SuperBēbis2020: Mazuļa sirdstoņu mērījumi

11. Feb 2020, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Sekojot līdzi Superbēbīša 2020 gaidību laikam, kopā ar mazulīša māmiņu Kristīni devāmies uz Sievietes veselības centru “Aura”, lai uzzinātu, kāpēc ir svarīgi sekot līdzi mazuļa kustību biežumam.

Kristīnei rit 39.grūtniecības nedēļa un viņa jūtas labi, taču dažkārt, kā ikvienu māmiņu, pārņem sajūtas, ka mazulis dažbrīd kustās pārāk maz vai arī aktivitāšu mirkļi ir nevienmērīgi.

Sievietes veselības centra “Aura” vadītāja Edīte Domaševa skaidro, ka, vadoties pēc vadlīnijām, divu stundu laikā vajadzētu saskaitīt sešas mazuļa kustības. “Ja vienas stundas laikā tiek saskaitītas piecas kustības, pieņemam to par normu un tālāka skaitīšana nav nepieciešama,” saka ārste, mudinot māmiņas pievērst uzmanību tam, kurā brīdī bērniņš ir visaktīvākais. “Parasti mammas saka, ka vakaros, kad apguļas un sāk ar bērniņu runāties, viņš arī izrāda aktivitāti, tāpēc šis ir arī īstais brīdis, kad skaitīt mazuļa kustības un sekot līdzi aktivitātei,” saka Edīte Domaševa, kura norāda, ka kustību biežums ir indikators, kuram mammām būtu jāpievērš uzmanība, lai varētu adekvāti reaģēt.

Gadījumos, kad kustību skaits ir samazināts, tuvāko 12 stundu laikā par to būtu jāpaziņo savam grūtniecības aprūpes speciālistam, lai varētu pieņemt tālāko taktiku. Savukārt gadījumos, ja kustības iztrūkst un mammai šķiet, ka bērniņš vairs nekustas, lai gan pirms tam bijis aktīvs, pēc palīdzības jāvēršas nekavējoties.

Viens no veidiem, kā noteikt, vai mazulis jūtas labi, ir kardiotokogrāfija.

Sirsniņa auglim veidojas jau pavisam mazam esot, bet, saskaņā ar Ministru kabineta noteikumiem, kardiotokogrāfijas izmeklējumu var nozīmēt tikai sākot ar 41.grūtniecības nedēļu, ja nav sākušās dzemdības. Riska faktoru gadījumā izmeklējumu var veikt arī agrāk, tiesa, to, kad un vai tas ir vajadzīgs, izvērtēs speciālists.

Metode ir mazulim droša un nerada bērniņa veselībai nekādus riskus.

Procedūrai iepriekš nav speciāli jāsagatavojas. Māmiņai jābūt mierīgai un paēdušai, jo procedūra prasa noteiktu laiku. Sākumā kardiotokogramma tiek pierakstīta 10 minūtes un pēc tam izvērtēta. Kā norāda ārste, iespējams, ka pieraksts būs jāveic ilgāk un tas var paņemt ilgāku laika periodu, tāpēc ir svarīgi, lai mamma justos labi.

 

Klausoties Superbēbīša sirdpukstos, māmiņa Kristīne smaidot atzīst: "Ir brīnišķīga sajūta, jo apzinies, ka mazajam cilvēkam ir labi, un uzreiz iestājas miers."

 

Vērtējot kardiotokogrammu, tiek ņemti vērā vairāki parametri. “Mēs skatāmies, cik augstu atrodas līkne, lai būtu pacēlumi uz augšu un nebūtu ilgstoši kritumi,” skaidro Sivietes veselības centra “Aura” vadītāja Edīte Domaševa.