No kā baidās topošās māmiņas?

No kā baidās topošās māmiņas?

27. Feb 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Ziņa, ka kļūsi par māmiņu, tavu dzīvi sagriež kājām gaisā, jo nekas vairs nebūs tā, kā iepriekš. Protams, ka neziņa par to, kā viss notiks, kāda tu būsi kā mamma, rada daudzus uztraukumus un bailes. Māmiņu Klubs apkopojis topošo mammu biežākās bailes. 

Ja šo lasot atpazīsti sevi un savas izjūtas, tad zini, ka neesi viena, jo līdzīgas domas galvā mīt arī citām topošajām māmiņām, kurām priekšā mazuļa piedzimšana.

Vai mans bērniņš būs vesels

Problēmas, kas saistītas ar mazuļa anatomiju un attīstību, bieži vien tiek noteiktas jau salīdzinoši agri. Tāpēc, ja tava grūtniecība norit bez sarežģījumiem, tu esi veikusi visas analīzes un izmeklējumus, un tie uzrādījuši labus rezultātus, tu vari būt 99,99% pārliecināta, ka tavs bērniņš būs vesels. Sarunājies ar savu bērniņu, seko līdzi viņa kustībām un izbaudi savu gaidību laiku!

Gadījumā, ja pēkšņi jūti izmaiņas, sākusies asiņošana vai kontrakcijas, sazinies ar savu ārstu, kurš informēs par tālāko rīcību.

Stress kaitēs manam bērniņam

Lai arī visi apgalvo, ka grūtniecības laikā vajag aizmirst par stresu, to pateikt ir daudz vienkāršāk nekā izdarīt. Tiesa, nav zinātniski pierādīts, ka māmiņas stress patiesi varētu kaitēt bērniņam, jo arī gadījumos, kad sievietei gaidību laikā nācies piedzīvot smagu zaudējumu, grūtniecība turpinājusi attīstīties normāli un piedzimis vesels bērniņš.

Tiesa, dažādu pētījumu rezultāti rāda, ka pastāv saistība ar stresu un priekšlaicīgām dzemdībām, kā arī pazeminātu jaundzimušā svaru. Tāpēc centies atrast veidus, kā savā ikdienā ienest vairāk miera un harmonijas, piemēram, vingrojot, lūdzot ģimenes locekļus iesaistīties mājas darbos, ja nepieciešams, samazinot slodzi darbā.

Es vairs nebūšu “es”

Iespējams, tu savu grūtniecību biji iedomājusies pavisam citādāku, kas ir normāli, jo gaidas ne vienmēr sakrīt ar cerēto. Piedevām, jāatceras, ka nav divu vienādu grūtniecību, tāpēc atšķirsies gan tevis un tavu draudzeņu gaidību laiks, gan arī tava pirmā un otrā grūtniecība. Grūtniecības laiks prasa lielu uzmanību pret sevi un puncī augošo mazuli, un dažbrīd tev šķiet, ka nekad iepriekš dzīvē neesi bijusi tik prasīga pret sevi, ka daudz kas no tā, ko esi darījusi līdz šim, jāatstāj pagātnei, taču atceries, ka pirmām kārtām tu nedrīksti aizmirst pati par sevi. Ja pirms grūtniecības biji aktīva un sportoji, neatsakies no fiziskajām aktivitātēm arī tagad, izvēloties sev piemērotāko slodzi. Tu vari aizvien būt aktīva un, starp citu, tas ir pat ieteicams!

Protams, dzīve pēc mazuļa piedzimšanas krasi mainīsies, taču, lai starp daudzajiem pienākumiem nepazaudētu sevi, pieņem savu tuvinieku un draugu atbalstu. Mēģini turpināt darīt tās pašas lietas, kuras darīji pirms bērniņa piedzimšanas un kuras tev sagādāja prieku, piesaistot dzīvesbiedru, kurš šajā laikā var pieskatīt bērniņu. Piedevām, šobrīd ir pieejams ļoti plašs dažādu aktivitāšu klāsts, kas pieejams tiešsaistē. Tu vari piedalīties dažādos semināros un konferencēs, neizejot no mājām, tā iegūstot informāciju gan par sev sievišķīgi svarīgām tēmām, gan arī profesionāliem jautājumiem. Izmanto iespēju, lai tu justos labi un tu nepazustu starp mammas pienākumiem, tā radot sev iekšējus pārmetumus.

Bailes no dzemdībām

Jāatzīst, ka lielākoties dzemdības nav vieglas kā laiska atpūta dienvidu pludmalē, taču tu vari izdarīt visu iespējamo, lai būtu šim darbiņam maksimāli sagatavojusies. Piemēram, Māmiņu Klubs regulāri organizē Lielās grūtnieču dienas, kas ļauj online vienas dienas laikā satikt dažādus speciālistus un saņemt atbildes uz sev svarīgiem jautājumiem par grūtniecību un dzemdībām, tāpat liels atbalsts dzemdībās būs dzemdību sagatavošanās kursos iegūtā informācija.

Es nebūšu laba mamma

Māmiņu Kluba Vecāku skolas iecienītā lektore Diāna Zande topošajām un jaunajām māmiņām, kuras cīnās ar pārmetumiem sev, ka viņas nav labas mammas, regulāri atgādina, ka viņas ir pietiekami labas māmiņas saviem mazuļiem. Notici sev, jo tu tiešām esi lieliska mamma!

Atceries, ka brīdī, kad tev uz krūtīm nolikts tikko dzimušais bērniņš, tev nav jābūt ekspertei mazuļa piebarošanas jautājumos, jāpārzina visas bērnu slimības un jāzina visas atbildes uz jautājumiem par podiņmācību. Tavas zināšanas augs līdzi ar mazulīti un ar katru dienu arī jaundzimušā aprūpe tev izdosies aizvien labāk. Piedevām, ja kādā brīdī tev šķitīs, ka nezini atbildi uz kādi no sev aktuālajiem jautājumiem par mazuļa attīstību, veselību, zini, ka tev vienmēr blakus būs gan tuvākie ģimenes locekļi, kuriem lūgt atbalstu, bērna pediatrs, kā arī Māmiņu Klubs.