Modernizēta radioloģijas nodaļa Kuldīgas slimnīcā

Modernizēta radioloģijas nodaļa Kuldīgas slimnīcā

10. Oct 2017, 11:15 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

SIA "Kuldīgas slimnīca" radioloģijas nodaļā, kuras darbību ar 2015. gada sākumu organizē SIA "Veselības centrs 4" grupas uzņēmums SIA "Vizuālā diagnostika", septembra sākumā tika uzstādīta jaunākās paaudzes datortomogrāfijas (DT) iekārta Siemens Somatom go.Up, kas ir nozīmīgs ieguldījums diagnostikas pakalpojumu kvalitātes uzlabošanā.

Kā norāda SIA "Vizuālā diagnostika" izpilddirektore Evija Mirzojana, jaunā 64 slāņu DT iekārta ir nomainījusi esošo 16 slāņu iekārtu, un tai ir jaunas klīniskās iespējas. Līdz ar Siemens Somatom go. Up uzstādīšanu SIA “Vizuālā diagnostika” turpina aktīvi iesākto darbu pie izmeklējumu un pakalpojumu sniegšanas kvalitātes celšanas, padarot augstvērtīgu diagnostisko pakalpojumu pieejamību visiem Latvijas iedzīvotājiem.

Aprēķināts, ka līdz ar jaunās datortomogrāfijas iekārtas uzstādīšanu, SIA "Vizuālā diagnostika" investīcijas Kuldīgas slimnīcas radioloģijas nodaļas modernizācijā no 2014. gada nogales sasniegušas 1.5 miljonus eiro. SIA "Vizuālā diagnostika" valdes loceklis Māris Rēvalds pastāstīja, ka Siemens Somatom go.Up DT uzstādīšana ir būtisks ieguvums ne vien Kuldīgas slimnīcai, bet arī visiem Kurzemes reģiona iedzīvotājiem, jo diagnostikas iespējas kļūst arvien plašākas un kvalitatīvākas. “Šīs jaunākās medicīnas tehnoloģijas, kuras ieviešam Latvijā, ir tās, kas glābs tūkstošiem cilvēku dzīvības, tāpēc esam īpaši gandarīti, ka esam vieni no pirmajiem Austrumeiropā, kuriem ir izdevies iegādāties un uzstādīt šāda veida iekārtu," saka M. Rēvalds.

Kuldīgas novada domes priekšsēdētāja Inga Bērziņa atzīst, ka jābūt priecīgiem un pateicīgiem, ka tieši Kuldīgā ir šāda līmeņa radioloģijas nodaļa. “Kuldīgas novada domes vārdā esam pateicīgi SIA "Vizuālā diagnostika" vadībai par ieguldīto darbu un resursiem," norāda I. Bērziņa.

SIA "Kuldīgas slimnīca" valdes loceklis Ivars Eglītis uzsver publiskās privātās partnerības nozīmību, sakot: "Mēs tikām ilgstoši novājināti saistībā ar finansējuma trūkumu veselības aprūpes nodrošināšanai. Ja nebūtu iespēja dibināt šo publisko - privāto sadarbību, tad slimnīca nespētu nodrošināt tādu diagnostikas kvalitāti un nespētu noturēt tik augsta līmeņa speciālistus. Būtībā mēs esam radījuši ļoti pievilcīgu darba vidi mūsu darbiniekiem."

Jaunā datortomogrāfijas iekārta pirmo reizi tika prezentēta aizvadītā gada nogalē vispasaules medicīnas izstādē Čikāgā (ASV), ražošanā tā ir no šī gada aprīļa vidus, bet jau no septembra pieejama Kuldīgā.  Tā apvieno mūsdienu medicīnai raksturīgākās jaunākās tendences - minimāli iespējamais apstarojums, attēla kvalitātes uzlabojumi, lietošanas ērtības un jaunas iespējas diagnostikā, kā arī Siemens Somatom go.Up ir viena no pirmajām šāda modeļa iekārtām Eiropā. SIA "Vizuālā diagnostika" radioloģe - diagnoste Dr. Inese Laganovska norāda, ka Kuldīgu var apskaust daudzas ārstniecības iestādes, jo tik labi aprīkota radioloģijas nodaļa kā šeit ir reti sastopama. “Nemitīgā nodaļas modernizācija ir izaicinājums arī medicīnas personālam, taču tas profesionālā ziņā liek turēties pasaules līmenī," saka I. Laganovska.

