SABĪNES BLOGS: Cik izmaksā bērniņam nepieciešamais?

SABĪNES BLOGS: Cik izmaksā bērniņam nepieciešamais?

25. Oct 2013, 16:12 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Sveikas, dārgās māmiņas! Kāds šajā pēdējā darba dienā noskaņojums?

Piedāvāju jums parunāties par sekojošu tēmu - cik izmaksā bērniņš?

Parasti sieviete, kam ir mātes instinkts, visu labāko vēl savam bērniņam, sāk pirkt visu nepieciešamo, un iegādājas arī daudz ko, bez kā var iztikt. Bet bērnu preču ražotāji to veiksmīgi izmanto.

Iešana uz bērnu preču veikalu topošajai māmiņai ir kā ēsma, viss tāds skaists, jauns un gribas iegādāties gandrīz visu. Un, kad piedzimst mazulis, sāc aizdomāties, vai maz tas viss bija nepieciešams. Un bērnu preču tirdzniecības portālos katrs otrais sludinājums satur marķējumu - pārdodu jaunu, mazlietotu utt.

Šī grūtniecība mūsu ģimenē ir jau citādāka, patstāvīgāka. Mēs stabili dzīvojam atsevišķi no vecākiem un fiansiālā ziņā visu nodrošinām paši..

Kad gaidījām Maksīti, vecāki palīdzēja mums ar visa nepieciešamā iegādi, daudz ko uzdāvināja radi utt. Tagad visa nepieciešamā sarakstu es veidoju pati, vadoties pēc ģimenes budžeta, un ņemot vērā, ka ģimenē aug arī pirmsskolnieks, kas prasa izdevumus.

20131025100859-51804.jpg

Man uz katru nepieciešamo preci bija aprēķināta cena, lai zinātu, cik esmu gatava uz to tērēt. Tāpat arī precīzi zināju, ko var nopirkt lietotu un ko, labāk  - jaunu.

Tad vēl esmu ļoti pateicīga pazīstamām māmiņām par atdāvinātajām drēbītām un kombinezonu mazulītei. Es vispār ar prieku ņemu visu, ko atdod mantojumā un esmu ļoti pateicīga, jo arī es pati savulaik visas dēla drēbītes atdāvināju un vien niecīgu daļiņu pārdevu.

Atgriezīsimies pie mana saraksta. Pašlaik mums ir gandrīz viss, tāpēc droši varu izdarīt secinājumus un paskaitīt, kāda summa bija nepieciešama mazulītes sagaidīšanai.

Ratiņi

Es biju gatava uz ratiņiem iztērēt 100-150Ls. Kā jau online-konferencē sīki biju aprakstījusi visu par ratiem, man bija skaidri kritēriji, kas norādīja uz to, ko vēlos. Un pateicoties šai konferencei, izlasot visas atsauksmes par ratiņiem, apskatot visus favorīt-modeļus veikalos, izvēle krita uz ABC Designe Pramy Lux ratiņiem. Meklējām sludinājumu portālā ss.lv ratiņus, un tur arī atradām savus ratiņus, sapņu krāsa - tumši brīni ar violetu. Bija arī citas krāsas un pat labākā stāvoklī, mazāk lietoti, bet es vienkārši iemīlējos šajos, gribēju tieši šos. Lietoti pusotru gadu, lietojis viens bērniņš. Cena -

100 Ls.

20131025101011-74947.jpg
Šūpulītis
 
Sākumā biju iecerējusi vispār iztikt bez gultiņas, jo vecākais dēls negulēja savā bērnu gultiņā nevienu dienu, un tā stāvēja vien kā putekļu savācējs. Atsevišķi gulēt viņš sāka no 3 gadu vecuma, sākumā izlaižamajā krēslā, tagad augstajā divstāvīgajā gultā. Bet pēc tam aizdomājos, ka mazuli tur varētu arī likt pa dienu, jo tā būtu ērtāk vecmāmiņai, kas viņu pieskatīs, kad atgriezīšos darbā. Un vispār, bērni ir atšķirīgi, un iespējams, ka viņa tiešām tur gulēs. Lai novērtētu, vai tā viņai vēlāk patiks, sākumam izlēmām nopirkt mazu šūpulīti, meklējām atkal lietotu, lai pēc 3-4 mēnešiem atkal to varētu pārdot. Bet mums iedeva izmēģināšanai greznu koka šūpulīti uz 3 mēnešiem. Mēs ļoti nporiecājāmies, un ar prieku pieņēmām šādu lielisku piedāvājumu.
20131025101142-77975.jpgPārtinamais galdiņš
 
