Kāju veselības problēmas grūtniecības laikā. Kad griezties pie flebologa?

18. Feb 2016, 11:55 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Grūtniecības laikā vajadzētu parūpēties jo īpaši par kājām - tās saņem milzīgu slodzi un šī iemesla dēļ varam saskarties ar vēnu problēmām. Online TV interneta tiešraides ietvaros runājām par mūsu kāju veselību un skaistumu un ne tikai. Un studijā par dažādām Dr.Mauriņa Vēnu un lāzermedicīnas klīnikas iespējām  un to nepieciešamību pastastīja Kristīne Šaberte, kā arī ginekoloģe Inta Dinsberga.


Izmaiņas notiek ļoti pakāpeniski, tāpēc visvairāk jābaidās no tām pārmaiņām, kas notiek vienā dienā - sāpes, pēkšņš pietūkums, sacietējums, apsārtums. Dažkārt ir lietas, ko līdz šim neievērojam, un vienkārši ieraugām pēkšņi, piemēram, vēnu paplašināšanās, kāju tūska.

Pie ārsta - flebologa būtu jādodas arī, ja ir kāju tūska

Nesagaidot nopietnas sekas, vajadzētu par savu veselību rūpēties jau savlaicīgi, attiecīgi, dodoties pie ārsta - flebologa. Tam, kāpēc mums var attīstīties dažādas kāju veselību problēmas, var būt dažādi iemesli: grūtniecība, hormonālā kontracepcija vai pat iedzimtība.

Tas, ka reiz bijušas kāju vēnu veselības problēmas, kas atrisinātas, tas nenozīmē, ka šādas problēmas atkal neparādīsies. Grūtniecības laikā vēnas ārstēt īsti nevar, bet palīdzēt un problēmas samazināt var kompresijas zeķes, ar ko staigāt visu dienu, un uz nakti tās var vilkt nost. Tiks samazināta tūska, iespējamā trombozes attīstību. Ar šīm zeķēm var arī doties uz dzemdībām, un tās var vilkt arī pēc dzemdībām.

Arī gaidību laikā var mēģināt samazināt lieko kilogramu skaitu, kas nāk kājām tikai un vienīgi par labu. Tāpat arī no operācijām nevajadzētu baidīties, jo pēc pareizi veiktas operācijas, rētas nepaliek, un operācijas ilgums ir 20-60 minūtes visbiežākajos gadījumos. Ne vienmēr ir arī sāpes operācijas laikā un pēc operācijas.

Vecums, kādā sievietes visbiežāk saskaras ar vēnu problēmām

Topošās māmiņas statuss ir palielināts risks visdrīzāk, nevis konkrēts vecums, jo smagums, svara izmaiņas - palielina māmiņas iespēju tikt pie kāju veselības problēmām. Tāpat arī iedzimtība, protams.

Būtu prātīgi jau pirms grūtniecības, ja ir kādas sūdzības, pārbaudīt vēnas. Jāizvēlas nākt pie ārsta, kas ne tikai veic izmeklējumus, bet arī sniedz konsultāciju. Mums ir arī projekts topošajām māmiņām no augusta mēneša pieejams klīnikā. Daudzas labās lietas tiek radītas tad, kad radies tomēr kaut kas slikts.

Dziļo vēnu tromboze pat var izraisīt nāvi, kas 2015.gadā pēcdzemdību laikā ir noticis arī ar māmiņām Latvijā. Attiecīgi, kaut kas ir jādara lietas labā, un uz gadu ir atvērts projekts - jebkura māmiņa, kam ir Mātes pase, mūsu klīnikas privilēģijas karte, saņem 25% atlaidi pakalpojumiem  (konsultācijas, diagnostika, atkārtota konsultācija, produkti) mūsu klīnikā.

Privilēģiju karti var iegūt mūsu klīnikas mājaslapā, piesakoties, un pēc tam bezmaksas saņemot to pa pastu jebkurā Latvijas vietā.

Kompresijas zeķes - ne pārāk glītas?

Kompresijas zeķes arī būtu jāiegādājas ar recepti, jo katram cilvēkam ir citādākas kājas un citādākas kāju veselības problēmas. Līdzīgi kā ar izstrādājumiem "krējums" un "krējuma izstrādājums". Latvijā piedāvājumā atrodamas ar Vācijā ražotas, izstrādātas kompresijas zeķes, kas pie mums arī pieejamas jau 6 gadus.

Pirms iegādājaties kompresijas zeķes, tās ir jāuzmēra, jo svarīgi ir izvēlēties sev atbilstošo izmēru. Tās var būt gan ar atvērtu, gan noslēgtu purngalu, dažādās krāsās un piemērotas dažādiem laikapstākļiem.

Kompresijas zeķei jābūt stingrai, ar konkrētu spiedienu, tās jāprot uzvilkt, un tam arī ir jātrenējas. Kompresijas zeķes var būt gan vienkāršas, gan elegantas, gan pat seksīgas.

Tām mammām, kam ir dziļo vēnu tromboze

Pēcdzemdību periodā mamma var tikt pārvesta uz ķirurģijas nodaļu, kur bērniņš nebūs kopā ar mammu, viņš tiks nošķirts no mammas. Un diezvai kāda no mums būtu gatava atteikties no tuvības ar bērniņu uzreiz pēc dzemdībām. Runa ir par kopēju nākotni, par kopīgiem pirmajiem mirkļiem.

Esiet veselas!

Māmiņu Klubs

20160209135048-25330.jpg