Mana pieredze: Mazulim nepieciešamais

Mana pieredze: Mazulim nepieciešamais

09. Jul 2014, 00:54 Jujuk Jujuk

Praktiski katrai sievietei, ieraugot divas paralēlas svītras grutniecības testa lodziņā, prātā nāk doma no sērijas "Fooorši! Man būs mazulis!". Tā bija arī man. Tāds bija mūsu kopīgā ceļa, jaukā piedzīvojuma, sākums.

Būtu ļoti labi, ja katrai topošai māmiņai blakus vienmēr būtu kāds labsirdīgs cilvēks, kas pastāstītu, kas viņu sagaida tuvākā un ne tik tuvā nākotnē, kas viņai ir vai nav nepieciešams, kā pareizi saplānot savu laiku un vispār - visas ģimenes dzīvi. Diemžēl, tādi "universāli padomdevēji" šobrīd ir milzīgs deficīts, un topošo un esošo māmiņu galvenie palīgi ir:

1) internets, kas vienmēr ir gatavs atbildēt uz jebkuru jautājumu un nekad nepateiks, vai šī atbilde ir pareiza, kā arī

2) mammas/radinieces/labākās draudzenes, kas vienmēr pastāstīs, kā līdzīgā situācijā gāja viņām, un nekad nepateiks, kā rīkoties tev.

Tā bija arī man. Stundām ilgi informācijas meklējumi interneta plašumos un ar telefonu rokās pavadītās diennaktis. Rezultāts - sajūta, ka par katru mani interesējošu jautājumu būtu iespējams aizstāvēt disertāciju.

Iespējams, mana pieredze būs kādai māmiņai noderīga un palīdzēs ietaupīt laika gabaliņu. Tātad, MANTU SARAKSTS:

1. GULTIŅA. Izmērs - 120x60cm. Pirkta jauna, ražota Latvijā (Troll). Dizains - ar regulējamu augstumu un paceļamu sānu. Materiāls - bērzs. Der arī priede, bet salīdzinot ar bērzu, tā ir mīkstāka un ar laiku maina krāsu.

2. MATRACIS. Labāk pirkt kopā ar gultiņu, pašsaprotams, identiska izmēra (120x60cm). Materiāls - kokvilna, pildījums - porolons, ar kokosšķiedrām.

Ieteikums: Izvēloties matraci ir svarīgi, lai tas būtu pietiekoši ciets, t.i. nedrīkst pirkt mīkstu.

3. APMALES GULTIŅAI. Optimāls garums - 300cm.

4. ŪDENSNECAURLAIDĪGS PALAGS. Pietiek ar vienu. Kokvilnas palags ar gumijām un gumijas "oderi". Tiek likts uz matrača, lai pagarinātu tā mūžu.

5. SEGA(S). Vienkārša 100% kokvilnas sedziņa.

Ieteikums: Vēl var nopirkt kokvilnas trikotāžas sedziņu (izmērs 90x90cm vai lielāks) - ratiņiem, ceļojumiem un visiem citiem dzīves gadījumiem. Tādas ir sastaptas H&M un Mothercare veikalos. Lietojam ikdienā pilnīgi visur. Ziemā var noderēt arī 100% vilnas sega/plediņš.

Nav nepieciešams: Cita veida segas - lins ar vilnu, lins ar kokvilnu, dūnu (tā var noderēt vēlāk), poliesters. Arī citi izmēri nav nepieciešami. Ja ir karsti - var iztikt bez segas, ja silti - ar vienu segas kārtu, ja auksti - ar divām kārtām.

6. GULTAS VEĻA. Izmērs - identisks ar segu. Materiāls - 100% kokvilna. Daudzums - divi vai trīs komplekti. Mūsu komplektos bija segas pārvalks (kas arī tiek izmantots) un spilvendrāna (gaida savu laiku).

Ieteikums: Palaga vietā izmantojam paladziņus/autiņus (skat.zemāk).

7. PALADZIŅI (AUTIŅI). Izmērs - 100x100cm. Materiāls - 100% kokvilna. Kvalitāte - flaneļa un gultas veļai izmantojamais plānais audums. Daudzums - 5-6 flaneļas autiņi, 6-8 plānie. Audumu veikalā pirkts audums, kas mājās tiek saplēsts (ja ir iespēja, tad var arī apstrādāt malas). Iespējams nopirkt arī gatavus, bet mazāka izmēra.

