O-o-o- kad dzemdībās jāsastopas ar negaidīto jeb liekam lietā B plānu

O-o-o- kad dzemdībās jāsastopas ar negaidīto jeb liekam lietā B plānu

31. Oct 2022, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Iedomāsimies situāciju- Tu esi apmeklējusi dzemdību sagatavošanas kursus, uzrakstījusi detalizētu dzemdību plānu, sakrāmējusi dzemdību somu. Bet Tu neesi sagatavojusies negaidītajam. Kopā ar vecmāti Inesi Kampusu esam sagatavojuši ieteikumus, kā tikt galā ar neparedzētām situācijām dzemdību laikā un tomēr koncentrēties uz skaistāko notikumu- bērniņa piedzimšanu.

PĀRSTEIGUMS! Tu tomēr gribi atsāpinošus līdzekļus

Vienalga, cik daudz izglītojošu grāmatu Tu būtu izlasījusi vai apmeklējusi kursus, nekad nevari zināt, kā jutīsies dzemdību laikā. Pat tad ja apkārtējās paziņas saka,ka mierīgi var iztikt bez atsāpinošiem līdzekļiem, tas nenozīmē,ka Tev tos nevajadzēs,jo,iespējams, tā būs atslēga uz ātrāku dzemdību noslēgumu.

Ja tas notiek ar Tevi:

Atkārto šo mantru: Nav viena noteikta veida,kā laist pasaulē mazuīti. Nodarbībās māca un iesaka,kā pareizāk vajadzētu elpot, lai sāpētu mazāk,lai mazulīti mācētu izelpot. Tomēr jāpatur prātā, ka nav nosodoši lūgt epidurālo anestēziju. Ļoti daudz sieviešu jūtas atvieglotas pēc tam, kad saņēmušas medikamentus. Ieteikumi topošajām māmiņām? Vecmāte apstiprina- nav pamata sevi šaustīt un ir pavisam pieņemami mainīt domas par medikamentu lietošanu.

Ups, tomēr ķeizargrieziens...

Ķeizargrieziens ir alternatīva dabiskām dzemdībām, kas nenoliedzami ir kā B plāns situācijās,ja viss nenotiek kā gribētos. Tāpat ir pietiekami daudz medicinīsku indikāciju ķeizargrieziena veikšanai, kas tik un tā liks izvēlēties B plānu.

Ja tas notiek ar Tevi:

Ja dzemdības ieņem citu gaitu un esi sabēdājusies, ka tomēr nevarēsi mazulīti laist pasaulē dabiskās dzemdībās, paskaties uz to to cita skatupunkta: Tu dari to, kas nepieciešams drosām dzemdībām. Vienalga, kādi būtu izvēlētie ceļi, pats galvenais ir rezultāts- veselīgs mazulītis.

Nē, tikai ne to- dzemdības ir jāierosina

Reizēm dzemdības vienkārši nesākas noteiktajā laikā. Vai arī mēdz gadīties citi medicīniski iemesli, kas dzemdības liek ierosināt ātrāk.

Ja tas notiek ar Tevi:

Lai gan tiek runāts par dabiskām dzemdībām, dzemdību ierosināšana nav retums. Dzemdības tiek ierosinātas, ja pastāv risks mazulītim vai mammai, piemēram, preeklampsija, diabēts vai placentas noslāņošanās. Topošajām māmiņām, kurām ilgst jau 41. vai 42.nedēļa, visticamāk dzemdības tiks ierosinātas. 

Wow- bēbītis izdomājis piedzimt ātrāk..

Arī priekšlaikus dzimušie mazulīši- kuri nākuši pasaulē mazāk kā 37 grūtniecības nedēļās- ir realitāte un kā rāda pētījumi nav noteiktu saistību starp riska faktoriem un priekšlaikus dzimušiem mazuļiem.

Ja tas notiek ar Tevi:

Bez panikas. Lielākā daļa bēbīšu,kas dzimuši laikā no 34 līdz 37 nedēļām ātri vien panāk attīstībā laikā dzimušos mazuļus. Viss atkarīgs no reālā vecuma. Ap 28 grūtniecības nedēļām lielākā daļa mazuļu spēj izdzīvot un mazuļi,kas dzimuši pēc 34 nedēļām ātri vien sāk justies tikpat labi kā laikā dzimuši mazuļi. Ja mazulītis izlēmis piedzimt agrāk, lielisks veids,kā stiprināt saikni, ir pieskārieni un ķermeniskā saikne. Jo biežāks būs āda-āda kontakts, jo labāk māmiņai un mazulītim. Un pat tad, ja mazulītim nepieciešams inkubators, māmiņa var būt klāt un turēt mazulīša roku, atslaukt pieniņu,lai piedāvātu visu labāko un uzturētu krūts pienu.

MĀMIŅU KLUBA DZEMDĪBU SAGATAVOŠANAS KURSI PAŠĀ RĪGAS CENTRĀ->>>>