It kā tā nav pirmās nepieciešamības prece, bet man žēl savu muguru, pastāvīgi būtu jāpieliecas, lai pārģērbu bērniņu uz mūsu gultas. Bez tam, kumodes un pārtinamie galdiņi tagad ir uz skapīšiem, ir arī plauktiņi, kur var salikt bērna drēbītes. Un tā kā man nebija vietas, kur salikt bērna lietiņas, šis variants mums bija vienkārši nepieciešams. Nopirkām Troll pārtinamo galdiņu ar vienu atvilktni un diviem plauktiņiem par 30Ls. Tam klāt nopirkām 2 groziņus, kuros var salikt bērnu drēbītes - 10Ls. Pēc tam iegādājāmies mīkstu pārtinamo virsmu, kur likt mazulīti, ņēmu jaunu - 10Ls. Kopā mums šis viss galdiņš izmaksāja samērā daudz - 50Ls.
20131025101223-95357.jpg

Autokrēsliņš

Ratiņu komplektācijā autokrēsliņa nebija. Un vispār, palasot par crash-test, bija skaidrs, ka tie krēsliņi, kas ir ratu komplektācijā, bērniņu pasargā tikai tīri formāli. Drošības jostu stiprinājumi ir neērti, nefiksē krēsliņu, kā nākas. Uzskatu, ka labāk nopirkt lietotu, bet ļoti labas firmas, bet ar augstiem kvalitātes rādījumiem. Izpētot crash-test tabulu, man bija divi favorīti - Peg Perego Primo Viaggio TRI-FIX un Chicco Auto-Fix Fast ar isofix bāzi.

Tādi krēsliņi stiprinās ar vienu klikšķi un bāze uzticami notur krēsliņu.

Šāda veida krēsliņi ir ļoti dārgi, ja pērk jaunus, tāpēc meklēju lietotu. Par labām cenām viss tiek izpirkts tai pat dienā, kā karsti pīrādziņi, bet es savu arī atradu, man ir Chicco Auto-Fix Fast, un pēc divu bērniņu lietošanas, tas ir tomēr tīrs, kārtīgs, ideālā tehniskajā stāvoklī. Mums tāds izmaksāja 20Ls.

20131025101252-90110.jpgОдежда

Jaunus pirkām tikai pirmos 4 komplektiņus, ko ņemt līdzi uz dzemdību namu. Es pati pirku tikai divus, atklāti sakot, pārējos nopirka emociju vadīta mana mamma. Es izvēlējos skaistu pirmo kopmlektiņu veikalā Lindex par 10Ls. Un to plānoju paturēt arī piemiņai.

20131025101322-14950.jpg
Tāpat pati iegādājos rāpulīti akcijā veikalā Prisma par 3Ls. Pirku jaunas cepurītes 3gb katru par 1Ls, zeķītes, cimdiņus. Visu pārējo mums atdeva divas brīnišķīgu princešu māmiņas, ļoti skaistu apģērbu ļoti labā stāvoklī. Visu izmazgāju, izgludināju. Un tagad domāju, vai mana mazā pagūs visus tērpus vispār uzvilkt. Un viss ir tik skaists. Emsu bezgala pateicīga par atdāvināto apģērbu. Meitenes, paldies!
20131025101446-66572.jpg

Kombinezons -   ļoti burvīgs kombinezoniņš, to arī ziemai mums atdeva. Ļoti skaists. Paldies liels. Pie tā klāt mana mamma nopirka flīsa kombinezoniņu ar rāvējslēdzi, tagad esmu mierīga, manai mazajai būs silti.
20131025101416-11479.jpgKonvertiņš uz izrakstīšanās brīdi – Par 10LS iegādājos brīnišķīgu konvertiņu. Es to plānoju likt arī ratiņos, kad dosimies pastaigās. Tas arī krāsas ziņā ratiem ļoti piestāv.
20131025101515-83906.jpgVanniņa ar statīvu
 
Vanniņu vēl neesam nopirkuši, bet plānojam iegādāties lietotu. Tā kā mums ir tikai dušas kabīne, un mazulīti nav, kur mazgāt, jāņem tāda, lai nebūtu jāsasprindzina muguru, un mazulīti būtu ērti mazgāt. Skatījos sludinājumu portālā, tāda maksā apmēram 10Ls. Varbūt kāda no lasītājām pārdod?
 20131025101637-22503.jpgDvielis ar kapucīti
 
Maksītim arī bija tāds, mēs ilgi to izmantojām, ērti pēc vannošanas mazuli ietīt kā autiņā. Nolēmu ņemt jaunu - 8 Ls.
20131025101707-90346.jpg Autiņi
 
Autiņi ir neaizvietojama lieta mazuļa aprūpē. Maksītim tādi bija nepieciešami daudz. Jāuzklāj pirms liec kaut kur mazuli, var ietīti pirms miedziņa, apsegt vasarā, kad mazulis iemidzis. Kaut ko mums atdeva, un pārējos šuj mūsu vecmāmiņa. Audumu jau nopirku.