Ieteikums: Tiek izmantoti visur - gultiņā, ratiņos, barojot bērniņu vecāku gultā utml., vajadzības gadījumā divās, četrās kārtās.

8. LUPATIŅAS. Flaneļas gabali 15x30cm. Daudzums - daudz, 10-15gab.. Var arī marles.

Ieteikums: Atraudziņu, siekalu un daudz kā cita likvidēšanai. Tiešām nepieciešamas.

9. VANNIŅA. Izmērs - pēc iespējas lielāks. Materiāls - plastmasa.

Ieteikums: Var nopirkt plastmasas sēdeklīti vanniņai (bet tas mums noderēja tikai pirmajās 3 reizēs), kā arī krūku.

10. DVIEĻI. Izmērs - lieli 1-2gab. (ērtāk - speciālais dvielis ar kapuci vai arī citas bērniem paredzētas variācijas), mazi 2gab..

11. PĀRTINAMĀ VIRSMA. Vai arī pārtinamais galdiņš, var ar plauktu/skapīti, lai būtu kur salikt mazuļa kopšanas piederumus un apģērbu.

12. "TRANSPORTS": RATI, AUTOKRĒSLS. Svarīgi (bez cenas un dizaina): Autokrēslam - drošība un forma, kas paredzēta jaundzimušajiem (bērniņš nedrīkst sēdēt, ir jāguļ ar C veida muguras izliekumu).

Ratiem:

- svars (jo vieglāk, jo labāk - pirmajās nedēļās pēc dzemdībām tas būs bonuss);

- izmērs (vai ieiet liftā/durvīs);

- amortizācija (rāmja konstrukcija un riteņi);

- rokturis (regulējams un pārliekams uz abām pusēm, vai arī jābūt iespējai apgriezt kulbu);

- kulba (lai būtu labs matracis vai iespējams tādu iegādāties, materiāls - viegli mazgājams);

- aksesuāri (moskītu tīkls, lietus plēve, saules aizsargs).

Ieteikums: Labāk pirkt vienas firmas autokrēslu un ratus, jo tad būs iespējams vajadzības gadījumā autokrēslu izmantot kulbas vietā. Tas nav īpaši veselīgi, bet dažreiz atvieglo dzīvi (piemēram, lielveikalos autokrēslu nebūs jāliek RIMI ratos vai jānēsā rokās).

13. NAKTS LAMPIŅA. Jo blāvāka, jo labāk (naktī vienalga būs sajūta, ka ļoti spilgta).

14. KRŪŠTURIS BAROŠANAI. Daudzums - vismaz 2gab.. Izmērs - vismaz par 1 izmēru lielāks par to, kas ir grūtniecības laikā.

Ieteikums: Pirkt pēc iespējas tuvāk dzemdībām, kā arī pielaikot vairākus izmērus, lai saprastu, kurš der labāk (kas "atnāks" piens, iespējams, būs nepieciešams lielāks). Līdz dzemdībām labāk nopirkt tikai vienu, otro - pēc piena "atnākšanas".

15. KRŪŠTURU IELIKTNI. Izmēģinot vairākas firmas, visērtāki bija NUK Ultra Dry (pirmajām nedēļām), NUK Classic (kad laktācija jau vairāk vai mazāk stabilizējusies).

16. HIGIENISKI IELIKTŅI PĒC DZEMDĪBĀM. Pirmajām nedēļām pēc dzemdībām. Atkarībā no izdalījumu intensitātes - mazākas vai lielākas uzsūktspējas. Labāk nopirkt vairākus iepakojumus uzreiz (ar aprēķinu ikdienas lietošanai 2-3 nedēļām), lai nevajadzētu par to uztraukties tad, kad būs pavisam citas prioritātes.

17. APTIECIŅA BĒRNAM: jūras ūdens ampulās, Rhinomer ar rezerves uzgaļiem (ērts), svecītes un sīrups pret temperatūru (paracetamolu/ibuprofenu saturošs), kā arī citas zāles, ja tādas ieteiks ģimenes ārsts.

18. TERMOMETRS. Pēc neilgām pārdomām tika nopirkts bezkontakta termometrs, ar kuru iespējams izmērīt gan ķermeņa, gan istabas, gan ūdens temperatūru, pie tam, 5-10 sekunžu laikā.

