SuperBēbis2020: Iepazīšanās ar vecmāti un dzemdību nodaļu

18. Feb 2020, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Superbēbīša vecāki ir izlēmuši bērniņu sagaidīt ierodamies pasaulē Jūrmalas slimnīcā, tāpēc Kristīne kopā ar Ediju devās uz Jūrmalas slimnīcu, lai klātienē iepazītos ar Dzemdību nodaļu un vecmāti, kura būs klāt mirklī, kad dzims Superbēbītis.

Vecmātes loma visos laikos ir bijusi atbalstīt sievieti dzemdībās, jo tad, ja topošajai māmiņai ir morālais atbalsts, viņa spēj arī labāk atslābināties un nomierināties, lai mierīgāk paveiktu savu darbiņu – laistu pasaulē bērniņu.

Jūrmalas slimnīcas vecmāte Kristīne Brinkmane-Druze stāsta, ka ir ļoti labi, ja topošā māmiņa pirms dzemdībām ir jau iepazinusies ar vecmāti vai ārstu. “Tad viņa uz dzemdību nodaļu atbrauc daudz drošāka nekā dzemdētāja, kura pirmo reizi ienākusi nodaļā un nevienu nepazīst,” teic vecmāte.

Jūrmalas slimnīcas Dzemdību nodaļas vadītāja Jolanta Bārbale-Mālniece: “Ir dzemdības, kurās izdodas iztikt bez ārsta. Tās ir atkārtotās dzemdības, kuras reizēm ir ļoti ātras, straujas.” Viņa norāda, ka ārsts ir tas, kurš veic sievietes apskati un pieņem lēmumu par dzemdību vadīšanu.

Kad doties uz dzemdību iestādi?

Visas grūtniecības ir atšķirīgas, un tāpat arī atšķiras dzemdību sākums. “Grūtnieces bieži zvana uz nodaļu pirms braukšanas un vaicā, vai braukt, taču saprast, vai ir sākušās īstās konstrukcijas nevar pirms nav apskatīts dzemdes kakls,” skaidro Jolanta Bārbale-Mālniece. Viņa mudina gadījumos, kad ir aizdomas, ka sācies dzemdību process, lieki neriskēt un atbraukt uz slimnīcu, lai pārliecinātos, vai dzemdības jau sākušās. Protams, arī mājās var izvērtēt, vai sākusies dzemdību darbība, jo par to liecina aizvien biežākas un stiprākas kontrakcijas.

Superbēbīša māmiņai Kristīnei šīs būs otrās dzemdības un vecmāte Kristīne Brinkmane-Druze norāda, ka otrās dzemdības var būt ātrākas nekā pirmās.

Iepazīstoties ar Jūrmalas slimnīcas Dzemdību nodaļu, Kristīne, iespējams, būs izlēmusi izvēlēties Mājdzemdību stacionāru. Tā ir unikāla palāta, kas maksimāli pietuvināta ierastiem mājas apstākļiem un dzemdību laikā tajā tiek nodrošināts viss nepieciešamais aprīkojums māmiņas un jaundzimušā aprūpei.