Slings
 
Man tā ir pirmās nepieciešamības lieta. Man būs aktīvs dzīvesveids, esmu strādājoša māmiņa, pirmsskolnieka mamma, un ar slingu pārvietošanās būs ērtāka. Konsultējos ar speciālisti Aiju Apsīti grūtnieču dienā Māmiņu Klubā par slingiem jaundzimušajiem un to siešanas metodēm, izvēle krita uz slinga šalli. Jāņem labas firmas, bet jauni ir ļoti dārgi. Meklēšu lietotu, esmu nolēmusi šim pirkumam atvēlēt 20-30 Ls.

20131025102007-97555.jpgPakaviņš
 
Ar pirmo bērniņu man tāds nebija, un to ļoti nožēloju. Tajā bērniņš ērti guļ, uz tā ir ērti mazuli barot. Un ar to ērti ir gulēt arī grūtniecības laikā. Man jau tagad tāds ir. To mums uzdāvināja topošā mazulītes krustmāte, par ko sūtām lielu paldies!
20131025101729-57044.jpgHigiēnas līdzekļi, autiņbiksītes, krūšturu ieliktnīši utt.

Kaut ko mums ir uzdāvinājis Māmiņu Klubs, kaut kas vēl tiks iegādāts nepieciešamības gadījumā.

20131025101756-45101.jpg

Tātad, šīs, manuprāt, ir tādas kā pamatlietiņas.

Es nolēmu nepirkt nekādas rotaļlietas, karuselīšus utt. Tās ir bezjēdzīgas lietiņas, kas ne tikai nav nepieciešamas, bet pat kaitē mazuļa attīstībai. Kad pienāks laiks, uzmeistarošu meitiņai mantiņas pati, kaut ko līdzīgu, ko izmantojam attīstošajās nodarbībās.

Kas bija tavā sarakstā?

Kas noderēja un kas nē?

Kāda ir tava attieksme pret nepieciešamo lietiņu iegādi pirms mazuļa nākšanas pasaulē?

Vai uzskati, ka viss mazulim jāpērk jauns, vai tomēr - var pirkt arī lietotas lietas?

Sabīne un Punča iemītniece

zacc zacc 26. Oct 2013, 10:22

Es pat neskaitīju, cik mums izmaksāja visu sapirkt, jo zinu, ka īpaši nemeklēju izdevīgākos variantus. Vienkārši nebija enerģijas zvanīties uz sludinājumiem, braukt skatīties utt. Lai arī man nav iebildumu pret lietotām mantām.
Ar pirmo bērnu šā vai tā sanāk kaut ko nopirkt par daudz un kaut ko par maz, un kaut ko nepareizu 😃 Man sanāca drusku nokļūdīties ar ratiem - ir jau ok, man nav pret tiem lielu prasību, kopumā apmierina, taču nākamreiz gribētu citādākus. Arī par slingiem sākumā neko nesapratu, nopirku Womar, kas ir pilnīgs mēsls. Pēc tam pirku citu. Drēbītes pirku ļoti maz, jo vēl nezināju, kas patiks, vairākus izmērus uz priekšu arī nepratu nopirkt - ne zināju, kādi būs laikapstākļi, ne ko vispār vajadzēs.
Mums atdeva gultiņu, 2. autokrēslu (tomēr es pirkšu citu, tādu, kurā var ilgāk vadāt atmuguriski), barošanas krēsliņu, vilnas segu.
Autiņus sašuva vīramāte no manas vecmammas kumodes krājumiem. Pārtinamo virsmu pirkām, pirmajos mēnešos izmantoju.

No ekstrām es nākamreiz gribētu t.s. Mozus grozu vai ligzdiņu no Nora Bee - pirmajos mēnešos man gribējās, lai mazais vienmēr ir redzeslokā, pat tad, ja gultiņā aizmidzis.

Kripatiņa Kripatiņa 25. Oct 2013, 15:45

Sarakstā bija tikai gulta, ratiņi, drēbītes un pamperi. Pārējo iegādājos laika gaitā.
Uzskatu, ka nevajag pārcensties ar sapirkšanos pirms mazuļa nākšanas pasaule gan tāpēc, ka daudz kas no tā, ko pērk, būs atkarīgs no tā, vai piedzims puisītis vai meitenīte, kā arī diemžēl ir zināmi gadījumi, ka topošā māmiņa sapērkas visu uz priekšu, bet bērniņš diemžēl nenāk pasaulē...
Uzskatu, ka var pirkt gan jaunas lietas, gan lietotas - viss atkarīgs no vecāku rocības. Daudzbērnu ģimenēs jaunākie bērni noteikti var turpināt lietot vecāko brāļu un māsu lietas.

