Ūdens vingrošana grūtniecības laikā

11. Apr 2018, 16:06 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Ūdenim ir ļoti laba īpašība – nomierināt un vienlaikus tonizēt, uzsver Latvju SPA centra “La Daile” fizioterapeite, dr.paed. Luīze Ventaskrasta. Tieši grūtniecības laikā, otrajā un trešajā trimestrī, pieaugot topošās māmiņas svaram, palielinās slodze uz locītavām, kā arī sānu saites tiek noslogotas krietni vairāk, nekā pirms grūtniecības.

Topošā māmiņa Melānija, kuras mazulītim jau tuvākajās dienās jānāk pasaulē, devās uz latvju SPA centru “LA Daile”, lai izbaudītu vingrošanu ūdenī.

Ūdenī fizioterapeits ar vingrojumu palīdzību var atslogot iegurni, trennēt muguras dziļo muskulatūru, kā arī ļoti pozitīvi iedarboties uz vēdera muskulatūru, to tonizējot.

Ja topošā māmiņa grūtniecības laikā vēlas būt aktīva, tad jāņem vērā viņas paradumi līdz grūtniecībai:

  • Aktīvās sievietes, kas arī pirms grūtniecības ir nodarbojušās ar fiziskajām aktivitātēm, šāda veida nodarbības var apmeklēt 2 reizes nedēļā
  • Topošajām māmiņām, kuru dzīvesveids pirms grūtniecības ir bijis mazāk aktīvs, pilnībā pietiek ar nodarbību 1 reizi nedēļā.

Fizioterapeite atklāj, ka svarīgākais grūtniecības laikā ir ieklausīties savās sajūtās. Nav teikts, ka nedrīkst iet pirtī, tāpat arī ar baseina apmeklējumu.

Grūtniecības laikā var mainīties termoregulācija un topošā māmiņa, kurai pirms grūtniecības ir ūdenī vienmēr bijis auksti, pēc grūtniecības šādas sajūtas var arī nebūt. Tāpat arī ar pirti. Speciāliste uzsver, ja vien ārsts nav noteicis kādus nodarbību vai pirts apmeklējumu ierobežojumus, topošā māmiņa to droši var darīt.

Visbūtiskāk pirms kādas nodarbības uzsākšanas vai tās laikā, ieklausīties sevī un mazulītī. Tas ir pats svarīgākais.

Māmiņu klubs, 2018