Seksologs: Jā – vīrieša līdzdalībai dzemdībās!

Seksologs: Jā – vīrieša līdzdalībai dzemdībās!

02. Jul 2020, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Ja tevi māc šaubas par to, vai mīļotajam cilvēkam vajag piedalīties dzemdību procesā, vai nē, uzzini, ko par to saka seksologs. Kādēļ nepieciešama vīrieša klātbūtne, jautājām Arturam Šulcam.  

Vīrieša klātbūtne – norma!

„Mūsdienu rietumu dzemdību kultūrā tā ir pilnīgi normāla parādība, ka vīrietis piedalās dzemdībās. Tas vispār netiek apspriests, un vīrieša piedalīšanās bērna nākšanā šajā pasaulē, tiek uztverta par tikpat dabiski, kā mazuļa ieņemšana.

Protams, vīrietis netiek likts ķermeņa „lejas stāvā” – tur viņam nav, ko darīt, tur darbojas vecmāte un ginekologs. Vīrieša klātbūtne dzemdībās vairāk saistīta ar sievietes emocionālo aprūpi – viņš var pamasēt muguru, paturēt roku, iedot padzerties, uzklāt segu, vai uzvilt sievietes kājās zeķes. Tātad, veikt šīs mazās funkcijas, kas nav medicīniskas un nav personāla kompetencē, bet, kuras tomēr ir jāveic. Dzemdības nav vienas stundas jautājums, tās ilgst 16, 18, 20 stundas. Tādēļ tajās ir vajadzīgs atbalsts un, protams, ka vīrietis līdzās ir vajadzīgs!

Kādēļ svarīga mīļotā līdzdalība?

Galvenokārt, lai viņš fiziski nestu visu „ekipējumu”, kas sievietei ir jāņem līdzi uz dzemdībām – mūsdienu apstākļos tā ir kā desantnieka mugursoma. Tai ir liels svars, bet sievietei jānes savs svars, vēl bērna un, ja vēl arī mantas, tad tas jau ir par daudz. Tādēļ līdzi ir jābūt pietiekami spēcīgam un mierīgam cilvēkam – tādam, kas var atbalstīt sievieti dzemdībās. Tāpat, vīrietim jābūt arī kā sievietes advokātam, jo personāls, kas strādā dzemdību iestādēs, savu darbu varbūt veic tehniski pareizi, tomēr ir atklāts jautājums par emocionālo kvalitāti. Tas, kas tiek rakstīts interneta portālos par dažādiem notikumiem, saistībā ar emocionālo attieksmi pret sievietēm dzemdību laikā, rāda, ka tuvā cilvēka klātbūtne noteikti ir vajadzīga!

Vīrieša līdzās būšana un līdzdarbošanās dzemdībās ir vajadzīga gan sievietei, gan bērnam, gan arī viņam pašam. Jo vīrietis kļūst par tēvu un viņam jāveic pirmā funkcija attiecībā pret bērnu – viņš palīdz mazulim atdalīties no mātes! Tātad, nabassaites pārgriešana, kas jau kopš senatnes ir bijusi vīrieša funkcija.

Ja vīrietis redz asinis un tās viņam šķiet biedējošas, tas ir nāves simbols, tad sievietei asinis ir dabīga parādība, jo reizi mēnesī katra ar tām sastopas, tādēļ sievietei tās ir auglības un dzīvības simbols. Lai gan pastāv atšķirības asiņu uztverē starp vīrieti un sievieti, tajā neredzu nekādas lielas šausmas vai kavēkli vīrieša dalībai dzemdību procesā!

Vēlreiz, par visām svarīgākajām funkcijām

Tātad, vīrietis dzemdībās ir vajadzīgs, vadoties no dažādiem aspektiem. Pirmkārt, jau, lai nestu līdzi visu nepieciešamo „ekipējumu”. Arī tādēļ, lai atbalstītu sievieti emocionāli un psiholoģiski un būtu kā sievietes advokāts, attiecībās ar personālu. Arī šis aspekts ir īpaši svarīgs, lai pret sievieti kāds neizturētos vienkārši rupji, kas mūsdienās nebūt nav retums. Vīrietim jāveic visas šīs funkcijas, kā arī bērna atdalīšana no mātes.

Pats svarīgākais, lai vīrietis būtu līdzdalīgs, lai viņš tiktu šajā procesā iesaistīts! Jo līdz šim vīrietis ir bijis izstumts un kaut kādā mērā arī šobrīd, joprojām tiek atšķirts no ģimenes dzīves. Un, ja viņš ir izstumts, tad viņam nav arī nekādas atbildības! Viņš šajā procesā nepiedalās un, ko tad viņam tālāk darīt – tikai dot naudu un finansiāli uzturēt? Vīrietim ir svarīgi būt klāt un piedalīties! Tātad, tikt iesaistītam vienā no dzīves būtiskiem mirkļiem, kad pasaulē nāk viņa bērns.”

Kā tev mīļotais cilvēks palīdzēja dzemdību laikā?

DZEMDĪBU SAGATAVOŠANAS KURSI MĀMIŅU KLUBA VECĀKU SKOLĀ PAŠĀ RĪGAS CENTRĀ