Speciālists skaidro: Kāpēc daudzaugļu grūtniecības gadījumā analīzes jānodod biežāk?

02. Jul 2022, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Saņemot apstiprinājumu, ka zem sirds aug jauna dzīvība, topošo māmiņu var pārņemt satraukums par gaidāmo, taču tad, ja gaidāmi dvīnīši vai pat trīnīši, uztraukums var būt divtik liels. Par izmeklējumiem un analīzēm daudzaugļu grūtniecības gadījumā stāsta VCA Ginekoloģijas dienesta vadītāja, ginekoloģe Karlīna Elksne.

“Gaidot pasaulē ierodamies dvīņus, pastāv būtiska atšķirība starp vienolas un divolu dvīņiem,” norāda ginekoloģe. Viņa skaidro, ka divolu dvīņu gadījumā grūtniecības riski ir daudz zemāki nekā tad, ja tiek gaidīti vienolas dvīņi. “Šāda grūtniecība ir ar lielāku risku, tāpēc medicīnas profesionāļi tai pievērsīs būtiski lielāku uzmanību. Tas nozīmē, ka topošajai māmiņai būs daudz biežākas vizītes pie ārsta, sonogrāfiskie izmeklējumi ik pēc 2 nedēļām,” skaidro ārste.

Vienolas dvīņu grūtniecības gadījumā mazuļi ir ar identisku ģinētisko kodu un viena dzimuma.

Ārste vērš uzmanību, ka lielāka ārsta uzraudzība daudzaugļu grūtniecības gadījumā nepieciešama pastāvošo risku dēļ, jo dvīņu mammai ir lielāks risks gan gestācijas diabētam, gan anēmijai, asinsspiediena komplikācijām, savukārt grūtniecības otrajā pusē iespējamas arī vēnu problēmas. Gadījumos, ja topošajai māmiņai jau pirms grūtniecības bijusi kāda saslimšanas, dvīņu grūtniecība to var saasināt.

Šī iemesla dēļ ārsti daudzaugļu grūtniecības gadījumā atkāpjas no valsts noteiktajiem algoritmiem grūtnieču aprūpē, biežāk nozīmējot arī analīzes, lai ātrāk varētu reaģēt uz izmaiņām, diagnosticēt problēmas un nepieļaut to tālāku attīstību. Papildus iepriekšminētajam, Karlīna Elksne teic, ka biežākām vizītēm pie ārsta un un analīzēm ir vēl viena priekšrocība – mammas sirdsmiers un apziņa, kad ar bērniņiem viss ir kārtībā.