Nepilngadīgās grūtnieces. Viedoklis.

Nepilngadīgās grūtnieces. Viedoklis.

12. Oct 2013, 21:00 čabule čabule

Tikko izlasīju rakstu, kur meitene prasa domas par to, vai ir normāli gribēt bērnu 14 gados. Raksts, protams, bija safabricēts, lai rosinātu diskusiju, bet tas man lika padomāt par reālo situāciju nepilnus 10 gadus atpakaļ.

Mācijos ne pārāk lielā pagasta skolā- tajā mācijās aptuveni 300 skolēnu. Klasē bija 12-15 cilvēku, paralelklasē arī tāpat. Kad gāju 9. klasē, tad mans klasesbiedrs kļuva par tēvu paralelklasesbiedrenes meitiņai. Kā jau laukos, bija par ko runāt un aprunāt. Viņiem tomēr ir tikai 15!!! Klasi augstāk mācījās meitene, par kuru arī pavīdēja baumas- viņa gaida mazo- un jā, mācību gads vēl nebija beidzies, kad piedzima viņas dēliņš. Atkal šoks- vēl viens bērns nepilngadīgajai un tas viss notiek manā skolā. Tā nu pabeidzu pamatskolu. Kad sāku iet vidusskolā , par mātēm kļuva vēl 3 meitenes no manas klases. Vienai no meitenēm bija 18, bet pārējām divām tikai 16. Vai grūtniecība tik agrā vecumā sākusi kļūt par normu? 11. klasē viena mana paziņa no diezgan labi situētas ģimenes palika stāvoklī, viņai bija 17- kad bērns piedzimtu, viņai būtu jau 18 it kā par agru, bet  vismaz viņa būtu pilngadīga. Bet nē, meitene izlēma, ka jātaisa aborts, viņai bija bail no savu vecāku reakcijas, no tā, ka sabojās sev dzīvi, karjeru. Mēģinājām viņu atrunāt, taču nesekmīgi. Drīz vien meitene atkal palika stāvoklī, bet bērniņu zaudēja. Tad pēc gada vēlreiz- šoreiz izlēma bērnu paturēt- tagad meitene ir laimīga, bet vai viņa nebūtu tāda bijusi jau pirmajā reizē? Tāda situācija bija toreiz, bet kā ir tagad?

Lai arī vairs nedzīvoju tajā pagastā, tur ir tik daudz nepilngadīgo māmiņu, vai māmiņu , kas pat nav vidusskolu beigušas. Kaut kas šīs meitenes vieno- pārsvarā viņas ir no diezgan nelabvēlīgām ģimenēm. Arī toreiz- manas klasesbiedrenes un paralelklasesbiedrene bija no nelabvēlīgām ģimenēm. Vai tiešām šīs meitenes ir mazāk informētas par kontracepciju, vai arī vienkārši grib ātrāk uzsākt "pieaugušo" dzīvi? 

Ir vēl kāds novērojums- meitenēm, kuras pašas mātēm ir piedzimušas agrā vecumā, visdrīzāk bērni pieteiksies agrāk, nekā citām. Zinu vienu māti, kurai meitas piedzima 16 un 18 gados, lieki teik, ka abām meitām vēl pirms 18 piedzima pirmais bērns, vecākajai no viņām tagad- 24 gados ir jau 3 bērni. 

Mans viedoklis: Man neliekas, ka padsmit gados būtu īstais laiks, kad taisīt bērnus. Labi, ir dažas meitenes, kas 15 dados ir daudz nobriedušākas, kā es savos 23, bet paskatīsimies kaut vai no finansiālās puses, ko māte savam bērnam var dot 15 gados, ja pat nevienā darbā padsmitgadnieku neņem? Kā var rūpēties par SAVU bērnu, ja nauda jāprasa SAVIEM vecākiem, vai ziedojumi sociālajos tīklos, jo nevar atļauties pat pamperus nopirkt. Un kā ar juridisko atbildību par kādu, ja pats par sevi vēl īsti neatbildi? Pilnīgi nesaprotu kā var gribēt sabojāt visskaistāko dzīves laiku, taisot bērnu speciāli!  Es 16 gados zaudēju nevainību, bet bērnus es noteikti negribēju. Man bija pārāk jautri- draugi, tusiņi, pilnīga bezatbildība- labi, neaudz atbildība, vienīgā doma bija- tikai nepalikt stāvoklī un visu nesabojāt. Nē, es nenodarbojos ar seksu pa labi un pa kreisi, bija "nopietnas" attiecības, bet bērni mūsu plānos neietilpa. Arī 20 gados par bērniem vēl nedomāju, likās, ka esmu par jaunu, pāris gados viss mainijās un jau 22 gados bērns bija plānu topa pašā augšā. Tad rodas jautājums, ko 22 gados plānos meitenes, kas bērniņu plāno 14 gados?

Es nenosodu nepilngadīgās māmiņas, aborts jau narī nav izeja, es vienkārši nesaprotu- KĀPĒC? Vajag domāt pirms paliek stāvoklī- nesākt seksuālas attiecības pirms laika un, ja tās sāk, izsargāties. Ģimenei vienmēr būs  laiks, bet bērnībai gan ne- tā ir pārāk īsu laiku, lielākā kļūda ir par ātru no tās atteikties.