25. Oct 2013, 15:38 zacc

Piekrītu zacc. Gadījās pamēģināt lēto rinķu slingu un sapratu ka nebiju iebraukusi auzās pērkot dārgāku. Slinga auduma kvalitātei ir ļoti liela nozīme.

25. Oct 2013, 15:37

Pr to vai gādāt pirms vai pēc mazuļa piedzimšanas -

Noteikti PIRMS, jo pēcāk kad mazulītis jau klāt laika nemaz nebūs.

JAuns vai lietots - tas aju pēc katra ieskatiem, varēšanas un gribēšanas. JA man būtu vairāk naudiņas, droši vien savā priekā par maziņo būtu viņam daudz jaunu lietiņu sagādājusi, tomēr naudiņas cik bija tik bija tādēļ rūpīgi plānojām ko mums vajadzēs un bez kā varam iztikt. Iepriecināja ļoti draudzeņu izpalīdzīgā daba, kad tik sadoti kalni ar drēbītēm. Arī forši likās, kad cilvēki pirms nāca ciemos uz raudzībām piezvanīja un apjautājās, ko vajag uzdāvāt, lai būtu lietderīgi.

zacc zacc 25. Oct 2013, 15:36 Enida5

No pieredzes - neiesaku iztērēt tos ~20 ls par Womar izstrādājumiem. Tas audums tāds, ka grūti, ļoti grūti uzsiet (jaundzimušo neriskēju!), un svaru arī slikti tura. Arī ātrumā nopirku, priecādamās, ka lēts, pēc tam vienalga meklēju citu.
Man izdevās ebay nomedīt lietotu Hoppediz slingu-šalli. Arī jauni šie slingi nemaksā tik dārgi kā Didymos, piemēram, bet ir ļoti labi.

25. Oct 2013, 15:30

Albertiņu gaidot gādāju lietiņas jau laicīgi. Pirmie tika ratiņi, kurus mums atdeva draudze, kurā biju tobrīd mūziķe (bij ienākuši ar labdarības sūtījumu no Norvēģijas) Tā nu nebija jātērējas. Rati vnk izcili. Emmaljunga Coronado 2000

Šūpulīti lietošanā iedeva draudzene. Arī izpalika lielie tēriņi.

Pārtinamo virsmu izveidoju uz atsevišķa galdiņa, bet vēlāk vieglāk šķita pārtīt gultā Tādēļ nejutu pēc pārtinamās virsmas lielu vajadzību.

Autosēdeklīti iegādājām pilnīgi jaunu - ar visām birkām un smaržojošu pēc rūpnīcas- atradu sludinājumu ss.lv. Krēsliņš gan nebij nekādas īpašas firmas - tādēļ arī cena bija samērā maza. 25LS

Drēbītes - uhh. Tās man mantojumā sadeva mamma, draudzenes, paziņas. MAna mamma pat bija saglabājusi no manu māsiņu bēbīšlaikiem lielu aitādas maisu ratiņiem. Kombinzoni, bodiji, rāpulīši, jaciņas, krekliņu... itin viss bija, tā kā nevajadzēja uztraukties, ka mazulītim kas trūktu. IEgādāju vien vienu pirmo komplektiņu, bet ar acumēru biju kļūdījusies un tas bija krietni par lielu, tādēļ vilkām viņu vēlāk.

Vanniņu iegādājos ss.lv par 7Ls - mazlietotu ar metāla statīvu. NOderēja vien pirmos 3 mēnešus, jo pēcāk klājām autiņu lielajā vannā un likām guļus, ielaidām ūdeni līdz austiņām un mazais plunčājās (mūsu klātbūtnē) kā vardīte. To mums ieteca fizeoterapeite, lai mazinātu muskuļu tonusu.

SLINGS - uhh. Manuprāt lietderīgākais ko iegādāju - noderēja lai mazo mierinātu, darbotos netraucēti pa māju, kā arī būtu mobila un dotos arī tur, kur ar ratiem nevar. Amazones 5,2m austā slinga šalle. Iegādājos no draudzenes lietotu pa 30ls. Izcils. Lai gan viņa ar diviem bērneļiem viņu bija lietojusi, nevarēja manīt - Slings ļoti labā kārtībā.

