Tētiem: Kā tu sievai vari palīdzēt grūtniecības laikā?

Tētiem: Kā tu sievai vari palīdzēt grūtniecības laikā?

25. Oct 2016, 00:05 Māmiņu klubs Māmiņu klubs
Grūtniecība- tik skaists un tik nepieredzēts laiks. Kā partneris var palīdzēt topošajai māmiņai, iesaka psiholoģe Diāna Zande.
  1. Esi pacietīgs.Prieks, nepārliecinātība par saviem spēkiem, garastāvokļa maiņas, atbildības sajūta - mīlestība, tas viss aizņem viņas jūtas un prātu. Viņas jūtas tagad izpaudīsies asāk, nekā pirms grūtniecības. Viņa var pamosties un raudāt, pēc mirklīša viņa var jau aizmirst par to, kāpēc vispār raudājusi.
  2. Esi uzmanīgs.Dažkārt sievietes zaudē pārliecību par to, ka ir patiešām sievišķīgas un pievilcīgas. Ļauj viņai sajusties tikpat skaistai, kā pirms grūtniecības. Izsaki viņai komplimentus, ved viņu uz kino, ved viņu uz randiņiem. Grūtniecības sākums nav romantikas beigas. Tas ir tikai visa sākums.
  3. Atbrīvojies no kaitīgajiem ieradumiem.Topošās māmiņas veselība ir bērniņa veselības ķīla. Viņai jāatsakās no alkohola, cigaretēm un citiem kaitīgiem ieradumiem, būtu labi, ja to pašu darītu arī tu. Viņa centīsies dzīvot veselīgāk, kā agrāk. Un daudz vieglāk viņai to būs izdarīt, ja pievienosies viņai.
  4. Interesējies. Jautā viņai par to, kā viņai gājis pie ārsta. Ja gaidāma USG, pacenties atlikt savas lietas, lai turp dotos kopā ar viņu. Viņai tas būs ļoti patīkami, un tu pirmoreiz varēsi ieraudzīt savu bērniņu, dzirdēt, kā sitas viņa sirsniņa, varēsi pārliecināties par to, ka ar viņu viss kārtībā.
  5. Rūpējies par viņu.Palīdzi viņai mājas darbos. Grūtniecības sākumā jau uzņemies rūpes par mājdzīvniekiem, palīdzi nomazgāt traukus, dodies iepirkties. Viņai būs jāizguļas. Grūtniecības beigās palīdzi ar apavu uzvilkšanu un iekārtošanos uz gulēšanu.
  6. Palīdzi tikt galā ar toksikozi.Pienes viņai brokastis gultā. Sliktā dūša mazināsies, ja viņa apēdīs pāris krekerus un iedzers ūdeni, neceļoties no gultas.
  7. Parunā ar draugiem.Pastāsti, kas tevi uztrauc, pajautā viņai, kas uztrauc viņu: garastāvokļa maiņas, aizvainojums, sekss, kopīgas dzemdības. Piedalies ratiņu izvēlē, saliec bērna gultiņu.
  8. Piedalies.Piedalies arī bērniņa vārda izvēlē, izveido savu gaidāmā bērniņa vārdiņu sarakstu. Uzzini, kurā dzemdību iestādē viņa gribētu laist bērniņu pasaulē. Pārrunājiet maršrutu uz dzemdību iestādi, pastāsti viņai, cik daudz laika būs nepieciešams, lai turp nokļūtu.
  9. Nodrošini ģimeni.Pašlaik ģimenes materiālā labklājība ir atkarīga tieši no tevis. Deviņu mēnešu laikā tu noteikti kaut ko vari atlikt nebaltai dienai. Padomā arī, vai nav iespējams darbā dabūt atvaļinājumu uz bērniņa dzimšanu. Galvenais ir stabilitāte. Sākumā sievai noderēs tava palīdzība vairāk, kā jebkad.
  10. Sagatavojies. Palīdzi salikt dzemdību somu, ieliec somā autokrēsliņu mazulim, sagatavo dokumentus, kas nepieciešami jaundzimušā reģistrācijai un dzimšanas apliecības nokārtošanai.

Lai jums skaistas dzemdības!

Māmiņu Klubs

Dzemdību sagatavošanas kursi- viss par topošā tēta un māmiņas sagatavošanos lielajam notikumam- dzemdībām

Mūsu visu laiku vislabākā maigā aizsardzība!

20131104184531-15364.jpg

Eksperts

Diāna Zande

Kognitīvi biheiviorālā psihoterapeite, psiholoģe
Diāna Zande Vecāku skolā