Plāno grūtniecību? Veiksmīgas grūtniecības plānošanas pirmie soļi!

Plāno grūtniecību? Veiksmīgas grūtniecības plānošanas pirmie soļi!

22. Mar 2018, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Grūtniecība ir īpašs dzīves posms ikvienas sievietes dzīvē, kam nepieciešama sagatavošanās, lai viss izdotos kā plānots. Pirms domāt par bērniņa vārdu un to, kādus aizkarus izvēlēties bērna istabā, ir nepieciešams sagatavot savu ķermeni un ikdienas dzīvi kopumā. Ar padomiem, kā sagatavoties šim dzīves nozīmīgajam un atbildīgajam brīdim, dalās aptieku tīkla Apotheka sertificētā farmaceite Alīna Fleišmane.

Pārtrauc lietot kontracepcijas līdzekļus

Ja kopā ar partneri esat nolēmuši, ka ir īstais laiks bērna ieņemšanai, tad noteikti ir jāpārtrauc lietot jebkāda veida kontraceptīvos līdzekļus. Tā kā izsargāšanās veidi ir dažādi, piemēram, hormonālais kontraceptīvais plāksteris, hormonālās tabletes, dzemdes spirāle – arī to lietošana ir atšķirīga. Konsultējoties ar ārstu vai farmaceitu, noskaidro, kā pareizi pārtraukt sava kontraceptīvā līdzekļa lietošanu. Jāņem vērā, ka dažos gadījumos augļa ieņemšana iespējama pavisam drīz pēc izsargāšanās pārtraukšanas, taču ir arī gadījumi, kad grūtniecība var iestāties arī tikai pēc vairākiem mēnešiem, jo tavam organismam ir nepiešama “atelpa”.

“Izrevidē” ledusskapi

Grūtniecības laikā tiek patērēta liela daļa organismā uzkrāto uzturvielu. Tāpēc ievērot veselīgu diētu, uzturā lietot vitamīnus un minerālvielām bagātu pārtiku, ir ļoti būtiski. It īpaši pavasarī, kad ir beidzies ziemas aukstais laiks, organisms ir novājināts. Gadījumā, ja bērniņu plāno ieņemt pavisam drīz, piedomā pie ikdienas ēdienkartes jau šobrīd. Pirms bērna ieņemšanas, laicīgi nepieciešams lietot folskābi, kas palīdz novērst nervu caurulīšu defektu. Dabīgā veidā folskābi var uzņemt, ēdot zaļos augus – spinātus, dilles, lokus, kāpostus, brokoļus. Tāpat arī nodrošini sevi ar kalcija rezervēm, uzturā lietojot piena produktus. No ēdienkartes ieteicams “izsvītrot” treknu, sālītu, ģenētiski modificētu, kā arī hormoniem bagātinātu pārtiku. Tāpat arī jāizvērtē patērētā kofeīna daudzums. Veselīgs svars būtiski ietekmē grūtnieces pašsajūtu un veselību. Palielināts svars izraisa paaugstināta asinsspiediena risku, kā arī tas var paildzināt dzemdības.

Uzturi sevi formā

Bērna iznēsāšana ir ne vien emocionāls, bet arī fiziski grūts process, tādēļ ir nepieciešams sagatavot arī muskuļus bērniņa iznēsāšanai. Īpaši ieteicams stiprināt iegurņa un vēdera muskulatūru, kā arī muguras muskuļus. Viens no vieglākajiem veidiem, kā to darīt, ir peldēt un piedalīties ūdens aerobikas nodarbībās. Stipra ķermeņa muskulatūra atvieglos ne tikai laiku, kamēr iznēsāsi bērnu, bet palīdzēs ātrāk atgriezties ierastajā formā pēc dzemdībām. Ja pirms grūtniecības plānošanas ar sportu neesi nodarbojusies bieži, ieteicams konsultēties ar fizioterapeitu par piemērotām, nekaitīgām fiziskām aktivitātēm, kas piemērotas tieši tev. Nebaidies dažādot sporta veidus un izvēlies fiziskās aktivitātes, kas sagādā prieku!

Izvairies no toksīniem

Toksīni, kurus satur, piemēram, cigaretes un alkohols, iespaido ne tikai grūtnieces, bet arī bērniņa veselību. Tāpat vēlams izvairīties no toksīnus saturošiem mazgāšanas un kosmētikas līdzekļiem, kuri kairina ādu. Matu un ķermeņa kopšanai izvēlies no sulfātiem un parabēniem brīvus mazgāšanas līdzekļus. Atbrīvošanās no kaitīgiem ieradumiem un pareiza mazgājamo līdzekļu, kosmētikas izvēle ir nepieciešama gan māmiņas labsajūtai, gan veselīgai augļa attīstībai.

Noskaidro nezināmo savlaicīgi

Pirms grūtniecības nopietni jāizvērtē vairāki apstākļi, kas var ietekmēt plānotā bērna attīstību, tajā skaitā ikdienā lietoto medikamentu saturs. Lai izvairītos no negatīvām blakusparādībām, pirms grūtniecības ļoti ieteicama ir ārsta vizīte. Ārsts, iespējams, ieteiks veikt vairākas analīzes, lai pārliecinātos par topošās mātes un arī tēva veselības stāvokli. Tāpat arī nepieciešams pārliecināties par iespējamām alerģiskām reakcijām. Nebaidies ārstam uzdot visus sev interesējošos jautājumus. Bagātīga informācija palīdzēs labāk sagatavoties lielajam dzīves notikumam.