Albertam piedzimstot sapratu ka velos izmēģināt arī mazgājamās autiņbikses. Sākumā iegādāju izmēģinājuma komplektu, un kad tā lieta aizgāja, tad iegādājām pilno komplektu no dzimšanas līdz pat podiņam. Tā nu tas sanāca lielākais un dārgākais pirkums kopumā. Tomēr tagad priecājos, jo tas mantojumā tiks brāļukam un nu jau kad baiso ciparu izdala uz diviem bērniem ,tas vairs nešķiet tik liels. Ietaupījums protams neatsverams, jo līdz pusgadiņam nemaz citus pamperus kā vien mazgājamos neizmantojām. Vēlāk gan mazulim pieaugot arī čurāšana naktīs kļuva intensīvāka un nācās uz nakti likt vienreiz lietojamās, kā arī vasarā mazajam bija [par karstu ar biezajām bikšelēm, tomēr kopumā esam daudz lietojuši mazgājamās bikšeles un priečajos par šo pirkumu ļoti.

Tagad gatavojamies otram mazulim un teju jau viss iegādāts, lai gan ir tikai 30. nedēļa.
Ļōōōōti daudz lietiņu paliks pūriņā no brāļuka, tomēr ir arī šis tas ko piepirku klāt.
Pēc ululas ieteikuma, iegādājos Hoppediz flīša maisu, lai varu slingot un būt mobila arī ziemā. Pilnīgi jaunu maisu iegādāju iekš Ebay par 35LS.

Iegādājām arī jaunu šūpulīti, jo šoreiz nolēmām, ka mazulītim vajag savu gultiņu - pieredze ar Albertiņu liecināja, ka šūpošana mazajam dikti patika un nomierināja. IEgādājām jaunu jo UNTUMS 😃 Gribējās savu. LAi gan draudzenes dotais šūpulītis vēl jo projām bija pie mums, kkā netīši vīrs sērfojot pa xx.lv uzgāja izcilā kvalitātē pītu šūpulīti. Un par tik lētām naudiņām (ar visu kokosa matracīti), ka nespējām atteikt. Tā nu punčabēbim jau sava gultiņa.

Pēcāk arī nāca ratu piedāvājums, no kura nespējām atturēties un iegādājām lietotus Phil&Teds ratus diviem bērniem ar mazu gadu starpību, lai varētu iet pastaigās. Sākumā gan p[ie sevis sūrojos ka nu ir pirkts dubultā - maiss bēbim ,ali var slingot un nu vēl rati, tomēr zinu ka izmantošu kā vienu tā ortu, jo tīk iet pastaigās pa Mežaparku, bet pie dakteres būs ērtāk ar slingu.

Mazajam punčabēbim nebūs jāsatraucas par rotaļlietām 😃 JO no brālīša tās ir palikušas kaudžu kaudzēm. NAv bijis mums rotaļu karuselis un arī aktivitāšu paklājiņu, kas tika dots mantojumā nemaz neizmantojām.

Atliks vienīgi higēnas precītes iepirkt. jo Viss pārējais ir.

25. Oct 2013, 15:30

Es domāju, ka pakaviņš un slings ir tāda jauna modes prece. Protams, ka savs ērtums un komforts tajā visā ir.
Mums:
1. Rati 3 vienā ar autosēdeklīti-140ls
2. Gultiņa ar matraci un pārtinamais galdiņš-ap 100ls(nav vēl nopirksts, bet plānojam)
3. Drēbītes-tās pirkām gan jaunas vasarā uz izpārdošanām, gan atdeva radi. Ja paskatās cenas bērnu veikalos, tad viens rāpulītis maksā kādi 7ls, kas, manuprāt, ir daudz, jo tādas lietas vajag vairākas, un bērns ātri aug. Pietam ziemai kombinezons vispār maksā tikpat cik pieaugušajiem rudens jaka.
4. Dzemdību namam līdzi paredzētā soma arī izmaksāja diezgan dārgi(ap 50ls). Visi pamperi, salvetes, higēnas preces utt. Tādi sīkumi salasijās lielā summā. Pietam arī māmiņai gaidību laikā nākas uz sevi krietni vien vairāk patērēties, piemēram, barošanas krūšturis, josta vēderam, lai mugura nesāp, jaunas drēbes(vismaz man gandrīz neviena nederēja, jo visām vēders lejā bija pliks). Arī tās pašas higēnas preces(ķemme, zobu birste, šampūns)-tas viss ir jāpērk. Sākoties dzemdībām visam ir jābūt jau saliktam. Nevar skraidīt pa māju un krāmēt somā šampūnu, birstes utt, jo redz nav 2gb.