Par vecākiem nepiedzimst, par vecākiem kļūst! Piesakies MK Dzemdību kursiem!

Par vecākiem nepiedzimst, par vecākiem kļūst! Piesakies MK Dzemdību kursiem!

31. Oct 2015, 00:02 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Māmiņu Kluba TV raidījuma režisore, pedagoģijas maģistre un mazā Viestura Kārļa (viens mēnesis) māmiņa Kristīne Jansone dalās padomos par to, kā vecāki iegūst savas spējas būt vecākiem.

PIESAKIES Māmiņu Kluba DZEMDĪBU KURSIEM ŠEIT->>>


"Pagājušajā gadā, izstrādāju savu maģistra darbu par vecāku kompetences pilnveidošanu. Tādu tematu izvēlējos, jo Māmiņu klubā strādāju jau kopš pirmās tā pastāvēšanas dienas un vēlējos šeit redzēto izpētīt caur zinātnisko prizmu.

Ar vecāku kompetencēm ir tieši tāpat kā ar spēju lasīt, izprast finanses un tamlīdzīgi – vispirms tās ir jāapgūst un tad tās var pilnveidot, mēs ar šīm prasmēm nepiedzimstam. Mēs nevarētu lasīt, ja nebūtu apguvuši prasmes, kā to darīt. Tomēr atšķirībā no citām prasmēm, par kurām saprotam, ka tās ir jāapgūst, attiecībā uz prasmēm būt vecākiem, lielai daļai cilvēku šķiet, ka viņiem šādas prasmes piemīt dabiski vai tās var pārņemt no vecākiem. Tomēr jārēķinās, ka laiks ir mainījies, tas, kas bija pieņemams mūsu vecākiem, bieži vien vairs nav pieņemams mums – ka no pirmās dienas jābaro ar piena putrām, ka bērnam regulāri jāļauj izkliegties, lai attīrās plaušas un lai bērns nepierod, ka būsim viņam visu laiku blakus. Tagad ir secināts, ka bērna vajadzību neņemšana vērā tikai traumē bērnu, viņam rodas problēmas ar komunikāciju, empātiju, savu mērķu sasniegšanu.

Tāpēc tas, ko mēs varam darīt, attīstīt paši savas vecāku prasmes un viens no veidiem, kā to iespējams darīt, ir apmeklēt kvalitatīvas Vecāku skolas, pirmsdzemdību sagatavošanas kursus. Daļa vecāku satraucas, ka viņi nav labi vecāki, bet patiesībā mums nav jābūt ļoti labiem, bet pietiekami labiem vecākiem. Tā ir viena no zelta atslēgām, secinājumiem, pie kā nonācu savā pētījumā – galvenais uzdevums, ko varam mācīties, būt pietiekami labiem. Un apzināties, ka to varam iemācīties

Pēc šī pētījuma veikšanas vēlreiz kļuvu par mammu, tādējādi pati varēju pārbaudīt iegūtos secinājumus praksē. Manam lielajam dēlam jau ir 19 gadi. Un es sapratu, ka iešu visu to ceļu un mācīšos. Jo ir kļūdas, kuras pieļāvu ar vecāko dēlu un joprojām nevaru sev piedot, zinu savus klupšanas akmeņus. Ejot uz kursiem, ieguvu pārliecību, ka kursu apmeklēšana neatbrīvo no problēmām, bet iedot instrumentus, kā problēmas pārvarēt. Kā arī to, ka viss notiekošais ir normāli, arī manas bailes, nedrošība, situācijas, kad nespēju tikt galā. Tas ir tāpat kā ar valodas apguvi, brīžiem kādu vārdu var nesaprast, bet ir iespējas, kā tekstu saprast kopumā, kur meklēt vajadzīgo vārdu, ar ko to aizvietot. Tāpat arī vecāku kompetencēs būtiski ir prast dažādās situācijās atrast iespējamos risinājumus. 

Rakstot diplomdarbu, sapratu, ka likumdošanā nav ielikti atbalsta punkti, instrumenti topošajiem un esošajiem vecākiem – tādi ir tikai problemātiskām ģimenēm, bet atbalsts nepieciešams arī normālām ģimenēm. Šobrīd tāda valsts mēroga vienota programma nav izstrādāta un pieejama, lai gan par neformālo izglītību un izglītošanas nozīmi visa mūža garumā tiek runāts arvien vairāk. Tikai ne attiecībā uz vecāku kompetencēm, tai skaitā tēvu kompetencēm, kas mūsdienās kļūst arvien aktuālākas, jo vīrietis vairs nav tikai naudas pelnītājs, kas aiziet uz darbu, nopelna naudu un mājās atpūšas. Šobrīd tēva loma ļoti mainās. Un arī to vieglāk ir izprast, apmeklējot šādus pirmsdzemdību sagatavošanas kursus, vecāku skolas."

PIESAKIES Māmiņu Kluba DZEMDĪBU KURSIEM ŠEIT->>>

20151027100040-61495.jpg