Tavs dzemdību plāns! Iesaka vecmāte Inese Kampusa!

Tavs dzemdību plāns! Iesaka vecmāte Inese Kampusa!

04. May 2017, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Galvenais mērķis dzemdību plāna veidošanai ir grūtnieces iesaistīšana dzemdību plānošanā, lai viņa izvēlētos sev piemērotāko un tīkamāko dzemdību vietu un apstākļus. Tomēr ko tajā rakstīt un kam lūgt padomu? To skaidro Māmiņu Kluba Vecāku skolas eksperte, vecmāte Inese Kampusa. 

Kādēļ vajadzīgs dzemdību plāns? 

„Gatavojoties dzemdībām, no rutīnas noteikti vajadzētu izslēgt domas: aizbraukšu uz dzemdībām un, lai tad tur par mani parūpējas,” pārliecināta Inese Kampusa.

Tātad galvenais iemesls, kādēļ grūtniecei būtu jāveido savs dzemdību plāns, ir tas, ka šādi topošā māmiņa tiek mudināta pati piedalīties dzemdību procesa plānošanā!

„Tad, ja sieviete tajā ņem dalību, varētu pat teikt, ka puse darba jau ir paveikta! Dzemdību plāns sevī ietver grūtnieces ieinteresētību par to, kā dzemdības varētu notikt, arī to, kādu viņa šo procesu vēlētos un kas tajā varētu palīdzēt. Tātad tas ir plāns, kurā apkopota informācija par visu, kas viņai dzemdībās būs nepieciešams, lai rezultāts būtu pozitīvs,” skaidro vecmāte.

Lai izveidotu dzemdību plānu, grūtniecei, protams, jādomā par to, kā viņa vēlētos dzemdēt. Kā novērojusi vecmāte, runājot par fizioloģiskām dzemdībām, pārsvarā topošās māmiņas vēlas, lai to laikā ārsta iejaukšanās būtu pēc iespējas mazāka.

Veidojot dzemdību plānu, grūtniecei būtu jāsaraksta visu, ko viņa dzemdību laikā vēlētos, un arī to, ko viņa noteikti negribētu! Kad plāns ir gatavs, tad, balstoties uz to, tiek meklēta dzemdību vieta, kura konkrētās prasības var nodrošināt.

Tad, kad atrasta dzemdību vieta, atbilstoši uzrakstītajam plānam, ar speciālistu būtu jāizrunā nianses un jāsaņem apstiprinājums vai noliegums tam, ka konkrētajā dzemdību iestādē konkrētās darbības varētu vai nevarētu notikt.

„Gadījumā, ja grūtnieces plānā ir ietverts kas tāds, ko konkrētā dzemdību iestāde nespēj nodrošināt, būtu jārod kompromiss – tāds, kas apmierina gan vienu, gan otru pusi, lai izvairītos no situācijas, kad dzemdību iestāde uzskata – grūtniece ir pārāk prasīga, vai arī topošajai māmiņai šķiet, ka dzemdību iestāde viņu nesaprot,” tā Inese Kampusa.

Palīdzība, ko izmantot, veidojot savu dzemdību plānu

Ja sieviete ir stājusies uzskaitē pie vecmātes, kura pieņems arī dzemdības, viņa savas vēlmes un dzemdību plānu var izrunāt ar šo speciālistu.

„Vislabāk, ja topošā māmiņa stājusies uzskaitē pie tās pašas vecmātes vai ārsta, kurš pieņems dzemdības. Tā kā viņi viens otru ir iepazinuši, speciālistam ir zināmas nianses – ko grūtniece dzemdībās vēlas un ko – nevēlas. Topošā māmiņa ir atvērtāka un šādi ir vieglāk rast kompromisu par vēlamo dzemdību norisi.

Šobrīd man ir nelielas dusmas uz ārstiem, kuri diezgan spēcīgi ietekmē grūtnieču viedokli. Speciālistiem ar topošajām māmiņām tomēr ir jāprot runāt un visu paskaidrot tā, lai viņām būtu skaidrs, kas grūtniecības laikā notiek viņu ķermenī un, kas dzemdību procesā būtu vislabākais, bet tajā pat laikā ļaujot viņām pašām izvēlēties dzemdību norises vietu un veidu! Tad, kad grūtniece pati šos lēmumus ir pieņēmusi, tos var apspriest ar speciālistu,” tā uzskata vecmāte Inese Kampusa.

Ko rakstīt dzemdību plānā?

Dzemdību plānā varētu tikt minēts viss, ko grūtniece dzemdību laikā nevēlas, jo tas, ko viņa gribēs, kļūs skaidrs pats no sevis. Tieši tādēļ labāk sākt tieši ar to, ko negribētos.  

„Kā rāda prakse, vairāk vai mazāk, bet grūtnieces tomēr uztraucas par augļūdens pūšļa priekšlaicīgu atvēršanu, arī par to, ka netiek atļauta ērtākā dzemdību poza. Dažkārt pozā, kura grūtniecei ir pieņemama, viņai neļauj dzemdēt tikai tāpēc, ka medpersonālam tā nav ērti,” zina teikt Inese Kampusa.

Rakstot savu dzemdību plānu, ļoti liela nozīme, ir arī tam, kāda loma šajā procesā būs sievietes partnerim, bērniņa tētim! „Patiesībā partnera atbalsts dzemdībās ir ļoti svarīgs. Tēvam šajā brīdī ir redzīgas acis un dzirdīgas ausis, jo viņš neatrodas tādā eiforijā, kāda dzemdību laikā pārņem sievieti. Vīrietis ir tāds kā reāls skatītājs un labs palīgs no malas. Tieši tādēļ ļoti būtiski ir izvērtēt arī viņa funkciju un to, kā viņš dzemdībās varētu palīdzēt,” tā vecmāte.

Vēl veidojot dzemdību plānu, svarīgi pārdomāt to, kādu grūtniece vēlētos pirmo saikni ar jaundzimušo. Šobrīd, vairumā gadījumu pēc dzemdībām ārsti ļauj, piemēram, uzlikt mazulīti māmiņai uz krūtīm. Tātad svarīgi uzrakstīt arī savas vēlmes attiecībā uz mazulīti!

Tātad vissvarīgākais, kas būtu jāizvērtē gan pašai grūtniecei, gan jāņem vērā speciālistam, kurš pieņems dzemdības, ir piemērotas dzemdību pozas izvēle. Grūtniecei noteikti būtu jāļauj izvēlēties sev ērtāko!

Tāpat jāatceras, ka grūtniecei savā dzemdību plānā būtu svarīgi sarakstīt pēc iespējas vairāk „nē” jeb to, ko viņa dzemdību laikā noteikti nevēlas, kā arī atrast sev piemērotu dzemdību vietu!

Tad, ja grūtniecības plānā tas viss būs iekļauts, dzemdības norisināsies daudz mierīgāk. „Viss sākas mūsu galvā, tādēļ, ja topošā māmiņa kaut ko nesapratīs, ja viņai būs, kas nezināms, ja kaut kas viņai būs svešs vai viņa no kaut kā baidīsies, dzemdības nenoritēs tik mierīgi, cik pretējā gadījumā – tad, ja viss būs iepriekš saplānots un zināms,” pamato Inese Kampusa.

Māmiņu Klubs

DZEMDĪBU SAGATAVOŠANAS KURSI MĀMIŅU KLUBĀ->>>

Eksperts

Inese Valdmane

vecmāte Siguldas slimnīcā
Inese Valdmane Vecāku skolā