Kādos gadījumos grūtniecības laikā jādodas pie proktologa

06. Dec 2016, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Kāpēc vispār grūtniecības laikā var nākties doties pie proktologa? Vienmēr ir labi būt informētām, lai zinātu, kā rīkoties, ja proktologa apmeklējums tomēr ir nepieciešams. Uzzināt, saprast, kādos gadījumos var būt nepieciešama proktologa konsultācija grūtniecības laikā, kā norit proktoloģiskā izmeklēšana palīdzēja saprast Dr.Mauriņa Vēnu klīnikas ķirurgs, flebologs, proktologs - Ints Bruņinieks.

20161202091738-84779.jpg

Kāpēc grūtniecības laikā var būt problēmas ar hemoroīdu rašanos

Ir maldīgs priekšstats sabiedrībā par to, ka hemoroīdi un kāju vēnu problēmas iet roku rokā. Hemoroīdi un kāju vēnas nav saistītas tiešā veidā. Grūtniecības laikā šo problēmu pamatiemesls  ir  pati grūtniecība un izmaiņas topošās māmiņas organismā, kas veicina normālu grūtniecības norisi. Grūtniecības laikā organismā izdalās hormoni, kas veicina jaunu asinsvadu veidošanos dzemdē un  placentā,  taču šīs vielas veicina arī asinsvadu paplašināšanos citās organisma vietās, attiecīgi arī vēnu paplašināšanos kājās un hemoroīdu palielināšanos. Risks tikt pie šādām problēmām grūtniecības laikā ir augstāks.

Pazīmes ir jāņem vērā!

Ja topošā māmiņa jūt, ka kaut kas nav kārtībā ar vēdera izeju un anālo apvidu: nieze, diskomforts, kāds bumbulītis, lieka ādas krociņa pie anālās atveres, asiņošana,  tas ir jau signāls, ka jāvēršas pie speciālista.  Hemoroidi ir slimība, kuru zin visi , bet ir arī citas saslimšanas, kurām ir līdzīgas pacientu sūdzības, bet tomēr tās prasa atšķirīgu, pavisam savādāku ārstēšanu. Tāpat tā var būt arī ļaundabīga saslimšana, tāpēc jebkuru sūdzību gadījumā savlaicīgi jāvēršas pie speciālista.

Hemoroīdus var ārstēt grūtniecības laikā

Hemoroīdus var ārstēt arī grūtniecības laikā. Nav iespējams tos grūtniecības laikā izārstēt radikāli, bet var uzlabot topošās māmiņas dzīves kvalitāti ar dažādiem līdzekļiem: atsevišķām zālēm, kas samazina simptomus, ēšanas paradumu maiņu, ēšanas režīma maiņu,  sēdvanniņām, dzīvesveida izmaiņām. Tas var būt visai sarežģīti, bet tai pat laikā - tas neprasa nekādus finansiālus ieguldījumus.

Viss atkarīgs no pacienta un tā, vai viņš ir pietiekoši motivēts kaut ko mainīt.  Profilaktiskos nolūkos var arī mazināt simptomus, lai ,galu galā, situācija uzlabotos un , iespējams, varētu izvairītis no operācijas.

Grūtākais parasti pacientiem ir saņemties un atnākt uz vizīti. Vizīte sākas ar sarunu. Saruna pat aizņem lielāko vizītes laiku. Pacients izstāsta par savām sūdzībām, par savu diskomfortu, var pat stāstīt saviem vārdiem, bez sarežģītiem medicīnas terminiem. Pēc tam notiek taisnās zarnas izmeklēšana, ārsts apskatās taisno zarnu - iztausta ar pirkstu un izmeklē ar instrumentu. Tas aizņem 3-5 minūtes. Laiks atkarīgs no situācijas, no kontakta starp pacientu un ārstu. Te liela loma ir arī pacienta psiholoģiskajam stāvoklim. Kad pacients iet ārā no kabineta, viņš bieži atzīst, ka nav bijis nemaz tik traki, kā iepriekš iedomājies.  Izmeklēšanas procedūra nav sāpīga.

Vizīte pie proktologa ir delikāta lieta, bet varētu vilkt paralēles ar vizīti pie ginekologa. Galu galā, abos gadījumos iet runa par intīmu un delikātu lietu. Proktologs varētu būt persona, kurai uzticēt sūdzības, problēmas vai vienkārši dīvainās, neizprotamās sajūtas anālā apvidū, un beigās arī šo problēmu atrisinātu.

Izmeklējums nav kaitīgs, un tas nekādā veidā neietekmē grūtniecības norisi. Doties pie proktologa grūtniecības laikā var līdz pat pašām dzemdībām. Hemoroīdu problēma nereti saasinās grūtniecības laikā, bet dažkārt lielākas problēmas māmiņai sākas pēc dzemdībām. Jaunajai māmiņai dzemdību laikā vai pēc dzemdībām var parādīties cieti, sāpīgi veidojumi anālā apvidū. Tie var būt ārkārtīgi sāpīgi, pat tik sāpīgi, ka jaunajai māmiņai ir grūti nosēdēt. Šādos gadījumos arī ir jādodas pie proktologa, kurš palīdzēs būtiski uzlabot situāciju un māmiņai justies daudz labāk. Šādos gadījumos mūsu klīnikā tiek atrasti brīvi laiki pacienta apskatei, neskatoties uz to, ka, iespējams, pieraksts ir pilns.  Šādi gadījumi ir  akūti, un ir nepieciešams tūlītējs problēmas risinājums.

Māmiņu Klubs

Videosarunu piedāvā:

20160209135048-25330.jpg

Decembrī Dr.Mauriņa Lāzermedicīnas klīnikā sāksies proktoloģijas mēneši, kad proktologa konsultācijai un izmeklējumam tiks piemērota 45% atlaide, janvārī 30%, janvārī un februārī  būs atlaides arī  ārstēšanai. 

Vairāk par proktologa pakalpojumiem lasiet šeit->>>