Mana gaidību laika literatūra

Mana gaidību laika literatūra

28. May 2020, 20:23 KikiMouse KikiMouse

Grūtniecības pats sākums ar visām ne tik patīkamajām tās izpausmēm iedvesmoja vien tik, cik sekot līdzi mazulīša iknedēļas attīstībai grūtniecības kalendārā... Tomēr tiklīdz visi sagurumi, enerģijas trūkums un nelabuma sajūta bija garām, sāka "niezēt nagi" pēc kādas lasāmvielas. Kā nekā, man šis laiks sakrita ar ārkārtas situāciju valstī, kad ciemošanās kļuva par sapni vien, un ne tikai darbdienu vakari bija klusi un mierīgi, bet arī nedēļas nogales pavisam rāmas, aiz loga vēl ziemīgs "pavasaris" un līdz ar šo visu labvēlīgi apstākļi sevis izglītošanai.

 

Ar abiem pirmajiem dēliem biju aizrautīga romānu lasītāja, bet šoreiz man savā būtībā prasījās ko dziļāku, izglītojošu un tādu, kas man palīdzēs gan teorētiski, gan praktiski gaidību laikā un dzemdībās.

 

Esmu šo mēnešu laikā paguvusi izlasīt vairākas grāmatas, bet pieminēšu tikai tās, kuras man likās sev tuvas, un kuras labprāt iesaku citām mammām... Te gan jāpatur prātā - kas der vienai, ne vienmēr būs labs kādai citai, un šīs ir tikai manas pārdomas, mans viedoklis, bet secinājumi jau jāizdara katram pašam!

 

Pirmā, par kuru runāšu ir Lindas Rozenbahas "Gaidības un radības ar prieku". Šī ir fantastiska lasāmviela mammām, kuras vēlas iespējami dabiskas un harmoniskas dzemdības. Mammām, kuras vēlas maksimāli sagatavoties lielajam notikumam. Grāmata gan stipri daudz runā par mājdzemdībām, bet tas netiek uzspiests kā vispareizākais variants, tomēr raisa interesi un vēlmi šo tēmu papētīt dziļāk. Grāmata rosina izzināt sevi, veidot saikni ar gaidāmo mazulīti, saprasties un, kas galvenais, nebaidīties. Ļoti, ļoti gaišas un ēteriskas manas sajūtas pēc šīs grāmatas izlasīšanas. Un ļoti daudz esmu uzzinājusi jaunu (jā, pat pēc 2 dzemdībām), par to, ko es vairs negribētu pieļaut savās dzemdībās... Manuprāt, ārkārtīgi motivējoša, stiprinoša un iedvesmojoša grāmata, kura manu bibliotēku nepametīs!

 

Frederiks Leboijē "Esejas par piedzimšanu bez vardarbības". Nu, šis būs lasāmgabals, par kuru viedokļi dalīsies un pēc kura, iespējams, pat Tu pati būsi ļoti pretrunīgās izjūtās. Tā kā autors ir vīrietis, ārsts, tad izmantotā valoda ir tieša, brīžiem skarba un asa, un kādam varbūt liksies, ka tā burtiski piespiež kaut ko just... Tas nu katra paša ziņā, bet tas, ko es varu teikt - tai var piekrist un var arī nepiekrist, bet tā jebkurā gadījumā ir jāizlasa... Grāmata stāsta par dzemdībām, no mazuļa skatu punkta, pieņemot, ka jau mammas vēderā mazais cilvēks ir spējīgs just, pārdzīvot, baidīties utt. Un cik ļoti sievietes (varbūt ne visas, bet daudzas) ir tendētas uz sevi dzemdību laikā, uz savām sāpēm un to atvieglošanu ar jebkuriem līdzekļiem, aizmirstot, ka patiesībā tas ir bērniņa lielais notikums, kurš noris caur mums... Pēc šīs grāmatas izlasīšanas rodas vēlme izvērtēt, cik ir vajadzība pēc iejaukšanās dzemdību norisē, ierosināšanām, stimulēšanām, atsāpināšanām, "nevajadzīgiem"(šeit ir runa par "gribu", jo bail no dzemdībām) ķeizariem... Tā liek aizdomāties par vidi, trokšņiem, gaismām, cilvēkiem dzemdību laikā un to, kā uz to varētu "raudzīties" jaundzimis bērniņš. Katrā ziņā kaut ko vērtīgu man šī grāmata ir iedevusi!

 

Kopā ar bērniem iesaku izlasīt Zvaigzne ABC "Visas manas emocijas", kura būs fantastiska sākumskolas vecuma bērniem par to, kā izprast emocijas, kā tās pieņemt, kā tās nosaukt vārdā un kā ar tām sadzīvot. Tā māca, kā ir pareizāk rīkoties, dažādās situācijās, kurās izjūtam kādas spēcīgas emocijas. Tā piedāvā dažādus paņēmienus, kā savākt sevi un novirzīt emociju pārpilnību. Un teikšu kā ir - reizēm šo visu tik ļoti vajag pamācīties un atkārtot arī mums, pieaugušajiem...

 

Šīs ir šobrīd manas Top grāmatas, bet, ja runājam par to, kas vēl priekšā, tad šovasar gribu izlasīt šīs:

 

*Vita Kalniņa "Pirmās attiecības cilvēka dzīvē"

 

*Maršals H. Klauss "Pirmo nedēļu brīnums

 

*Stefānija Štāla "Tavs iekšējais bērns grib atrast mājas"