Slikta dūša pēc 20.grūtniecības nedēļas. Vai tas ir normāli?

Slikta dūša pēc 20.grūtniecības nedēļas. Vai tas ir normāli?

01. Sep 2022, 00:01 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Ja sievietei ir slikta dūša pirmajās grūtniecības nedēļās, viņa pati saprot, ka tas ir normāli. Bet kā vēlāk? Vai slikta dūša pēc 16.grūtniecības nedēļas ir normāla?

Apmēram līdz 16.grūtniecības nedēļai, kad placenta nav tik tālu attīstīta, lai aizsargātu sievietes organismu no vielmaiņas produktiem, ko izdala bērniņš, tie nokļūst asinīs un var izraisīt intoksikāciju. Viņa izpaužas dažādi: vemšana, slikta dūša, aromātu nepanesamība, noteikta ēdiena nepanesamība.

Cits toksikozes iemesls ir hormonālās izmaiņas, kas notiek sievietes organismā. Rezultātā visi centri, kas atbild par vemšanas refleksu, kļūst jūtīgāki un vieglāk sakairināmāki. Un tādā gadījumā arī var būt vemšana, slikta dūša vai vienkārši riebīgas sajūtas, ko izraisa noteiktas smaržas. 

Vai tas ir normāli, ka toksikoze turpinās arī otrajā grūtniecības trimestrī, pēc 20.grūtniecības nedēļas?

"Tad tā vairs netiek uzskatīta par normu, un ir jāvēršas pie ārsta, jo parasti līdz šim grūtniecības periodam toksikoze pāriet, jo placenta jau ir pietiekoši spēcīga, lai pasargātu māmiņas organismu np bērniņa vielmaiņas produktiem, bet hormonālais fons ir nostabilizējies", - atbild ginekoloģe Oksana Babula. 

Toksikoze otrajā grūtniecības trimestrī var norādīt uz nieru, aknu, žultspūšļa funkciju problēmām.

Toksikozi var izraisīt:

- urīna aizture (dažkārt ir jāveic speciālas manipulācijas, kas reizēm var prasīt pat ķirurģisku iejaukšanos).

- žultsakmeņi,

- apendicīts, kas ir arī grūtniecēm (raksturīga vemšana, caureja, sāpes vēderā).

Bet precīzu cēloni var noteikt tikai ārsts pēc iepazīšanās ar attiecīgu analīžu rezultātiem. 

Oksana Babula rekomendē "pirms grūtniecības, ja tā tiek plānota, dodieties pie ārsta, lai būtu skaidrība par to, vai ar organismu viss ir kārtībā, un, ja vajadzīgs, atrisiniet veselības problēmas, jo grūtniecības laikā tās var saasināties, bet tad ārstēšanās iespējas būs jau ierobežotas". 

Viens no efektīvākajiem profilaktiskajiem līdzekļiem ir pareizs uzturs. Tas nozīmē, ka vajag:

- ēst regulāri, bet mazas porcijas;

- pietiekoši daudz dzert;

- ierobežot sāls lietošanu uzturā, tāpat arī treknus, asus un saldus ēdienus, pretējā gadījumā uzkrāsies liekie tauki, kas var izraisīt spiediena paaugstināšanos, organismam nepieciešamo vielu izvadīšanos ar urīnu, slodzes paaugstināšanos uz plaušām, sirdi un nierēm. 

Rūpējieties par sevi un savu mazuli un nepieciešamības gadījumā konsultējieties ar ārstu, pie kura esat uzskaitē!

Māmiņu Klubs