Matu griešana grūtniecības laikā: drīkst vai nedrīkst

Matu griešana grūtniecības laikā: drīkst vai nedrīkst

19. Aug 2018, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Dažkārt tieši skaistumkopšanas jautājumi ir tie, kas topošās māmiņas uztrauc visvairāk, sevišķi, ja jāizšķiras par matu griešanu un krāsošanu. No vienas puses - māņticība, no otras puses - jābūt taču sakoptai, skaistai. Nu lūk, šajā reizē vairāk parunāsim par to, vai grūtniecības laikā būtu jāļaujas māņticībai, vai tomēr jārūpējas par saviem matiem maksimāli labi, tā, lai labums tiek gan pašai, gan bērniņam.

Vai esat pamanījušas, ka grūtniecības laikā sievietes visbiežāk izvēlas vienkāršu matu sakārtojumu kā astīte? Pat tādas, kam līdz grūtniecībai bijuši īsi mati, it kā aizmirst par frizētavu. Un,  - kāpēc? Tāpēc, ka dažkārt saskaramies ar māņticību saistībā ar matu griešanu.

Kādi ir populārākie mīti šajā sakarā?

  • ja grūtniecības laikā griež matus, nogriež spēku, kas nepieciešams normālām dzemdībām
  • ja grūtniecības laikā griež matus, var saīsināt bērna mūša garumu
  • ja griež matus pirms dzemdībām, nogriež bērnam prātu

Protams, tas viss nāk mums līdzi no pagātnes, un medicīniska, loģiska pamatojuma tam visam nav. Grūtniecības laikā matus griezt drīkst, senāk cilvēki dzīvoja tuvāk dabai, vairāk pievērsās sakrālām zināšanām kā tagad. Un tajos laikos matu griešana varēja nozīmēt pat sava likteņa pārmaiņas ne uz to labāko pusi.

Netradicionāls viedoklis

Ir ārsti, kas praktizē netradicionālās medicīnas metodes, ārstējot pacientu fiziskās kaites enerģētikas līmenī, un daži no viņiem uzsver, ka mati ir mūsu ceļa biedri, kas veido mūsu enerģētisko balansu. Bērniņa ieņemšanas laikā matu galiņos sakoncentrējas enerģētisko plūsmu kodoli, kas sāk cirkulēt pa diviem apļiem - pa ārējo, kas sievietei palīdz gūt spēkus, un pa iekšējo, kas vēršas pie gaidāmā bērniņa, lai ietekmētu to pozitīvi. Mati spēcina enerģijas plūsmu, pateicoties apkārtējai videi, un spēj enerģiju savākt vienkopus. Vai ir vērts griezt? Kā saka enerģētiķi - īsus matu griezumus pēkšņi nevajadzētu izvēlēties, bet pielīdzināt matu galus gan vajadzētu, jo tas palīdzēs stimulēt jaunas enerģijas plūsmu.

Mūsdienīgs viedoklis

Ir māmiņas, kas uzsver - pat vairākus bērniņus gaidot, ar prieku devušās pie sava friziera. Protams, eksperimentu matu garuma izvēlē nav bijis, tiek atjaunots vien matu sakārtojums, kāds sievietei liek justies ērti. Bet matu griešana - regulārs process. Pie tam, dažkārt māmiņas uzsver, ka viņas diezvai būtu apmierinātas, visus 9 grūtniecības mēnešus izskatoties nekoptas. Pie tam - arī pēc dzemdībām ne vienmēr uzreiz ir iespēja tikt pie friziera, jo pašā sākumā vēl īsti nav, kam mazulīti uzticēt. Mūsdienīga, stilīga topošā māmiņa un nekopti mati - tas neesot modē. Par sevi ir jārūpējas, par saviem matiem arī tāpat. Arī pasaulē atpazīstamas sievietes - māmiņas grūtniecības laikā devušās pie friziera, derētu šo to no viņām mācīties!

Profesionāls viedoklis

Grūtniecības laikā sievietē norit milzīgas hormonālās pārmaiņas, mainās gan organisms, gan arī mati, kas var mainīt pat savu struktūru. Var būt tā, ka pēkšņi tie kļūst skaistāki, vai, piemēram, otrādi - plānāki, grūtāk ieveidot matus dēļ to raupjuma. Kā nu kurai sievietei. Daudzas grūtnieces saskaras ar ādas un arī matu pārmaiņām grūtniecības laikā. Radikāli mainīt matu griezumu grūtniecības laikā neiesaka arī profesionļie frizieri, sevišķi, ja topošajai māmiņai ir samērā gari mati, jo rezultāts var būt neparedzams. Mati var šķelties, tāpēc tomēr tie būtu jāaplīdzina vismaz reizi 1-3 mēnešos.

Apvienojot dažādus viedokļus, jāsaka: ja uzticaties netradicionālajai medicīnai, bet matu stāvoklis grūtniecības laikā ir mainījies, tomēr kardināli imidžu mainīt grūtniecības laikā nevajadzētu. Topošajām māmiņām ir jāprot relaksēties, ir jābūt skaistām, ar sevi apmierinātām, tāpēc matu galu aplīdzināšana ir pat ieteicama.

Ja pievērsies netradicionālās medicīnas metodēm, te būs daži padomi saistībā ar rūpēm par matiem

1. Ceturtdiena. Kopš seniem laikiem tā skaitījusies sakrāla diena. Ceturtdienās pieņemts lasīt ārstnieciskās zālītes, jo šajās dienās tās pildās ar īpašiem spēkiem. Piemēram, pirms Lieldienām agrāk tika svinēta tīrā ceturtdiena, kad tika pilnībā attīrīts gan ķermenis, gan mājoklis. Ceturtdienās jāatbrīvojas no visa sliktā un nevajadzīgā.

Ko darīt: izmanto šo dienu matu griešanai un matu attīrīšanas procedūrām, jo matos arī uzkrājas negatīvā enerģija

2. Sāls. Tā ir vienīgā dabas viela, ko izmantojam tādā izskatā, kāds tas bijis senāk, sālī koncentrējas Zemes enerģija. Sāls spēj uzsūkt negatīvo enerģiju un uzlabot veselību, kas zināms jau kopš seniem laikiem.

Ko darīt: pirms matu mazgāšanas ar mitriem pirkstiem tajos ierīvēt mazliet parastas sāls, vislabāk - galvas ādā. Atstāt matos sāli uz 15 minūtēm un izmazgāt, kā ierasts, izmantojot savu šampūnu.

3. Krāsa. Krāsas simboliskā pasaule ir arī mūsu dzīvē, tikai parasti to īsti nemanām, lai gan neapziņā tas viss tiek pielietots. Krāsai ir milzīgs spēks, kas spēj ietekmēt gan noskaņojumu, gan veselību.

Ko darīt: izmanto zaļas krāsas dvieli matu nosusināšanai. Pēc sāls attīrošanām procedūrām, enerģētiskais vilnis, ko sniegs zaļā krāsa, nostiprinās rezultātu, tā būs aizsardzība, kas kļūs par pozitīva noskaņojuma katalozatoru un nodrošinās jauna enerģijas lādiņa atnākšanu.

Māmiņu Klubs

zelka zelka 20. Aug 2018, 10:20

šis jautājums man liek vienmēr pasmaidīt, jo kādēļ neviens nejautā vai grūtniece drīkst griezt roku, kāju nagus, jo tas šķiet dabiski, bet kā mati tā dažbrīd var dzirdēt viss kaut ko 😀

Lavanda1234 Lavanda1234 06. Aug 2017, 18:57