19. HIGIĒNAS PIEDERUMI BĒRNAM: autiņbiksītes ("pamperi"), mitras salvetes, vates plāksnītes, vates kociņi (bērniem paredzēti), vate (ausīs pēc vannošanās), bērnu ziepes, bērnu eļļa, mitrinošs losjons (pirmajām dienām/nedēļām, kad jānolobas bērna ādiņai), līdzeklis autiņu zonai (pūderis/kartupeļu ciete/sudokrem), švammīte, bērnu veļaspulveris.

20. APĢĒRBS BĒRNAM:

- "bodiji" vismaz pa 3 gabaliem 56.izmēra (jeb Newborn) un 62.izmēra (jeb 0-3mēn.). Labāk ar garām un speciāli atlokamām piedurknēm (cimdiņu vietā);

- bikses/rāpulīši - pa 2-3 gab. 56. un 62.izmēra;

- siltāks apģērbs pastaigām - atkarīgs no gadalaika;

- mājas kombinezoni - 1-2gab. (ērti gulēšanai);

- zeķes - 1 pāris vilnas, 2 plānas;

- cepurītes - 1 silta (rudenī/ziemā/pavasarī), 2 plānas (pēc vannošanās);

- var nopirkt pāris 62.izmēra jaciņas, kā arī apģērbu un konvertu izrakstīšanas dienai.

Ieteikums: Labāk nopirkt paša mazākā un nākamā izmēra apģērbu uzreiz, lai pirmajās nedēļās par to nebūtu jāuztraucas. Lielāka izmēra apģērbus labāk pirkt pēc dzemdībām (piemēram, 68.izmēru jāpērk, kad bērniņam jau der 62.izmērs).

Svarīgi: vairākām firmām norādītie izmēri ir mazāki par reālo (praktiski visiem Polijas ražojuma apģērbiem), bet tas kļūst jūtams sākot ar 62.izmēru.

Ceru, ka šis saraksts atvieglos dzīvi kādai topošai māmiņai. Protams, ne viss pieminētais ir obligāti nepieciešams, bet centos uzskaitīt visu, kas ir noderīgs un tiek lietots ikdienā. Vēl varu ieteikt visas mantiņas pirk pakāpeniski, kā arī neatlikt pirkumus un dzemdību somas pakošanu līdz pēdējam mirklim -  tas ļaus iespēju robežās izbaudīt pēdējas klusās nedēļas bez steigas un stresa!

Jujuk Jujuk 09. Jul 2014, 18:08 Madariins

Nopirku flaneļas audumu un saplēsu gabaliņos 😉

Jujuk Jujuk 09. Jul 2014, 18:01 Salamandraa

Termometrs Microlife bezkontakta (izskatās kā pistole), maksāja ap 40-50€, vairs neatceros. Esam ļoti apmierināti, vēl nebija šaubu, ka rāda neprecīzi, bet arī neesmu ne ar ko salīdzinājusi. Man arī ar elektroniskiem termometriem nav problēmu - ir jāmēra zem mēles, tad būs precīzi (bet mazam bērnam tas īsti neder).

09. Jul 2014, 13:49

mums ir bijis ta, ka elektroniskais no hg bez hg termometri krasi atskiras!

09. Jul 2014, 13:48

TERMOMETRS. Pēc neilgām pārdomām tika nopirkts bezkontakta termometrs, ar kuru iespējams izmērīt gan ķermeņa, gan istabas, gan ūdens temperatūru, pie tam, 5-10 sekunžu laikā.

CIK MAKSA, UN VAI IR GANA PRECIZS////

Jujuk Jujuk 09. Jul 2014, 11:31 pipars17

Mēs arī izmantojam Weledas kosmētiku, bet tikai eļļiņu un ķermeņa krēmu mazulim, pie tam, ne katru dienu. Šampūns nepieciešams pat retāk nekā reizi nedēļā, jo katru dienu vannojamies, bet pirmos 2 mēnešus to nelietojām vispār. Ar autiņiem un lupatiņām identiski - pēc nedēļas sapratu, ka 2-4 gab. ir stipri par maz! 😃

Jujuk Jujuk 09. Jul 2014, 09:39 Bakijs

Jā, matu suku nopirkām vēlāk 😀 Bet šķērītes gan izmantojam parastas (mammas kutikulas šķērītes), jo bērnu variants, arī knaibles, mums nepatīk.