Neonatoloģe: tas, ka mazulis ir sapinies nabassaitē, vēl neko nenozīmē!

Neonatoloģe: tas, ka mazulis ir sapinies nabassaitē, vēl neko nenozīmē!

20. Feb 2016, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Dažkārt dzemdību laikā, ap mazuļa ķermenīti vai atsevišķām ķermeņa daļām mēdz būt apvijusies nabassaite. Turpinājumā uzzini, kādas (un vai vispār) sekas tas var atstāt uz bērniņa turpmāko attīstību!

Konsultē pediatre – neonatoloģe Dr. Dace Tropa.

„Tas, ka bērniņš ir bijis sapinies nabassaitē, vēl neko nenozīmē. Lielākā daļa bērnu tajā satinas, jo grūtniecības laikā, māmiņas vēderā, nepārtraukti kustas gan pats bērniņš, gan nabassaite, kas peld augļūdeņos.

Jo garāka nabassaite, jo mazulītim tajā vieglāk sapīties.

Svarīgi ir tas, kas ar nabassaiti notiek bērniņa dzimšanas brīdī!

Nabassaite var arī nekaitēt

Tad, ja dzemdību laikā, nākot ārā no dzemdes, mazulītis nabassaitē ir satinies pārāk cieši, tā ar savu ierobežoto garumu viņam, pirmkārt, varētu traucēt piedzimt, jo nabassaite nav tik gara, lai izlaistu bērniņu ārā no dzemdes. Otrkārt, pārāk īsa nabassaite varētu radīt nospiedumus kādā no bērniņa ķermeņa daļām.

Tas, ka mazulītis bijis satinies savā nabassaitē var neradīt arī nekādas sekas. Bērniņš piedzimst, viņu no nabassaites izritina, un viss ir labi.

Tomēr tad, ja nabassaite ir īsa, traucē dzemdībām vai varbūt pat nospiež kādu no bērniņa ķermeņa daļām, šajā gadījumā var būt ļoti plašs, iespējamo seku diapazons.

Ja nabassaite apvijusies cieši

Tad, ja bērniņu no saspringtās nabassaites atbrīvo ļoti ātri un bērna pirmais elpas vilciens nekavējas ilgi, arī šajā gadījumā nekādi veselības traucējumi var nerasties.

Pašas satīšanās sekas, ja tādas būs, redzamas uzreiz. Tomēr, ja bērniņš ir labi formēts un visi viņa orgāni ir labi attīstīti, tas nozīmē, ka nabassaites aptīšanās viņam neko sliktu nav nodarījusi.

Kādas komplikācijas varētu radīt tas, ja nabassaite, kas bijusi apvijusies bērniņa ķermenim, ir kavējusi normālu dzemdību procesu – tas nozīmē, ka piedzimstot viņš kaut ko nav spējis, piemēram, elpot. Tieši elpošanas aizkavēšanās varētu būt par iemeslu kādiem sarežģījumiem,” tā speciāliste.

Jau drīzumā uzzini, kādas sekas var būt tam, ja piedzimstot, bērniņš nav elpojis!

 

Uzdod savu jautājumu vai ierosini tēmu rakstiem, rakstot uz kristine@maminuklubs.lv!