čabule čabule 13. Oct 2013, 17:48 indrasniega

Tieši to pašu nodomāju. Kas te vispār notiek ar tiem profiliem? Māmiņu klubam kaut kā būtu jārisina šī problēma, bet tas laikam nav īsti iespējams, ja nereģistrējas ar savu īsto vārdu, bet 1. to arī varētu noviltot, 2. tomēr patīk būt anonīmai, kaut gan es tāda īsti neesmu, jo pēc profila bildes mani var atpazīt.
Varbūt jāierobežo reģistrēšanās no vienas IP adreses? jāliek kaut kāds liegums?

čabule čabule 12. Oct 2013, 22:57 exkursante

es arī vairāk par 18 neizskatos, tāpēc redzu, kā uz mani skatās stumjot ratus..
Nevajag jau īsti uztraukties par to, ko domā citi, 18 gados cilvēks ir tiesīgs izlemt un neviens jau Tev dokumentus nav prasījis, kad stum ratus? 😃
Nav jau pareizais vai nepareizais veids kā dzīvot, vienkārši izteicu savu neizpratni nedaudz garāk nekā komentārā, tāpēc šis raksts.

čabule čabule 12. Oct 2013, 22:48 exkursante

18 vai 14 gadi- tā tiešām ir liela atšķirība. Un nezinu cik speciāli tas bija, bet zinu arī 14 gadīgas punčotājas, kas staigā ar lepni paceltu galvu , man tas vienkārši nav saprotams. Kā jau teicu- es nenosodu, es tikai nesaprotu!

čabule čabule 12. Oct 2013, 22:45 exkursante

Tu lietoji kontracepciju, tātad bērnu neplānoji. Tas, ka tagad esi laimīga ir apsveicami. Es jau teicu- aborts nav izeja. Bet es vairāk šo rakstu biju domājusi tieši par meitenēm, kas plāno bērniņus tik jaunas.
Ģimene arī vienmēr man bijis aicinājums. Vienmēr esmu domājusi par to, ka izaugšu un man būs vīrs un bērni, bet vai to man vajadzēja 16 gados? Nē, 16 gados man vajadzēja ballīti, lai pēc tam nav jānožēlo, ka tas ir tas, ko neizdarīju- neiztusējos, neizbaudīju "saldos" 16 (kas ievilkās līdz tiem pašiem 20), vajadzēja domāt par izglītību- ko savā dzīvē vēlos sasniegt...
Tagad man tiešām ir vīrs un meitiņa, esmu patiešām laimīga arī domājot par pagātni. Es nekad savu bērnu nevarēšu vainot pie tā, ka kaut ko nesasniedzu vai neizdarīju pirms viņas nākšanas pasaulē..

aab aab 12. Oct 2013, 22:38 exkursante

protams, ka situācijas ir dažādas. nav runa par gadījumiem, kad bērnam var dot to, kas ir nepieciešams un 18 gados. runa ir par 14 un 15 gadiem, kad tomēr nevajag sekot mirkļa iegribai - gribu bērnu! cilvēks domā - Dievs dara.

aab aab 12. Oct 2013, 21:37

man patīk tas raksts. žetons. piekrītu tam, ko esi uzrakstījusi.
ok, man varbūt nav bijuši entie partneri, bet esmu neizsargājusies tikai tad, kad ar vīru abi nolēmām, ka gribam bērniņu.
manā skolā nebija daudz šādu grūtniecību, bet bija. atceros, ka bija meitene (pāris gadus zemāk par mani), kas savā pamatskolas izlaidumā bija ar milzīgu punci (tātad apm gadi 15-16). tagad viņai ir apm 25 un jau divi bērni. tāpat atceros, ka klasesbiedrenei piedzima mazais, kad viņai bija 18 (10.kl. pabeidza un piedzima). tagad viņai ir 27 un 3 bērni, katrs no sava. tāpat kādu no gudrajām meitenēm čalis pierunāja uz bērnu - tā nu 12.kl. nepabeidza ar mums... tādi stāsti ir noteikti daudzām. es neuzskatu, ka 15 gafos būtu jau JĀGRIB bērns! ne tu viņu pabarosi, ne apģērbsi. protams, ka ir arī izņēmumi, bet tādu nav daudz.
protams, ka mūsdienu jaunatne ir savādāki, bet ne jau tik savādāka, lai nezinātu, kas ir kontracepcija un gribētu bērnus. nezinu, bet šajā vecumā ir jāmācās, kaut vai ballītes, bet ne jau bērni... lai vēlāk nav jāskatās uz savu bērnu un klusībā (labāk klusībā, nevis skaļi) jāsaka, ka es taču varēju mācīties un tu man izjauci visu dzīvi. skumji, bet fakts.

katrai sievietei es varētu teikt tā - ja tu vēl negribi bērnu, tad izsargājies. katru reizi, kad neizsargājies, vari palikt stāvoklī!