakti/ Vai uz veselības aprūpes departamentu 67876020.

Mamm.mamm Mamm.mamm 24. Oct 2018, 15:29

Tā arī būs jādara.
Bet, kam tāda gadījumā man dot to dzemdību izziņu (no vecmātes par to, kā mums gāja)?

Cielavinna Cielavinna 24. Oct 2018, 13:13

Ej par maksu uz pēcdzemdību pārbaudi. Valsts dakteri ir valsts dakteri un tas jau sen zinâms, ka LV medecīna funkcionē labi tikai tad kad pats maksā par to.