Siemens Somatom go.up ir pirmā iekārta Latvijā, kuras ekspozīcijas parametri ir īpaši izveidoti atbilstoši jaunākajam virzienam pacienta apstarojuma devu samazināšanā – iekārta 80 kV režīmā darbojas ar 400 mA stariem un īpašu alvas (Sn) starojuma filtrāciju. Savienojumā ar zemo devu iteratīvo rekonstrukciju tas uzlabo attēlu kvalitāti visos rutīnas izmeklējumos, vienlaicīgi mazinot starojuma kaitējumu pacientam.

Iekārtas komplektācijā ir datorizēta plaušu veidojumu atrašanas programmatūra Lung CAD (Computed Aided Diagnostics), kas automātiski iezīmē tos veidojumus, kuriem nepieciešama īpaša radiologa diagnosta uzmanība. Šī programmatūra palīdz radiologam diagnostam ātrāk un kvalitatīvāk veikt attēlu aprakstus. Automatizētā plaušu veidojumu diagnostika Latvijā ir ieviesta pirmo reizi, un saistībā ar to, ka onkoloģijas nozare ir viena no prioritārajām Latvijas veselības aprūpes nozarēm, tas ir īpaši nozīmīgi.

Atbilstoši SIA “Vizuālā diagnostika” kvalitātes politikai, iekārta nodrošina automatizētu mugurkaula un ribu attēlu rekonstruēšanas iespējas ar Inline Spine Ranges un Inline Rib Ranges programmatūru, kas attēlus veido atbilstoši pacienta anatomiskajām īpatnībām. Tāpat iekārtas komplektācijā ir metāla artefaktu samazināšanas tehnoloģija iMAR, asinsvadu kalcifikātu novērtēšanas programmatūra CaScoring un asinsvadu analīzes programmatūra. Tāpat jaunā iekārta sniedz iespēju radiologiem diagnostiem attālināti veikt angiogrāfijas attēlu detalizētu analīzi ar programmatūrām syngo.CT Vascular Analysis un syngo.CT Vascular Analysis Autotracer. Ar laiku asinsvadu analīzes programmatūru ir plānots sasaistīt arī ar citām SIA “Vizuālā diagnostika” un SIA “Veselības centrs 4” datortomogrāfijas iekārtām.

Iekārtas vadības funkcijas ir izvietotas uz planšetdatora ar īpaši pielāgotu un ērtu lietošanu, kas ir atbilstoša jauno radiologa asistentu un radiogrāferu prasībām par pievilcīgu darba vidi. Papildus iekārtā ir iebūvēts jaunākais Siemens detektors ar īpaši zemu paštrokšņu līmeni un atbilstoši augstu attēlu kvalitāti, kā arī ir pieejams īpašs režīms ķermeņa jūtīgo daļu aizsargāšanai – iekārta samazina tiešo starojumu, starojumam ejot no pacienta priekšpuses virs acu lēcām un vairogdziedzera.

SIA “Vizuālā diagnostika” ir SIA “Veselības centrs 4” grupas uzņēmums, kurš dibināts 2006. gadā un nodrošina dažādu radioloģisko izmeklējumu veikšanu visā Latvijā. Uzņēmums nemitīgi attīstās, apgūstot arvien jaunus Latvijas reģionus. Uzņēmumam ir 11 filiāles 10 Latvijas pilsētās - Kuldīgā, Aizputē, Rīgā, Jēkabpilī, Jelgavā, Valmierā, Siguldā, Gulbenē, Liepājā un Saldū. Uzņēmums nodrošina magnētiskās rezonanses, datortomogrāfijas, rentgenoloģiskos, mamogrāfijas, ultrasonogrāfijas u.c. diagnostiskos pakalpojumus.

Datortomogrāfiju ar Siemens Somatom go.up iekārtu veic "Kuldīgas slimnīca" telpās, Aizputes ielā 22, Kuldīgā, tālr.: 63374025, 29100074, www.vizualadiagnostika.lv.