Kāpēc esmu slimnīcā uz saglabāšanu?

Kāpēc esmu slimnīcā uz saglabāšanu?

29. Jun 2018, 00:03 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Droši vien kāda daļa grūtnieču ir saskārušās ar šādu jēdzienu kā "saglabāšana", kas nozīmē grūtniecības saglabāšana gadījumos, kad ir tās pārtraukšanās draudi. Topošajai māmiņai ārsts uzstāda šādu diagnozi un iesaka hospitalizāciju. 

Konsultē vecmāte Inese Kampusa.

Protams, reizēs, kad grūtniece slimnīcā nogādāta ar neatliekamās ātrās medicīniskās palīdzības palīdzību, nav jāprāto - gulēt slimnīcā, vai nē. Bet nereti situācija ir tāda, ka sieviete ierodas pie ginekologa uz plānveida apskati ar normālu pašsajūtu, bet pēkšņi ārsts iesaka doties uz slimnīcu - uz saglabāšanu. 

Galvenais iemesls, kāpēc jāatrodas būtu stacionārā šādos gadījumos ir tas, ka pirmkārt, topošā māmiņa ir pastāvīgā ārstu un medicīnas personāla uzraudzībā, otrkārt, viņai ir miera un gultas režīms. Dažkārt, grūtnieces sliktas pašsajūtas dēļ darbā vienkārši paņem slimības lapu un atpūšas mājās, bet ir gadījumi, kurso māmiņa mājās tomēr nav viena, ir vēl vecāki bērni, kas prasa rūpes un neļauj 24h diennaktī atrasties gultā. Tāpat arī darba devējs dažkārt darbus, ko var veikt arī esot mājās, neskatoties uz grūtnieces pašsajūtu, lūdz viņai izpildīt. Atrodoties slimnīcā topošajai māmiņai tiek garantēts miers.

Parasti, ja situācija nav kritiska, bet grūtniecības pātraukšanās draudu apsekošana aprobežojas ar izmeklējumiem stacionārā, gultas režīmu un ārsta izrakstītu preparātu lietošanu. Var ieteikt lietot arī vispārspēcinošos līdzekļus, tādus kā folskābe, E vitamīns, magne B6. Bez tam, nereti iesaka lietot arī No-SPA, lai pazeminātu dzemdes tonusu. Tāpat arī tiek ieteikts lietot Duphastonu, kas satur progesteronu. Nepieciešamības gadījumā slimnīcā var veikt arī USG izmeklējumus, kardiotokogrāfiju, lai noteiktu augļa sirds sišanās ātrumu un, lai pārbaudītu dzemdes tonusu, ko pārbauda slimnīcā gandrīz katru dienu. 

Kāpēc jums var piedāvāt hospitalizāciju?

  • Dzemdes hipertonuss – viena no biežāk uzstādītākajām diagnozēm, ar kuru uz saglabāšanu slimnīcā ievieto topošās māmiņas. Dzemde ir muskuļu orgāns, un tā periodiski pāriet tonusa stāvokli, ja tiek sasprindzināta. Pārmērīgs sasprindzinājums tātad ir - hipertonuss. Viens no iemesliem, kas izraisa hipertonusu ir stress. Gadās, ka sieviete ilgi gaida rindā pie ārsta un uztraucas pirms ārsta apmeklējuma, arī tad viņas dzemde ir tonusa stāvoklī. Nevajadzētu jaukt dzemdes tonusu ar viltus kontrakcijām, kas ir normāla parādība un sagatavo dzemdi dzemdībām. 
  • Asiņaini izdalījumi no maksts. Tie var signalizēt par to, ka nepieciešama steidzama hospitalizācija. Ja ir tādi izdalījumi ir obligāti jāgriežas pie ārsta. Pie tam ir gadījumi, kad tādi izdalījumi grūtniecībai nerada nekādus draudus. Nenozīmīgs asins daudzums var izdalīties arī laikā, kad augļa ola piestiprinās dzemdes sieniņai. Jebkurā gadījumā, ir jādodas pie ārsta, lai noskaidrotu šādu izdalījumu cēloni. Te obligāts ir USG izmeklējums. 
  • Sāpes vēderā  var arī būt iemesls, kāpēc topošo māmiņu ievieto slimnīcā uz saglabāšanu. Pat veselīgas grūtniecības laikā sievieti bez sarežģījumiem var mocīt sāpes, jo organisms pārkārtojas un  pārkārtošanās rezultātā iegūst nopietnu slodzi. Velkošas sāpes vēdera lejasdaļā var izraisīt arī dzemdes tonuss. Ja sāpes vēdera lejasdaļā ir kopā ar citiem simptomiem vai arī nepāriet pēc tam, kad ieņemta ērtāka poza, pret šīm sāpēm jāattiecas jau nopietnāk. 

Ja jūtaties labi un ārsts liek jums doties uz slimnīcu, vislabāk ir klausīt ārstu, uzticēties viņa rekomendācijām. Vienkārši pajautājiet, cik lieli draudi ir jūsu grūtniecībi un kāda tieši apsekošana un terapija jums tiks sniegta stacionārā. Nereti ārsti piedāvā hospitalizāciju "katram gadījumam". Bet daudzām sievietēm šī atrašanās slimnīcā, būšana prom no tuviniekiem, izraisa nopietnu stresu, kurš var pasliktināt stāvokli. Tādā gadījumā sievietei, kurai nav nopietnu grūtniecības draudu, vajadzētu pakonsultēties ar ārstu par atrašanos mājās, gultas režīmā. 

Tai pat laikā, ja grūtniecībai ir nopietni draudi, uz saglabāšanu vajadzētu palikt tieši slimnīcā, lai arī slimnīcas apstākļi ne īpaši iet pie sirds, jo tikai tā, iespējams, ir cerība saglabāt dzīvību jūsu bērniņam. Stacionārā grūtnieci novēro profesionāļi un vajadzības gadījumā medicīniska palīdzība tiek sniegta nekavējoties. 

Māmiņu Klubs

DZEMDĪBU SAGATAVOŠANAS KURSI MĀMIŅU KLUBĀ

Eksperts

Inese Valdmane

vecmāte Siguldas slimnīcā
Inese Valdmane Vecāku skolā